Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
 • Tips

5 tips: voorbereiden op een sollicitatie-assessment

5 tips: voorbereiden op een sollicitatie-assessment
Inhoudsopgave

Het sollicitatieproces kan soms voelen als een achtbaanrit vol spanning en onzekerheid. Een belangrijk onderdeel van dit proces is het assessment, een evaluatietool die steeds vaker wordt gebruikt door werkgevers om de geschiktheid van kandidaten te beoordelen. Het is van cruciaal belang om je goed voor te bereiden op een sollicitatie-assessment, omdat dit de kans vergroot dat je je droombaan vindt. In deze blog zullen we de verschillende soorten assessments bespreken en je informeren over hoe je je het beste kunt voorbereiden.

Wat is een sollicitatie-assessment?

Een assessment maakt vaak deel uit van het sollicitatieproces bij diverse bedrijven en organisaties. Het is een test die door bedrijven wordt ingezet om te beoordelen of een kandidaat geschikt is voor een specifieke functie. Het hoofddoel van zo'n sollicitatie-assessment is om een diepgaander inzicht te verkrijgen in de vaardigheden, kennis, persoonlijkheid en potentie van de kandidaat. Dit inzicht helpt bij het bepalen of de kandidaat goed bij de organisatie en de functie past.

Soorten sollicitatie-assessments

Er bestaan tal van assessments die bedrijven kunnen gebruiken tijdens het sollicitatieproces. Welk assessment wordt ingezet, hangt vaak af van het type bedrijf en het soort functie. Enkele veelgebruikte assessments tijdens het solliciteren zijn:

 • Cognitieve tests: Deze tests meten de intellectuele capaciteiten van een kandidaat, zoals verbale redenering, numerieke vaardigheden, logisch denken en probleemoplossend vermogen. Ze kunnen bestaan uit multiplechoicevragen, puzzels of andere gestandaardiseerde vragen.
   
 • Persoonlijkheidstests: Deze tests beoordelen de persoonlijkheidskenmerken van een kandidaat en proberen vast te stellen of deze kenmerken passen bij de cultuur en vereisten van de organisatie. Voorbeelden van veelgebruikte persoonlijkheidstests zijn de DISC-persoonlijkheidstest en de Insight Discovery-test.
   
 • Simulaties en rollenspellen: Kandidaten worden geconfronteerd met situaties die vergelijkbaar zijn met de taken en verantwoordelijkheden van de functie waarvoor ze solliciteren. Dit kan een case-study, rollenspel, groepsdiscussie of presentatie zijn.
   
 • Schriftelijke opdrachten: Kandidaten kunnen worden gevraagd om schriftelijke opdrachten uit te voeren, zoals het schrijven van een rapport, een essay of een zakelijke brief, afhankelijk van de functie-eisen.

5 tips voor een assessment voorbereiden

Een assessment tijdens je sollicitatieprocedure kan de nodige spanning met zich meebrengen. Het is een situatie waarin je vaak niet precies weet wat je kunt verwachten, en je hoopt natuurlijk dat je jezelf op de best mogelijke manier kunt presenteren. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om je goed voor te bereiden op een assessment:

1. Check wat voor soort assessment

Voordat je aan het assessment begint, is het essentieel om een grondig begrip te hebben van wat het assessment inhoudt. Sollicitatie-assessments kunnen variëren, van persoonlijkheidstests tot vaardigheidstests en rollenspellen. Vraag de werkgever om duidelijkheid over het type assessment dat je kunt verwachten en zoek online naar voorbeelden en bronnen om een idee te krijgen van wat je te wachten staat.

2. Oefen het assessment

In sommige gevallen kun je het assessment van tevoren oefenen. Als het assessment bijvoorbeeld cognitieve tests omvat, zoals numerieke redenering, verbale redenering of abstract denken, is het verstandig om te oefenen met voorbeeldvragen en tests. Er zijn tal van online bronnen en oefenboeken beschikbaar om je voor te bereiden. Maak oefentests om jezelf te testen en identificeer je zwakke punten, zodat je eraan kunt werken om je prestaties te verbeteren.

3. Begrijp de competenties

Sommige assessments zijn gericht op het beoordelen van specifieke competenties, zoals leiderschap, communicatievaardigheden of teamwork. Bestudeer de vereiste competenties voor de functie waarop je solliciteert en zorg ervoor dat je voorbeelden kunt geven die aantonen dat je over deze vaardigheden beschikt. Overweeg ook je eigen competenties en identificeer je sterke punten en ontwikkelingsgebieden.

4. Zorg voor rust en ontspanning

Een assessment kan stressvol zijn, vooral als het gaat om je droombaan. Daarom is het belangrijk om goed uitgerust te zijn op de dag van het assessment. De dag ervoor is het verstandig om te rusten en te ontspannen. Zorg voor voldoende slaap en vermijd stressvolle situaties. Een heldere geest en een uitgerust lichaam zijn essentieel voor optimale prestaties tijdens het assessment.

5. Check je sollicitatie & de vacature tekst

Zorg ervoor dat je je loopbaan en cv grondig hebt doorgenomen voordat je aan het assessment begint. Herlees ook de vacaturetekst, vooral als je solliciteert voor een specifieke functie. Vaak kun je hieruit afleiden naar welk type kandidaat wordt gezocht en welke persoonlijkheidseigenschappen belangrijk zijn. Dit helpt je om relevante voorbeelden paraat te hebben wanneer daarom wordt gevraagd.

Het voorbereiden op een sollicitatieassessment kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste inzet kun je je kansen op succes aanzienlijk vergroten. Begrijp het assessment, oefen grondig, ken de competentiecriteria, zorg voor rust en ontspanning. Met deze stappen ben je goed op weg naar een succesvolle sollicitatieassessment en hopelijk naar je droombaan.

Op zoek naar een nieuwe baan?

Ben je ook op zoek naar een nieuwe droombaan? Vacatures vind je snel en eenvoudig op de Swipe4work-app. De app is te downloaden in de App Store en de Google Play Store. Na het installeren maak je eenvoudig een profiel aan. Nadat je profiel compleet is, zorgt het unieke algoritme ervoor dat passende vacatures worden getoond. Het handige aan deze app? Je solliciteert met één swipe naar rechts, en het indienen van een cv of sollicitatiebrief is niet nodig! Zo eenvoudig vind je nergens een baan.

Anderen bekeken ook: