Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
 • Tips

Gratis cursussen en workshops: carrièreboost voor starters

Gratis cursussen en workshops: carrièreboost voor starters
Inhoudsopgave

Ben je aan het begin van je carrière en heb je moeite met het vinden van de perfecte baan? Vraag je je af of je wel de juiste vaardigheden hebt voor bepaalde functies? Heb je ooit gedacht aan het volgen van cursussen of workshops? In deze blog bespreken we vijf voordelen van deze leerkansen, zoals het ontdekken van je interesses en het versterken van je werkvaardigheden. We geven ook suggesties waar je deze cursussen en workshops kosteloos kunt volgen.

Voordelen van cursussen & workshops voor starters

Als startende op de arbeidsmarkt, kan het soms lastig zijn om een baan te vinden die goed bij je past. Soms weet je niet precies wat je leuk lijkt of ben je bang dat je niet voldoende kennis in huis hebt om te solliciteren voor een specifieke functie. In beide gevallen kan het volgen van een aantal workshops en cursussen zeker helpen. Hieronder noemen we een aantal voordelen die dit met zich mee brengen:

 • Ontdekken wat je leuk vindt: Als je net begint, is het mogelijk dat je nog niet zeker weet wat je leuk vindt om te doen. Door gratis cursussen uit te proberen, kun je diverse onderwerpen verkennen en ontdekken waar je het meest enthousiast over bent.

 • Sterker worden in je werk: Door het volgen van gratis cursussen en workshops kun je nieuwe vaardigheden aanleren. Dit kan ervoor zorgen dat je sterker wordt in je werk en dat je je vaardigheden verbetert.

 • Goed voor je cv: Wanneer je net begint met werken, kan het vermelden van cursussen op je cv laten zien dat je openstaat om te leren en te groeien. Tegenwoordig heb je niet altijd een cv nodig, maar je kunt dit nog steeds meenemen naar je sollicitatiegesprek.

 • Klaar voor nieuwe kansen: Soms komen er mogelijkheden voorbij waarvoor je extra kennis of vaardigheden nodig hebt. Door het volgen van cursussen of workshops ben je beter voorbereid om die kansen aan te grijpen.

 • Zelfvertrouwen: Door nieuwe dingen te leren, kun je meer zelfvertrouwen opbouwen. Als je merkt dat je in staat bent om nieuwe dingen onder de knie te krijgen, voel je je sterker en zekerder van jezelf.

Kortom, cursussen en workshops vormen een uitstekende start om te leren en te groeien. En in het geval van gratis cursussen en workshops, kan je leren zonder dat het je geld kost. Ze kunnen je ondersteunen in het versterken van je werkvaardigheden en je voorbereiden op nieuwe kansen. Hieronder delen we enkele tips over waar je gratis cursussen en workshops kunt volgen.

(Gratis) cursussen & workshops

Op het internet zijn diverse websites te vinden die een scala aan cursussen en workshops aanbieden over boeiende onderwerpen en vakgebieden. Let wel op dat de beschikbaarheid van kosteloze cursussen kan variëren en sommige platforms mogelijk zowel gratis als betaalde opties hebben. Het is eveneens verstandig om te controleren of de gratis cursussen nog actueel en relevant zijn binnen jouw interessegebied. Hieronder volgt een lijst van websites en platformen waar je online cursussen kunt volgen om je kennis te vergroten:

 • Google skillshop: Dit is het leerplatform van Google. Hier kun je verschillende cursussen volgen om je vaardigheden op het gebied van Google-producten en digitale marketing te verbeteren.

 • LinkedIn Learning: Ook LinkedIn heeft een eigen leerplatform. LinkedIn Learning biedt diverse Nederlandstalige cursussen en workshops over professionele ontwikkeling, digitale vaardigheden en meer.

 • Microsoft Learn: Microsoft heeft samengewerkt met datawetenschappers en bedrijven waar zij werkzaam zijn, om inzicht te krijgen in welke vaardigheden essentieel zijn voor succes. Op basis van deze feedback zijn verschillende cursussen ontwikkeld die zowel functionele als technische vaardigheden omvatten.

 • Coursera: Hier kun je cursussen volgen van universiteiten en instellingen over de hele wereld. Ze behandelen een breed scala aan onderwerpen zoals accounting, marketing, wetenschap of AI.

 • Codecademy: Als je geïnteresseerd bent in programmeren, is Codecademy een handige plek om te beginnen. Ze bieden interactieve cursussen voor verschillende programmeertalen.

 • Cisco Networking Academy: Meer dan 140.000 IT-professionals hebben al een opleiding gevolgd via de Cisco Networking Academy. Onderwijsinstellingen kunnen kosteloos gebruikmaken van het lesprogramma. Daarnaast kunnen individuen online introductietrainingen volgen voor onderwerpen als Internet of Things en Cyber Security.

 • Allyoucanlearn: Allyoucanlearn is een toegankelijk leerplatform dat beschikbaar is voor iedereen in de zorg en welzijnssector. Allyoucanlearn omvat leermateriaal op verschillende niveaus, namelijk mbo niveau 1-2, mbo niveau 3-4 en hbo-niveau.

 • Khan Academy: Het platform van Kahn Academy biedt gratis educatieve video's en oefeningen op het gebied van wiskunde, wetenschap en meer.

 • FutureLearn: Hoewel FutureLearn voornamelijk Engelstalige cursussen heeft, bieden ze ook gratis Nederlandstalige cursussen aan, vaak in samenwerking met Nederlandse universiteiten.

 • YouTube: Naast de officiële platformen zijn er ook veel educatieve kanalen op YouTube die gratis tutorials en cursussen aanbieden over uiteenlopende onderwerpen.

 • Duolingo: Mocht je een taal willen leren of verbeteren, dan kan Duolingo een uitkomst bieden om spelenderwijs een taal te leren.

Op zoek naar baan om geleerde kennis toe te passen?

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Vacatures vind je snel en eenvoudig op de Swipe4work-app. De app is te downloaden in de App Store en de Google Play Store. Na het installeren maak je eenvoudig een profiel aan. Nadat je profiel compleet is, zorgt het unieke algoritme ervoor dat passende vacatures worden getoond. Het handige aan deze app? Je solliciteert met één swipe naar rechts, en het indienen van een cv of sollicitatiebrief is niet nodig! Zo eenvoudig vind je nergens een baan.