Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
  • Nieuws

Dit zijn de 10 best betaalde hbo-banen in 2023

Dit zijn de 10 best betaalde hbo-banen in 2023

We willen natuurlijk allemaal graag een hoog salaris. Het bedrag dat je verdient, hangt echter af van verschillende factoren, waaronder je opleidingsniveau. Zo verdien je over het algemeen met een afgeronde hbo-opleiding iets meer dan met een afgeronde mbo-opleiding. Ben je op zoek naar een hbo-opleiding waarmee je later een goed salaris kunt verdienen? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar de best betaalde hbo-banen in Nederland? In dit blogartikel bespreken we de 10 best betaalde hbo-banen van Nederland met daarbij het gemiddelde salaris.

1. Vastgoedmakelaar (€ 2.800 - € 10.000 bruto per maand)

Ondanks het vaak bescheiden startsalaris van een makelaar, biedt de mogelijkheid om aanzienlijke commissies te verdienen een aantrekkelijk perspectief. Met de potentie om tot wel € 10.000 euro te verdienen per transactie, behoort het makelaarschap tot een van de best betaalde beroepen op Hbo-niveau. Het financiële succes van een makelaar is rechtstreeks gekoppeld aan hun vermogen om succesvolle deals te sluiten, waardoor het een lucratieve carrière keuze is voor diegenen die gedreven zijn en overtuigende vaardigheden bezitten.

2. (Ethische) Hacker (€ 4.000 - € 8.000 bruto per maand)

Ethische hackers helpen overheidsinstellingen en grote bedrijven om hun computersystemen veilig te houden. Ze vinden en repareren beveiligingsproblemen, zodat niemand ongeoorloofd toegang krijgt tot geheime of vertrouwelijke informatie. Omdat bedrijven deze hackers hard nodig hebben, verdienen ethische hackers over het algemeen een hoog salaris, namelijk tussen de € 4.000 en € 8.000 bruto per maand.

3. Data analist (€ 4.000 - € 7.000 bruto per maand)

Nummer drie op de lijst met best betaalde hbo-banen is die van een data analist. Een data analist werkt met grote hoeveelheden gegevens voor bedrijven en organisaties. Deze gegevens kunnen verschillende soorten informatie bevatten, zoals verkoopcijfers, winstgegevens en personeelskosten. Ook onderzoeken en enquêtes kunnen deel uitmaken van de verzamelde gegevens. De taak van een data analist is om deze gegevens te interpreteren en om te zetten tot bruikbare informatie die de organisatie kan gebruiken. Dit helpt bij het bepalen van de strategie. In Nederland verdient een data analist doorgaans tussen de € 4.000 en € 7.000 bruto per maand.

4. Marketing manager (€ 3.500 - € 6.000 bruto per maand)

Een marketing manager is verantwoordelijk voor het marketingteam en zorgt ervoor dat deze optimaal presteert. Zo geeft deze onder andere leiding aan de SEO-specialist, SEA-specialist en CRO-specialist. Daarnaast is de marketing manager verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van marketingstrategieën en -campagnes, het vergroten van de bekendheid van het merk en het verbeteren van de klantloyaliteit. Bij deze verantwoordelijke functie hoort dan ook een mooi salaris, namelijk tussen de € 3.500 en € 6.000 bruto per maand.

5. Financieel controller      (€ 3.500 - € 6.000 bruto per maand)

De financieel controller houdt zich bezig met geldzaken van een bedrijf of organisatie. De controller kijkt naar hoe het er financieel voor staat, maakt rapporten over de financiën, onderzoekt gegevens en zoekt naar kansen en problemen. De financieel controller is meestal de baas van het financiële team en werkt samen met andere afdelingen zoals inkoop, verkoop en administratie om alle informatie goed te begrijpen. De functie van een financieel controller is ook een van de best betaalde hbo-banen met een salaris tussen de € 3.500 en € 6.000 bruto per maand.

6. Software engineer      (€ 3.500 - € 5.500 bruto per maand)

Een software engineer is een IT-professional die zich bezighoudt met computers en softwaretoepassingen. Ze ontwikkelen nieuwe software en zorgen ervoor dat bestaande programma’s goed functioneren. Dit omvat taken zoals coderen, software testen en het oplossen van eventuele problemen die zich voordoen. Software engineers werken nauw samen met andere IT-professionals, zoals back-end ontwikkelaars, front-end ontwikkelaars en mobiele app-ontwikkelaars, om computersystemen en applicaties te creëren en te verbeteren. Ze spelen een cruciale rol bij het creëren van technologische oplossingen die door bedrijven en organisaties kunnen worden gebruikt. Het is een technische en het is dan ook niet verwonderlijk dat software engineer op de zesde plaats staat als een van de best betaalde banen voor mensen met een hbo-opleiding, met een gemiddeld salaris tussen € 3.500 en € 5.500 bruto per maand.

7. Accountant (€ 3.500 - € 5.500 bruto per maand)

Accountants zijn verantwoordelijk voor het beheren van financiële gegevens en het opstellen van rapporten zoals jaarrekeningen, balansen en winst- en verliesrekeningen. Het salaris van een accountant is afhankelijk van factoren zoals diploma en type accountant (RA of AA). Over het algemeen verdienen accountants bij grote bedrijven of accountantskantoren meer dan bij kleinere bedrijven of de overheid. Maar in beide gevallen verdienen ze een goed salaris. Gemiddeld verdienen accountants in Nederland tussen € 3.500 en € 5.500 bruto per maand.

8. HR-manager (€ 3.000 - € 5.000 bruto per maand)

De HR-manager is verantwoordelijk voor alle personeelszaken in een bedrijf en geeft leiding aan het HR-team, inclusief HR-medewerkers en HR-adviseurs. De HR-manager zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers worden aangenomen en dat de huidige medewerkers tevreden blijven. Ze voeren taken uit zoals het werven van nieuw personeel, het bevorderen van een goede samenwerking binnen het team en het maken van afspraken over salaris en andere arbeidsvoorwaarden. In Nederland varieert het salaris van een HR-manager meestal tussen € 3.000 en € 5.000 per maand en staat op nummer acht in het lijstje van best betaalde hbo-banen.

9. Mondhygiënist (€ 3.000 - € 4.500 bruto per maand)

Een mondhygiënist is een professional die zich bezighoudt met de gezondheid van de mond. Ze reinigen tanden, tandvlees en andere delen van de mond om tandplak en tandsteen te verwijderen. Daarnaast geven ze advies over mondhygiëne, zoals de juiste manier van poetsen en flossen. Op basis van een fulltime dienstverband verdient een mondhygiënist gemiddeld tussen de € 3.000 en € 4.000 bruto per maand. Vanwege dit salarisniveau staat de functie van mondhygiënist op de negende plaats in de lijst van best betaalde hbo-banen.

10. Juridisch medewerker (€ 3.000 - € 4.000 bruto per maand)

Als laatste in de lijst van best betaalde hbo-banen staat de juridisch medewerker. Een juridisch medewerker speelt een ondersteunende rol bij juridische zaken binnen een bedrijf of organisatie. Ze assisteren advocaten of juristen door onderzoek te doen, documenten voor te bereiden en administratieve taken uit te voeren. Daarnaast kunnen ze helpen bij het opstellen van contracten en het verzamelen van bewijsmateriaal voor juridische procedures. Gemiddeld verdient een juridisch medewerker tussen de € 3.000 en € 4.000 bruto per maand.

Top 10 best betaalde hbo-banen in Nederland

Beroep

Bruto maand salaris

Vastgoedmakelaar

€ 2.800 - € 10.000

Hacker

€ 4.000 - € 8.000

Data scientist

€ 4.000 - € 7.000

Marketing manager

€ 3.500 - € 6.000

Financieel controller

€ 3.500 - € 6.000

Software engineer

€ 3.500 - € 5.500

Accountant

€ 3.500 - € 5.500

HR manager

€ 3.000 - € 5.000

Mondhygiënist

€ 3.000 - € 4.500

Juridisch medewerker

€ 3.000 - € 4.000

Op zoek naar een goed betaalde baan?

Ben je ook op zoek naar een goed betaalde hbo-baan? Dan hoef je niet verder te zoeken! Met de Swipe4work-app vind je snel en gemakkelijk vacatures. Je kunt de app downloaden in de App Store of de Google Play Store. Na installatie kun je eenvoudig een profiel aanmaken. Zodra je profiel compleet is, selecteert het unieke algoritme geschikte vacatures voor jou. Het handige aan deze app? Met een simpele swipe naar rechts solliciteer je al! Het indienen van een cv of sollicitatiebrief is niet nodig. Nergens vind je een zo eenvoudige manier om een baan te vinden.

Anderen bekeken ook: