Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
  • Nieuws

Dit zijn de 10 best betaalde banen in 2023

Dit zijn de 10 best betaalde banen in 2023

Natuurlijk wil iedereen een goed betaalde baan. Elke functie heeft een passend salaris, waarbij sommige banen net iets hoger scoren dan andere. Maar welke beroepen bieden het hoogste salaris? Jaarlijks stelt de Nationale Beroepengids een lijst op met de bestbetaalde banen. In deze blog vind je de top 10 best betaalde banen van 2023.

1. Onderzoek Klinische Chemie (€15.000 - €20.000 bruto per maand)

In 2023 is de best betaalde baan die van een onderzoeker klinische chemie, met een bruto maandsalaris van €15.000 tot €20.000. Een onderzoeker klinische chemie is iemand die werkt in een laboratorium en bloed, urine en andere lichaamsvloeistoffen test om te kijken of er iets mis is met iemands gezondheid.

De functie onderzoeker klinische chemie is niet voor iedereen weggelegd. Deze functie vereist namelijk veel studiejaren en doorzettingsvermogen. Om onderzoeker klinische chemie te worden, is meestal een universitair diploma in de klinische chemie, biochemie of een gerelateerd vakgebied vereist, wat 5-6 jaar duurt. Daarnaast is een specialisatie in de klinische chemie nodig, die nog eens 2-3 jaar in beslag neemt. Maar na het afronden van deze opleidingen, kun je wel een hoog salaris verwachten!

2. Piloot / gezagvoerder (€9.000 - €16.000 bruto per maand)

Op de tweede plaats van de top 10 bestbetaalde banen in 2023 staat de functie van piloot/gezagvoerder, met een bruto maandsalaris tussen €9.000 en €16.000. Het is voor velen een jeugddroom om piloot te worden, maar slechts een klein aantal slaagt erin om deze functie te bekleden.

Over het algemeen zijn er drie typen piloten: privépiloten, commerciële piloten en luchtvaartmaatschappijpiloten. Het salaris van een piloot kan daarom sterk variëren. Een piloot die voor een budgetluchtvaartmaatschappij vliegt, verdient doorgaans minder dan een piloot die werkt voor gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen zoals KLM of Qatar Airways. Wanneer je daarnaast ook gezagvoerder bent, kun je rekenen op een aanzienlijk hoger salaris.

3. Commercieel directeur (€5.200 - € 16.000 bruto per maand)

Ook als commercieel directeur kun je een mooi maand salaris verwachten. Een commercieel directeur is iemand die verantwoordelijk is voor het commerciële succes van een bedrijf of organisatie. Dit houdt in dat je je bezighoudt met zaken zoals verkoop, marketing en productontwikkeling, wat een brede kennis vereist. Het salaris van een commercieel directeur varieert van €5.200 tot €16.000 bruto per maand en is afhankelijk van factoren zoals het aantal jaren werkervaring en de grootte en complexiteit van het bedrijf. Er zijn tal van mogelijkheden om door te groeien naar een functie met een hoog salaris.

4. Accountant (€4.500 - €12.000 bruto per maand)

Accountants zijn verantwoordelijk voor het maken, beoordelen en controleren van financiële rapporten en verklaringen. Ze helpen bedrijven, organisaties en particulieren bij het beheren van hun financiële gegevens. Het salaris dat accountants verdienen, hangt af van verschillende factoren, zoals hun behaalde diploma en het type accountant dat ze zijn: registeraccountant (RA) of accountant-administratieconsulent (AA). Accountants die werken voor grote internationale bedrijven of accountantskantoren zullen over het algemeen meer verdienen dan accountants die bij kleinere bedrijven of overheidsinstellingen werken. Gemiddeld verdienen accountants tussen de €4.500 en  €12.000 bruto per maand. Hierdoor staan ze op nummer vier in de top 10 best betaalde banen.

Werken in Een Lab

5. Medisch specialist (€4.500 - €11.000 bruto per maand)

Een medisch specialist is een arts die zich heeft gespecialiseerd in een specifiek vakgebied binnen de geneeskunde, zoals cardiologie, dermatologie, oncologie of neurologie. Om medisch specialist te worden moet een arts een zwaar opleidingstraject volgen, die doorgaans zo’n 6 tot 8 jaar duurt ná het behalen van een universitair diploma geneeskunde. Deze functies vereisen doorzettingsvermogen en brengen veel verantwoordelijkheid met zich mee, wat tot uiting komt in het bijbehorende salaris. Gemiddeld verdient een medisch specialist tussen de €4.500 en €11.000 bruto per maand.

6. Bedrijfsjurist (€6.000 - €10.000 bruto per maand)

Ook een bedrijfsjurist kan een mooi salaris verwachten en staat op nummer 6 in de top 10 best betaalde banen. Ze verdienen namelijk tussen de €6.000 en €10.000 bruto per maand. Een bedrijfsjurist is dan ook onmisbaar voor veel bedrijven en organisaties, hier hoort een passend salaris bij. Een bedrijfsjurist houdt zich namelijk bezig met de juridische aspecten van het bedrijfsleven en adviseert bedrijven en organisaties over uiteenlopende juridische vraagstukken, zoals arbeidsrecht, contractenrecht, ondernemingsrecht, aansprakelijkheidsrecht en intellectueel eigendomsrecht.

7. Hoogleraar (€6.000 – 10.000 bruto per maand)

Een hoogleraar geeft les op de universiteit en veel kennis heeft over een bepaald onderwerp. Het is de hoogste rang binnen het universitaire onderwijs. Naast lesgeven, doen hoogleraren ook vaak onderzoek en publiceren ze artikelen en boeken over hun vakgebied.

Bij deze functie hoort ook een hoog salaris, namelijk tussen de €6.000 en €10.000 bruto per maand. Het kost veel tijd en toewijding om hoogleraar te worden. Meestal duurt het minstens 10 jaar voordat iemand hoogleraar kan worden. Dit omvat meestal een bachelor- en masterdiploma, gevolgd door een promotietraject van ongeveer 4 jaar. Het is dus een lange weg die veel inzet en toewijding vereist.

8. Advocaat (€4.500 - €9.000 bruto per maand)

Op nummer 8 in de top 10 best betaalde banen staat de functie van een advocaat. Een advocaat helpt mensen en bedrijven bij juridische zaken en problemen. Ze geven advies over wetten en regels en helpen hun cliënten bij het oplossen van juridische geschillen en problemen. Advocaten verdienen veel geld omdat ze een complexe en veeleisende baan hebben. Het werk van een advocaat vereist veel tijd, kennis en vaardigheden, dit wordt weerspiegeld in het salaris. Een advocaat verdient gemiddeld tussen de €4.500 en €9.000 bruto per maand.

9. Psychiater (€4.500 - €8.500 bruto per maand)

Een psychiater is gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van psychische aandoeningen. Dit kunnen bijvoorbeeld angsten, depressies of psychoses zijn. De psychiater kan medicijnen voorschrijven en gesprekken voeren met de patiënt om te helpen bij het vinden van oplossingen voor de problemen.

Om psychiater te worden moet je eerst enkele jaren studeren, maar daarna kun je rekenen op een goed salaris. Gemiddeld verdient een psychiater tussen de €4.500 en €8.500 bruto per maand. Binnen de diverse specialisaties van de psychiatrie verdienen diegene die werken in de verslavingszorg over het algemeen het meest.

Psychiater

10. Burgermeester (€4.000 - €6.000 bruto per maand)

Een niet alledaagse baan, en het aantal posities zijn beperkt, maar ook een burgemeester kan een goed salaris verwachten en sluit het lijstje met de top 10 best betaalde banen in 2023 af. Gemiddeld verdient een burgemeester tussen de €4.000 en €6.000 bruto per maand. Voor dit salaris zal de burgemeester een stad of gemeente moeten aansturen. De burgemeester houdt zich bezig met zaken zoals veiligheid, economie, onderwijs, cultuur en gezondheid en werkt samen met andere politici en ambtenaren om de stad of gemeente te verbeteren.

 Top 10 best betaalde banen in 2023

Beroep

Bruto maand salaris

Onderzoek Klinische Chemie

€15.000 - €20.000

Piloot / gezagvoerder

€9.000 - €16.000

Commercieel directeur

€5.200 - € 16.000

Accountant

€4.500 - €12.000

Medisch specialist

€4.500 - €11.000

Bedrijfsjurist

€6.000 - €10.000

Hoogleraar

€6.000 -  €10.000

Advocaat

€4.500 - €9.000

Psychiater

€4.500 - €8.500

Burgermeester

€4.000 - €6.000

Op zoek naar een goed betaalde baan?

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Vacatures vind je snel en eenvoudig op de Swipe4work-app. De app is te downloaden in de App store en de Google Play Store. Na het installeren maak je eenvoudig een profiel aan. Nadat je profiel compleet is, zorgt het unieke algoritme ervoor dat passende vacatures worden getoond. Het handige aan deze app? Je solliciteert met één swipe naar rechts, en het indienen van een cv of sollicitatiebrief is niet nodig! Zo eenvoudig vind je nergens een baan.

Anderen bekeken ook: