Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
 • Vacatures

Traineeships: wat zijn dat precies?

Traineeships: wat zijn dat precies?

Een traineeship is een werk-leertraject voor recent afgestudeerden en young professionals. Het biedt de mogelijkheid om praktische werkervaring op te doen en kennis en vaardigheden te ontwikkelen in een specifiek vakgebied. In deze blog gaan we dieper in op traineeships. Wat het precies is, wat het verschil is met een stage en hoelang een traineetraject duurt. Daarnaast wordt besproken hoeveel je verdient met een traineeship en waarom het volgen van een traineeship interessant kan zijn voor je carrière.

Wat is een traineeship?

Een traineeship biedt recent afgestudeerden en young professionals de mogelijkheid om praktische werkervaring op te doen. Het is een startersfunctie, waarbij het doel is om zowel werkervaring op te doen als te leren. Tijdens een traineeship worden deelnemers, oftewel trainees, betrokken bij verschillende afdelingen en werkzaamheden om hen een beeld te geven van het bedrijf als geheel. Hierbij krijgen ze de kans om te werken in verschillende functies, om zich zo voor te bereiden op een carrière in het vakgebied. Een traineeship wordt vaak gezien als werk-leer traject, waarbij de trainee gewoon salaris verdient.

Wat is het verschil tussen een stage en een traineeship?

Een stage en een traineeship worden vaak verward, hoewel beide mogelijkheden bieden om werkervaring op te doen, zijn het toch twee verschillende trajecten. Een stage is vaak onderdeel van een opleiding en biedt studenten de kans om werkervaring op te doen door tijdelijk bij een bedrijf of organisatie te werken. Vaak is het uitvoeren van een onderzoek of een stageopdracht ook onderdeel van de stage. Stages duren meestal enkele weken tot enkele maanden en je kunt hierbij een stagevergoeding ontvangen.

Een traineeship is daarentegen een intensief programma dat plaatsvindt na het behalen van een opleiding. Het is een startersfunctie waarbij je gedurende 6 maanden tot 3 jaar werkt bij een organisatie om werkervaring op te doen in een specifiek vakgebied. Het doel van een traineeship is om na het traject een vaste werknemer te worden en je ontvangt hierbij een volwaardig salaris.

Hoelang duurt een traineeship?

Hoelang een traineeship duurt, dat kan variëren. Dit is namelijk afhankelijk van het specifieke programma en het bedrijf die het traject aanbiedt. Over het algemeen duurt een traineeship tussen de 6 maanden en 3 jaar. Tijdens deze periode werkt de trainee mee aan verschillende projecten en opdrachten.

Hoeveel verdien je met een traineeship?

Traineeships zijn in principe volwaardige startersfuncties, wat betekent dat het salaris vaak vergelijkbaar is met dat van een starter. Het exacte salaris is echter moeilijk vast te stellen, aangezien dit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de duur van de traineeship, de sector en het bedrijf dat de traineeship aanbiedt. Over het algemeen ligt het salaris van een trainee tussen de € 2.000 en € 3.000 bruto per maand.

Als je benieuwd bent naar het specifieke salaris dat een traineeship biedt, kun je kijken of dit vermeld staat in de vacature of contact opnemen met het bedrijf dat de traineeship aanbiedt. Houd er echter rekening mee dat het salaris van een traineeship vaak niet extreem hoog is. Het is belangrijk om mee te wegen dat de werkgever in jou investeert door eventuele opleidingen en cursussen te bekostigen, wat op de lange termijn van grote waarde kan zijn voor je carrière.

Waarom een traineeship volgen?

Er zijn verschillende redenen waarom het volgen van een traineeship interessant kan zijn voor recent afgestudeerden en young professionals. Hieronder worden de vier belangrijkste voordelen van een traineeship genoemd:

 1. Kennis en vaardigheden opdoen

  Een traineeship biedt de mogelijkheid om vaardigheden en kennis te ontwikkelen in een specifiek vakgebied. Naast het opdoen van praktische werkervaring, wordt er vaak ook tijd besteed aan het volgen van een gestructureerd opleidingstraject. Bovendien krijg je de kans om mee te kijken met professionals en van hen te leren. Een traineeship biedt vaak een gestructureerd leertraject met begeleiding en feedback. Hierdoor krijg je een goede basis om verder te bouwen aan je carrière.

 2. Goede begeleiding

  We noemden het net al even, tijdens een traineeship word je begeleid door een mentor of coach. Dit geeft je de ruimte om vragen te stellen en obstakels te bespreken. De mentor is nauw betrokken bij je dagelijkse werkzaamheden en zal je ondersteunen waar nodig. Daarnaast zijn er verschillende feedback momenten over je functioneren. Dit alles draagt bij aan een goede ontwikkeling van je carrière.

 3. Netwerken

  Tijdens een traineeship mag je vaak werken aan verschillende opdrachten en projecten. Hierdoor ontmoet je verschillende collega’s en stakeholders. Al deze contacten zorgen er uiteindelijk voor dat je een mooi netwerk opbouwt, waar je ook in je verdere carrière wat aan hebt.

 4. Kickstart van je carrière

  Een traineeship kan een mooie kickstart van je carrière zijn. Tijdens dit traject leer je namelijk specifieke skills en vaardigheden die ook van pas komen in de rest van je carrière. Daarnaast bieden werkgevers aan het einde van een traineeship de deelnemer vaak een vaste baan aan.

Soorten traineeships

Er zijn diverse soorten traineeships beschikbaar die zich richten op specifieke vakgebieden en industrieën. Populaire traineeships die vaak worden aangeboden zijn onder andere management, IT, finance, HR, marketing, sales en data science traineeships. Wil je weten welke traineeships er beschikbaar zijn in jouw omgeving? Houd dan vacature- en bedrijfswebsites, evenals social media in de gaten. Ook bieden overheidsinstanties en gemeenten regelmatig traineeships aan, het is de moeite waard om hier ook naar te kijken.

Solliciteren voor een traineeship

Solliciteren voor een traineeship kan eenvoudig via de Swipe4work-app. De app is te downloaden in de App store en de Google Play Store. Na het installeren maak je eenvoudig een profiel aan. Kies hierbij voor een beroepsgroep en kies een functie waarin je graag een traineeship wilt volgen. Nadat je profiel compleet is, zorgt het unieke algoritme ervoor dat passende traineeships en startersfuncties worden getoond. Het handige aan deze app? Je solliciteert met één swipe naar rechts, en het indienen van een cv of sollicitatiebrief is niet nodig! Zo eenvoudig vind je nergens een traineeship.

Anderen bekeken ook: