Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
  • HR wetgeving

Vakantiedagen: waar heb ik recht op?

Vakantiedagen: waar heb ik recht op?
Inhoudsopgave

De meesten van ons kijken ieder jaar weer uit naar de vakantie. Een moment om even te ontspannen en bij te komen van het drukke (werk)leven. Maar, hoe zit het eigenlijk met die vakantiedagen? Wat mag je verwachten en wat wordt er van jou verwacht als het om vakantie gaat? In deze blog duiken we dieper in de wereld van vakantiedagen: de verschillende soorten, hoe je ze kunt opnemen, of je ze kunt meenemen naar een ander moment, en zelfs wat er gebeurt als je ziek wordt tijdens je vakantie. Na het lezen van deze blog, heb je een duidelijk beeld van hoe alles werkt en kun je optimaal genieten van je vakantie.

Wettelijke vakantiedagen

In Nederland heb je als werknemers recht op wettelijke vakantiedagen. Dit zijn de vakantiedagen waarop je volgens de wet recht hebt en waarbij 100% van het loon wordt doorbetaald. Het aantal wettelijke vakantiedagen dat je per jaar opbouwt, is gebaseerd op je arbeidsuren. In de meeste gevallen bouw je minimaal 4 keer het aantal arbeidsuren per week aan wettelijke vakantiedagen op. Bij een fulltime baan van 40 uur per week zijn dit dus 20 vakantiedagen (160 uur) per jaar.

Als je deeltijd werkt, worden je vakantiedagen in verhouding tot het aantal gewerkte uren berekend. Stel dat je 36 uur per week werkt, wat overeenkomt met 90% van een fulltime dienstverband, dan bouw je 90% van het aantal wettelijke vakantiedagen op, wat neerkomt op 18 vakantiedagen (144 uur).

Bovenwettelijke vakantiedagen

Naast de wettelijke vakantiedagen kunnen werkgevers ook bovenwettelijke vakantiedagen toekennen. Dit zijn extra vakantiedagen die de werkgever vrijwillig aanbiedt bovenop de wettelijke verplichting. Het aantal bovenwettelijke vakantiedagen verschilt per werkgever en is vaak afhankelijk van de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) of de arbeidsovereenkomst.

Vakantiedagen opnemen

Je bouwt je vakantiedagen op, om deze uiteindelijk op te nemen en te genieten van een vakantie. Het opnemen van vakantiedagen doe je in overleg met je werkgever. Hoe je vakantiedagen kunt aanvragen, is afhankelijk per werkgever. Dit kan bijvoorbeeld via de mail of via een tool die het bedrijf hiervoor gebruikt. Je werkgever kan je aanvraag voor vakantiedagen niet zomaar weigeren, tenzij er geldige redenen zijn om dit te doen. Het is belangrijk om vakantiedagen ruim van tevoren aan te vragen, zodat je werkgever voldoende tijd heeft om hiermee rekening te houden in de planning.

Vakantiedagen meenemen

Het kan voorkomen dat je niet al je vakantiedagen van het arbeidsjaar hebt opgemaakt. Gelukkig is het mogelijk om je vakantiedagen mee te nemen naar het volgende jaar en deze alsnog op te nemen. Voor de wettelijke vakantiedagen geldt dat je deze binnen 6 maanden na het opbouwjaar moeten worden opgenomen, anders vervallen ze. Dit betekent dat je de vakantiedagen die je in 2023 hebt opgebouwd, uiterlijk tot 1 juli 2024 kan opnemen.

Het is ook mogelijk om bovenwettelijke vakantiedagen mee te nemen naar het volgende jaar. De precieze regels van het meenemen van bovenwettelijke vakantie dagen is afhankelijk van de regels die zijn vastgesteld in de cao of je individuele arbeidsovereenkomst met je werkgever. Het is verstandig om deze regels te raadplegen. Je kunt ook overwegen om ze met je werkgever te bespreken om te begrijpen hoe het meenemen van bovenwettelijke vakantiedagen in jouw specifieke situatie werkt.

Ziek tijdens vakantie

Als je ziek wordt tijdens je geplande vakantie, kun je in sommige gevallen de vakantiedagen later opnieuw opnemen. Dit kan per situatie verschillen, dus overleg altijd met je werkgever en bekijk de regels in je arbeidsovereenkomst of cao. Wil je meer weten over de regels die gelden bij ziekte tijdens vakantie? Lees dan onze blog over dit onderwerp.

Vakantiedagen bij einde dienstverband

Als je besluit om je baan op te zeggen of als je wordt ontslagen, heb je recht op de uitbetaling van de vakantiedagen die je nog niet hebt opgenomen. Dit geldt voor zowel de wettelijke als bovenwettelijke vakantiedagen. In de meeste gevallen heb je te maken met een opzegtermijn. Het is daarom ook mogelijk om, in overleg met je werkgever, je overgebleven vakantiedagen op te nemen tijdens de opzegtermijn.

Vakantiegeld

Naast vakantiedagen heb je ook recht op vakantiegeld. Dit is een financiële vergoeding die je ontvangt bovenop je normale salaris, meestal in mei of juni. Het vakantiegeld bedraagt minimaal 8% van je bruto jaarsalaris. Dit geld is bedoeld om je extra financiële ondersteuning te bieden tijdens je vakantie.

Anderen bekeken ook: