Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
  • HR wetgeving

Transitievergoeding berekenen: zo eenvoudig is het

Transitievergoeding berekenen: zo eenvoudig is het

Ontslag kan een vervelende gebeurtenis zijn. Daarnaast kan het ook gevolgen hebben voor iemands financiële situatie. Gelukkig bestaat er de transitievergoeding, ook wel bekend als “ontslagvergoeding,” die werknemers enige financiële steun biedt wanneer zij hun baan verliezen. In deze blog gaan we dieper in op wat de transitievergoeding precies inhoudt, wie er aanspraak op kan maken en hoe het bedrag wordt berekend.

Wat is transitievergoeding?

Transitievergoeding, ook wel ontslagvergoeding genoemd, is een wettelijk recht voor werknemers in Nederland die worden ontslagen. Transitievergoeding is een geldbedrag dat een werkgever moet betalen aan een werknemer wanneer deze wordt ontslagen of als het (tijdelijke) contract niet wordt verlengd. Zelfs als de werknemer wordt ontslagen in de proeftijd, is de werkgever verplicht om een transitievergoeding te betalen. Het doel van deze ontslagvergoeding is om werknemers te helpen bij de overgang naar nieuw werk en de financiële impact van het ontslag te verminderen.

Wanneer recht op transitievergoeding?

Per januari 2020 zijn dankzij de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) de regels rondom de transitievergoeding veranderd. Voorheen kwamen werknemers pas in aanmerking voor een transitievergoeding na twee jaar dienstverband. Met de implementatie van de WAB hebben werknemers nu vanaf het allereerste moment van hun arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding. Werknemers hebben recht op een transitievergoeding in de volgende situaties:

  • Ontslag door de werkgever: Als de werkgever besluit om het contract te beëindigen, heb je recht op een transitievergoeding. Dit geldt ook in de proeftijd.
  • Niet-verlenging tijdelijk contract: Als je tijdelijke contract niet wordt verlengd, heb je ook recht op een transitievergoeding.
  • Langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid: Zelfs als je wordt ontslagen vanwege langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid, heb je recht op een transitievergoeding.
  • Zelf ontslag nemen: Je kunt alleen aanspraak maken op een transitievergoeding als je ontslag neemt vanwege ernstige fouten of nalatigheid van de werkgever.

Er zijn enkele uitzonderingen op het recht op transitievergoeding, bijvoorbeeld bij ontslag wegens ernstig verwijtbaar gedrag van de werknemer.

Hoogte transitievergoeding

Wanneer je bent ontslagen, heb je in de meeste gevallen recht op een ontslagvergoeding. Maar hoe hoog is de transitievergoeding die je van de werkgever ontvangt? De hoogte van de transitievergoeding bij ontslag is afhankelijk van het maandsalaris dat je ontving en hoe lang je in dienst bent geweest. Daarom is de vergoeding voor iedereen anders. Per gewerkt jaar ontvang je 1/3 van jouw bruto maandsalaris. Per gewerkte maand ontvang je 1/36 van jouw bruto maandsalaris.

Transitievergoeding berekenen

De hoogte van de transitievergoeding kun je ook berekenen. De ontslagvergoeding wordt bepaald volgens de volgende regel: 1/3 van je bruto maandsalaris per dienstjaar. Als je een deel van het jaar hebt gewerkt, wordt de uiteindelijke vergoeding berekend op basis van het aantal dagen dat je een arbeidscontract had. Het berekenen van de transitievergoeding kan soms ingewikkeld lijken, maar het volgt een bepaalde formule. Hieronder vind je de stappen om de transitievergoeding te berekenen. Daarnaast kun je ook op de website van de Rijksoverheid de rekentool van de transitievergoeding gebruiken.

Stap 1: Bepaal de duur van het dienstverband

Ga na hoeveel dienstjaren en dienstmanden je hebt gewerkt bij de werkgever. 

Stap 2: Bereken het deel van het jaar

Als je een deel van het jaar hebt gewerkt, bijvoorbeeld een half jaar, bereken dan het percentage van dat halve jaar ten opzichte van een volledig jaar (bijvoorbeeld 6 maanden /12 maanden = 0,5).

Stap 3: Bepaal het bruto maandsalaris

Neem je bruto maandsalaris, inclusief vakantiegeld en vaste bonussen. Je bruto salaris kun je vinden op je loonstrook.

Stap 4:      Bereken de vergoeding voor de hele dienstjaren

Vermenigvuldig het aantal hele dienstjaren met 1/3 van je bruto maandsalaris.

Stap 5: Bereken de vergoeding voor het deel van het jaar.

Vermenigvuldig het percentage van het deel van het jaar met 1/3 van je bruto maandsalaris.

Stap 6: Tel beide bedragen bij elkaar op

Tel de vergoeding voor de hele dienstjaren en het deel van het jaar bij elkaar op om de totale transitievergoeding te krijgen.

Voorbeeld berekening transitievergoeding

Laten we een voorbeeld bekijken van hoe je de transitievergoeding kunt berekenen. Stel je voor dat je een werknemer bent met een bruto maandsalaris van € 2.500 en je bent 4 jaar en 6 maanden in dienst geweest voordat je wordt ontslagen. De transitievergoeding berekenen doe je als volgt: 

Stap 1: Bepaal de duur van het dienstverband

Je hebt 4 hele dienstjaren gewerkt en je hebt ook een deel van het vijfde jaar gewerkt (6 maanden).

Stap 2: Bereken het deel van het jaar

6 maanden van 12 maanden (6/12)= 0,5 (50%)

Stap 3: Bepaal het bruto maandsalaris

Je bruto maandsalaris is € 2.500.

Stap 4: Bereken de vergoeding voor de hele dienstjaren

4 hele dienstjaren x 1/3 bruto maandsalaris = 4 x € 2.500 / 3 = € 3.333,33.

Stap 5: Bereken de vergoeding voor het deel van het jaar

0,5 (50%) van 1/3 bruto maandsalaris = 0,5 x € 2.500 / 3 = € 416,67.

Stap 6: Tel beide bedragen bij elkaar op

Totale transitievergoeding = € 3.333,33 + € 416,67 = € 3.750.

In dit voorbeeld zou je recht hebben op een transitievergoeding van € 3.750 bruto bij ontslag. Houd er rekening mee dat dit slechts een voorbeeld is en dat de daadwerkelijke berekening afhangt van jouw specifieke situatie.

Op zoek naar een nieuwe baan?

Ben je ook op zoek naar een nieuwe baan? Vacatures vind je snel en eenvoudig op de Swipe4work-app. De app is te downloaden in de App Store en de Google Play Store. Na het installeren maak je eenvoudig een profiel aan. Nadat je profiel compleet is, zorgt het unieke algoritme ervoor dat passende vacatures worden getoond. Het handige aan deze app? Je solliciteert met één swipe naar rechts, en het indienen van een cv of sollicitatiebrief is niet nodig! Zo eenvoudig vind je nergens een baan.

Anderen bekeken ook: