Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
 • Tips

Kleding sollicitatiegesprek: wat moet ik aan?

Kleding sollicitatiegesprek: wat moet ik aan?

Ben je op zoek naar tips over wat je moet dragen tijdens een sollicitatiegesprek? Het kan lastig zijn om de juiste kledingkeuze te maken, maar het is van groot belang om een professionele en verzorgde uitstraling te hebben. In deze blog zullen we je helpen door in te gaan op geschikte outfits voor sollicitaties en geven we advies over wat je wel en niet moet doen.

Welke kleding doe je aan naar een sollicitatiegesprek?

Bij het solliciteren is het van groot belang om een positieve indruk achter te laten, omdat je graag bij het bedrijf wilt werken. Die eerste indruk is cruciaal en wordt vaak al binnen enkele minuten gevormd. Naast je houding en uitstraling spelen je kleding en persoonlijke verzorging een belangrijke rol bij het maken van deze eerste indruk. Om tot de juiste kledingkeuze te komen, zijn drie punten van belang:`

Pas je kleding aan op het bedrijf

Het kan per bedrijf of organisatie verschillen welke kleding geschikt is voor een sollicitatiegesprek. Om te achterhalen welke kleding geschikt is voor het bedrijf waar je gaat solliciteren, kun je op onderzoek uitgaan. Kijk bijvoorbeeld op de website en de social media kanalen. Vaak krijg je dan wel een beeld van de bedrijfscultuur en algemene kledingkeuze van werknemers. Ziet iedereen er casual gekleed uit of zijn ze juist strak in pak? Pas je kleding aan op wat je ziet, dan zit je waarschijnlijk wel goed tijdens het sollicitatiegesprek. Gebruik ook je gezond verstand bij het maken van de kledingkeuze. Een driedelig pak is bijvoorbeeld geschikt voor een functie bij een bank of advocatenkantoor, maar minder gepast in de horeca of schoonmaakbranche.

Stem je kleding af op de functie

Naast het bedrijf en de bedrijfscultuur is ook de functie belangrijk bij het kiezen van de juiste kleding voor een sollicitatiegesprek. De kledingvereisten kunnen namelijk verschillen per functie en het soort werk dat je gaat doen. Bij sollicitaties voor formele functies, zoals in de financiële sector of management, is het passend om zakelijke en professionele kleding te dragen. Voor meer creatieve functies of in informele werkomgevingen kan een casual outfit, zoals een nette broek en blouse, voldoende zijn.

Kies kleding die bij je past

Je geschikt kleden voor een bedrijf en functie is belangrijk. Maar het is ook erg belangrijk dat je kleding kiest die bij je past. De kleding die je draagt voor een sollicitatiegesprek moeten comfortabel zijn, waar je je goed in voelt en dat je zelfvertrouwen geeft. Kies kleding die jouw persoonlijkheid weergeeft en waarin je jezelf kunt zijn.

Kleding sollicitatiegesprek vrouw

De kleding die je als vrouw aan doet naar een sollicitatiegesprek, is dus afhankelijk van het bedrijf, de functie en waar jij je comfortabel in voelt. In tegenstelling tot mannen hebben vrouwen veel keuze wat betreft de kleding tijdens een sollicitatiegesprek. Sollicitatiekleding voor de vrouw is daarmee dan ook veel lastiger dan voor de mannen. Hieronder vind je echter een aantal veilige en geschikte opties voor een sollicitatie-outfit:

 • Een nette blouse in een effen kleur, zoals wit, crème of lichtblauw.
 • Een nette broek, rok of jurk in een neutrale of donkere kleur, niet te opvallend.
 • Comfortabele maar nette schoenen met een matige hakhoogte of schone nette sneakers
 • Beperk het gebruik van sieraden en kies voor een subtiele en professionele uitstraling.

Kleding sollicitatiegesprek man

Het samenstellen van een geschikte sollicitatie-outfit is over het algemeen eenvoudiger voor mannen. Het is echter nog steeds belangrijk dat de outfit comfortabel is en bij je past. Hieronder vind je enkele opties voor een geschikte outfit, afhankelijk van het bedrijf en de functie, waarbij je kunt kiezen om de pantalon en blouse eventueel aan te vullen met een jasje en/of stropdas, hoewel dit niet altijd noodzakelijk is.

 • Een donkerblauw, grijs of zwart pak met een bijpassende pantalon.
 • Een net overhemd in een effen kleur, zoals wit, lichtblauw of lichtroze.
 • Een bijpassende stropdas die niet te opvallend is.
 • Netjes gepoetste en verzorgde schoenen.

10 kledingtips voor sollicitatiegesprek

Hopelijk heb je nu een goed beeld van wat voor kleding je aan kunt doen voor een sollicitatiegesprek. Als laatst geven we nog 10 algemene kledingtips die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je outfit voor een sollicitatiegesprek:

 1. Draag kleding die een professionele uitstraling hebben, niet te casual
 2. Zorg dat je kleding schoon, fris en vrij van kreukels en dierenharen zijn
 3. Draag kleding waarin je je comfortabel voelt en die goed zit
 4. Vermijd teveel bloot
 5. Let op de kleuren, kies voor neutrale en klassieke kleuren
 6. Vermijd overdreven accessoires
 7. Zorg voor nette en schone schoenen
 8. Zorg dat je haar en eventuele make-up er netjes en verzorgd uitziet
 9. Vermijd teveel parfum of after shave
 10. Het belangrijkste: wees jezelf

Onthoud dat je kleding een belangrijk onderdeel is van de eerste indruk die je maakt tijdens een sollicitatiegesprek. Kies daarom zorgvuldig je outfit en wees je bewust van de boodschap die je wilt overbrengen aan de werkgever.

Op zoek naar een nieuwe baan?            

Ben je aan het overwegen om de switch te maken naar een nieuwe baan? Of zit je midden in het proces van het solliciteren? Wist je al dat je een nieuwe baan snel en eenvoudig vindt op de app van Swipe4Work? Download nu direct de Swipe4Work app in de Appstore of Playstore en begin met solliciteren. Met de Swipe4Work-app vind je eenvoudig passende vacatures op basis van jouw vaardigheden, eigenschappen en voorwaarden. Swipe door passende vacatures en vind jouw droombaan. Makkelijk solliciteren zonder cvsollicitatiebrief óf motivatiebrief.    

Anderen bekeken ook: