Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
  • Tips

Nieuwe baan? 10 tips om je eerste werkdag voor te bereiden

Nieuwe baan? 10 tips om je eerste werkdag voor te bereiden
Inhoudsopgave

De eerste werkdag van een nieuwe baan is altijd spannend. Tijdens je sollicitatiegesprek heb je natuurlijk al wel kennisgemaakt met je nieuwe werkgever. Maar dit betekent nog niet dat je weet hoe je eerste werkdag zal gaan. Het is op je eerste werkdag belangrijk om een goede indruk te maken op je baas en je nieuwe collega's. Deze eerste indruk beïnvloedt hoe de mensen met wie je gaat samenwerken, je zien in de tijd die komt. Ga je binnenkort aan een nieuwe baan beginnen? Gebruik deze 10 tips om ervoor te zorgen dat je eerste dag goed begint!

10 tips om jouw eerste werkdag goed voor te bereiden

Je wilt natuurlijk goed voorbereid je eerste werkdag tegemoet gaan. Daarom geven wij hieronder 10 tips die jou helpen om vol vertrouwen aan je eerste werkdag te beginnen.

1. Doe vooronderzoek naar het bedrijf

Waarschijnlijk heb je ook al wat vooronderzoek gedaan om je voor te bereiden voor het sollicitatiegesprek. Maar het kan sowieso geen kwaad om voor je eerste werkdag nog even op onderzoek uit te gaan. Voor je eerste werkdag is het belangrijk om goed te weten waar het bedrijf waar je gaat werken voor staat. Dat betekent dat je wilt begrijpen wat het bedrijf belangrijk vindt en wat het wil bereiken. Ook is het handig om te weten wat voor zaken het bedrijf maakt of doet. Met die informatie kun je beter begrijpen hoe het bedrijf werkt en kun je makkelijker meedoen in het team.

2. Kies de juiste outfit

Kies kleren die passen bij hoe het er op je nieuwe werk aan toe gaat. Als het een net bedrijf is, zoals een advocatenkantoor, draag dan nette kleren. Als het meer relaxed is, kun je iets meer gewone kleren kiezen. Onthoud dat het beter is om te netjes gekleed te zijn dan te gewoon. Tijdens je sollicitatiegesprek heb je waarschijnlijk gezien wat je collega’s dragen, speel hier dan ook op in.

3. Zorg dat je de route weet

Zorg dat je goed voorbereid bent op de reis naar je nieuwe baan. Moet je bijvoorbeeld met het OV, check dan ruim van tevoren de vertrektijden en eventuele overstappen. Ga je met de auto of met de fiets, zorg dan dat je de route kent en dat je weet hoeveel tijd je nodig hebt om er te komen. Als het kan, probeer de weg al eerder, zodat je op de dag zelf geen problemen hebt. Denk eraan dat er soms vertraging kan zijn, vooral als je met de bus of trein moet of als er veel auto's op de weg zijn.

4. Wees op tijd

Deze tip spreekt misschien voor zich, maar zorg dat je op tijd bent voor je eerste werkdag. Door tip nummer 3 zorgvuldig uit te voeren, wordt op tijd komen een stuk eenvoudiger. Op tijd komen laat zien dat je gemotiveerd en betrokken bent.

5. Mentale voorbereiding

Het is normaal om nerveus te zijn als je iets nieuws gaat doen. Denk eraan dat iedereen dat weleens heeft. Probeer positief te denken en vertrouw op wat je kunt. Beeld jezelf in als iemand die goed bij het team past en herinner jezelf eraan dat ze je hebben uitgekozen omdat ze in jou geloven.

6. Durf vragen te stellen

Wees niet bang om vragen te stellen, zowel voor als tijdens je eerste werkdag. Duidelijkheid hebben over verwachtingen en taken is belangrijk om goed te kunnen presteren. Het stellen van vragen toont ook je betrokkenheid en bereidheid om te leren. Stel alleen niet te veel vragen. Je collega’s hebben waarschijnlijk ook gewoon hun dagelijkse werkzaamheden die ze moeten uitvoeren. Bundel bijvoorbeeld een aantal vragen en stel ze tegelijk.

7. Neem de juiste benodigdheden mee

Zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt meeneemt, zoals je ID, een schriftje, een pen en misschien een laptop. Als je goed voorbereid bent, zie je er professioneel uit en maak je een goede indruk.

8. Maak kennis met je collega’s

Neem even de tijd om je nieuwe collega's te ontmoeten en jezelf voor te stellen. Als je vriendelijk en open bent, helpt dat om meteen goede banden te creëren. Stel je gerust aan iedereen voor, zo ook bijvoorbeeld aan de receptionist of de conciërge. Zo laat je direct een goede indruk achter bij al je collega’s. Haal ook een keertje een rondje koffie voor je collega’s, dat maakt het vaak eenvoudiger om alle namen te onthouden.

9. Neem de tijd om te luisteren en te leren

Besef dat je eerste werkdag niet alleen draait om hoe goed je overkomt, maar ook om nieuwe dingen te leren. Het is heel normaal dat je nog niet alles weet op je eerste dag, dus maak je geen zorgen als iets nieuw voor je is. Luister goed als collega’s je uitleg geven over wat je moet doen. Het is slim om aantekeningen te maken, zodat je later kunt terugkijken als je iets vergeten bent.

10. Neem de tijd om te wennen aan je nieuwe baan

Het kost tijd om te wennen aan een nieuwe omgeving en werkplek. Wees geduldig met jezelf en geef jezelf ruimte om te groeien, te leren en je comfortabel te voelen bij je nieuwe baan.

Met deze 10 tips ben je goed voorbereid om vol vertrouwen en enthousiasme te beginnen aan je eerst werkdag bij je nieuwe baan. En vergeet niet, iedereen heeft ooit een eerste werkdag gehad. Dus, als je je een beetje nerveus voelt, weet dan dat het volkomen normaal is. Het belangrijkste is dat je stappen onderneemt om jezelf goed voor te bereiden. Door jezelf voor te stellen, vriendelijk te zijn, aandachtig te luisteren en te leren, en geduldig te zijn terwijl je aanpast aan de nieuwe omgeving, geef je jezelf de beste kans op een succesvolle en vlotte start.

Op zoek naar een nieuwe baan?

Ben je ook op zoek naar een nieuwe baan? Vacatures vind je snel en eenvoudig op de Swipe4work-app. De app is te downloaden in de App Store en de Google Play Store. Na het installeren maak je eenvoudig een profiel aan. Nadat je profiel compleet is, zorgt het unieke algoritme ervoor dat passende vacatures worden getoond. Het handige aan deze app? Je solliciteert met één swipe naar rechts, en het indienen van een cv of sollicitatiebrief is niet nodig! Zo eenvoudig vind je nergens een baan.

Anderen bekeken ook: