Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
  • Tips

De 6 voordelen van diversiteit op de werkvloer

De 6 voordelen van diversiteit op de werkvloer

Diversiteit wordt steeds relevanter doordat onze samenleving steeds gevarieerder wordt. Helaas is er in het bedrijfsleven vaak nog onvoldoende aandacht voor gelijkheid, terwijl dit juist essentieel is. Gelukkig zien steeds meer werkgevers de waarde en voordelen van een divers personeelsbestand in. In deze blog bespreken we zes voordelen van diversiteit binnen een bedrijf en benadrukken we waarom het cruciaal is voor bedrijven om hiermee actief bezig te zijn.

Wat betekent diversiteit?

Diversiteit gaat eigenlijk over de verschillen tussen mensen. Dit gaat zowel om de zichtbare verschillen zoals huidskleur, geslacht of leeftijd, als om de onzichtbare verschillen zoals religie, cultuur, karakter, overtuigingen en politieke voorkeuren. Bij diversiteit gaat het erom dat verschillen tussen mensen worden geaccepteerd en gerespecteerd. Het betekent dat je niet wordt buitengesloten vanwege die verschillen. Het gaat dus om het mengen en het omarmen van al deze verschillen die bestaan tussen mensen.

Diversiteit op de werkvloer

Steeds meer bedrijven vinden het thema rondom diversiteit belangrijk. Niet alleen omdat gelijke kansen voor iedereen van belang zijn, maar ook omdat medewerkers zich gelukkiger en meer betrokken voelen wanneer ze op een gelijkwaardige manier worden behandeld. Bovendien helpt dit om onnodig verloop van waardevol personeel te voorkomen. Diversiteit op de werkvloer betekent dat er op het werk allerlei soorten mensen zijn. Ze komen uit verschillende landen, culturen, families en hebben allemaal hun eigen normen en waarden. Het is belangrijk dat er verschillende mensen werken, zodat iedereen zich welkom voelt en goed kan werken. Daarnaast brengt diversiteit op de werkvloer verschillende voordelen met zich mee.

6 Voordelen van diversiteit op de werkvloer

1. Meer creativiteit

Diversiteit zorgt ervoor dat er allerlei verschillende invalshoeken, manieren van denken en ervaringen samenkomen. Dit heeft als resultaat dat er tijdens brainstormsessies meer creativiteit ontstaat en er innovatieve oplossingen voor problemen bedacht worden. Wanneer teamleden met diverse achtergronden samenwerken, kunnen ze unieke input aanleveren en nieuwe ideeën creëren die anders mogelijk over het hoofd gezien zouden worden.

2. Betere besluitvorming

Diversiteit kan ook leiden tot betere en slimmere beslissingen binnen een bedrijf of organisatie. Wanneer een team verschillende standpunten kan inbrengen, worden beslissingen grondiger en gebalanceerder genomen. Diversiteit voorkomt groepsdenken, waarbij teamleden geneigd zijn om dezelfde ideeën te herhalen zonder kritisch denken. Het aanmoedigen van open discussies en het respecteren van verschillende meningen kan leiden tot betere en succesvollere beslissingen.

3. Positieve werkcultuur

Een werkomgeving waar ruimte is voor diversiteit en waar verschillende achtergronden worden gewaardeerd, draagt bij aan een positieve werkcultuur. Werknemers voelen zich erkend en gerespecteerd, wat resulteert in hogere tevredenheid en betrokkenheid. Diverse teams kunnen ook effectiever samenwerken, omdat ze leren omgaan met verschillen en sterke communicatievaardigheden ontwikkelen.

4. Aantrekken nieuw talent

Een ander voordeel dat diversiteit op de werkvloer met zich mee brengt, is dat het over het algemeen eenvoudiger is om nieuw talent aan te trekken. Diversiteit heeft namelijk een positief effect op de ‘employer branding’. Als er allerlei verschillende soorten mensen in een team werken, zullen er waarschijnlijk meer mensen met verschillende achtergronden solliciteren. Dat komt doordat mensen merken dat het bedrijf iedereen goed behandelt, dus voelen ze zich uitgenodigd om ook te solliciteren.

5. Positieve bedrijfsreputatie

Bedrijven die diversiteit en inclusie omarmen, hebben vaak een betere bedrijfsreputatie. Ze worden gezien als modern, eerlijk en sociaal verantwoordelijk. Dit kan niet alleen klanten aantrekken, maar ook investeerders en partners. Een goede reputatie kan helpen om meer klanten aan te trekken, omdat mensen graag zaken doen met bedrijven die deze waarden belangrijk vinden. Bovendien zijn investeerders en partners vaak geïnteresseerd in samenwerking met bedrijven die een inclusieve cultuur hebben, omdat dit kan wijzen op een positieve en duurzame bedrijfsomgeving.

6. Meer productiviteit

Bedrijven die goed zijn in het bevorderen van diversiteit kunnen vaak efficiënter werken dan die dat niet zo goed doen. Bijvoorbeeld, McKinsey heeft ontdekt dat bedrijven die verschillende mensen van verschillende achtergronden in dienst hebben, 35% meer kans hebben op betere financiële resultaten in vergelijking met hun concurrenten. Dit laat zien dat het hebben van een diverse groep medewerkers niet alleen goed is voor het samenbrengen van verschillende ideeën en het bevorderen van de creativiteit, maar ook voor het zakelijke succes van een bedrijf.

Hoe Swipe4Work helpt met diversiteit op de werkvloer

De voordelen zijn helder, maar desondanks blijft diversiteit voor veel organisaties een uitdaging. Om gelijkheid en diversiteit op de werkvloer te bevorderen, is Swipe4Work ontwikkeld. Swipe4Work is een vacatureplatform waar werkzoekenden anoniem kunnen solliciteren. Werkgevers zien geen namen, geslacht, leeftijd, ras of andere persoonlijke gegevens, maar beoordelen kandidaten op basis van vaardigheden en competenties. Hierdoor wordt discriminatie in het begin van het sollicitatieproces voorkomen en wordt diversiteit gestimuleerd. Download direct de Swipe4Work app in de Appstore of Playstore, om vervolgens gebruik te kunnen maken van deze eerlijke manier van solliciteren.

Anderen bekeken ook: