Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
  • Tips

Welke baan past het best bij mij?

Welke baan past het best bij mij?

Ben je aan het zoeken naar je eerste baan of wil je een nieuwe baan, maar heb je geen idee welke baan goed bij je past? Het kan een uitdaging zijn om de juiste baan te vinden, vooral als je niet precies weet wat je wilt of wat bij jou past. Je bent echter niet alleen; veel mensen vinden het moeilijk om te bepalen welke baan echt bij hen past. In deze blog geven we daarom een aantal tips die je kunnen helpen om te ontdekken welk soort baan het beste aansluit bij jouw persoonlijkheid, interesses en vaardigheden.

Hoe vind je een baan die bij je past?

Welke baan past het beste bij mij? Voordat je begint met het zoeken naar een nieuwe baan, is het handig om te weten welk type baan en welk soort bedrijf het beste bij jou past. Hiermee voorkom je het oneindig scrollen op vacaturesites op zoek naar interessante vacatures. De zoektocht naar een geschikte baan begint echter bij jezelf. Door eerst naar jezelf te kijken, wordt het vinden van passende vacatures een stuk eenvoudiger. Om jezelf beter te leren kennen en te bepalen welke baan bij jou past, kun je jezelf de volgende drie vragen stellen:

  • Wat is mijn persoonlijkheid?
  • Waar ben ik goed in?
  • Wat vind ik leuk?

Wat is mijn persoonlijkheid?

Het begrijpen van je persoonlijkheid is een belangrijke stap bij het vinden van een baan die goed bij je past. Je persoonlijkheid omvat onder andere interesses, waarden, behoeften, communicatiestijl en manier van denken en doen. Door een duidelijk inzicht te krijgen in je persoonlijkheid, kun je beter bepalen welke baan bij je past. Als je bijvoorbeeld extravert bent en graag anderen helpt, zullen banen zoals klantenservicemedewerker, sales consultant of recruiter waarschijnlijk beter bij je passen dan een functie als data-analist of financieel administratief medewerker.

Vind je het lastig om te definiëren wat jouw persoonlijk nu precies is, is het een goed idee om vrienden en/of familie te vragen. Zij kunnen waarschijnlijk een goed beeld schetsen van jouw persoonlijkheid. Als je nog steeds niet zeker bent, kun je overwegen om een persoonlijkheidstest te doen. Verderop in deze blog gaan we dieper in op persoonlijkheidstesten. Na het bepalen van je persoonlijkheid, zul je een beter inzicht hebben in welke beroepen het meest geschikt zijn voor jou. Dit helpt je om gerichter te zoeken naar carrièremogelijkheden die goed passen bij jouw persoonlijkheidskenmerken.

Waar ben ik goed in?

Bij het vinden van een baan die goed bij je past, is het belangrijk om te weten waar je goed in bent. Jouw competenties en vaardigheden spelen hierbij een grote rol. Dit zijn de dingen waar je goed in bent, en die je hebt ontwikkeld tijdens bijvoorbeeld je opleiding of hobby’s. Door je competenties en vaardigheden te begrijpen, kun je gerichter zoeken naar banen die aansluiten bij jouw talenten. Als je bijvoorbeeld goed bent in het schrijven van gedichten en verhalen, dan past een functie als copywriter of SEO-specialist waarschijnlijk goed bij je. Ben je juist een goed met cijfers, dan zou een functie als financieel controller of accountant beter bij je kunnen passen. In de meeste vacatures die je tegenkomt, zal een bedrijf of organisatie ook vragen naar bepaalde competenties en vaardigheden. Doordat je weet over welke jij beschikt, kun je in een oogopslag zien of de baan bij je past.

Wat vind ik leuk? 

Deze vraag gaat over jouw interesses en wat je leuk vindt om te doen. Door te begrijpen wat je leuk vindt om te doen, kun je gerichter zoeken naar een baan die aansluit bij je interesses en passies. Het is belangrijk om een baan te vinden waar je plezier in hebt en waar je met enthousiasme naartoe gaat. Dit zal zorgen voor energie, motivatie en betere prestaties.

Het kan helpen om na te denken over wat je graag doet in je vrije tijd en wat je energie geeft. Houd je bijvoorbeeld van creatief bezig zijn of van sporten, dan zijn er mogelijk banen in die richting die goed bij je passen. Bedenk ook wat voor soort werkzaamheden je interessant vindt, bijvoorbeeld werken met mensen, met technologie of met cijfers. Door al deze punten op een rijtje te zetten, kun je gerichter zoeken naar banen die aansluiten bij wat je leuk vindt.

Schilderen


Test welke baan bij je past

Ben je er met bovenstaande vragen nog niet helemaal over uit welke baan bij je past, dan zijn er ook nog andere manieren om dit te bepalen. Een andere manier om te bepalen welke baan bij je past, is door het uitvoeren van een aantal testen. Denk bijvoorbeeld aan een beroepskeuzetest, waarmee letterlijk wordt getest welke baan goed bij je past. Maar ook een persoonlijkheidstest kan interessant zijn, hierbij wordt gekeken naar wie jij als persoon bent.

Beroepskeuzetest

Een beroepskeuzetest is een test die helpt om te ontdekken welk soort baan goed bij jou past. Deze test bestaat uit vragen die gaan over jouw vaardigheden, interesses en persoonlijkheid. Online zijn veel verschillende beroepskeuzetesten te vinden zoals:

- Beroepskeuzetest jobpersonality.com
- Beroepskeuzetest 123test.com
- Beroepskeuzetest nationaleberoepengids.nl

Het is goed om te weten dat de soorten beroepskeuzetesten uiteen kunnen lopen, en niet altijd met geschikt resultaat komen. Een beroepskeuzetest is vooral handig als oriënterend hulpmiddel. Je hebt de keuze uit gratis en betaalde beroepskeuzetesten. De betaalde testen hebben, in tegenstelling tot de gratis testen, een professioneler karakter.

Persoonlijkheidsprofiel

Een persoonlijkheidstest kan je ook verder op weg helpen met de keuze. Een persoonlijkheidstest is ontworpen om inzichten te geven in persoonlijkheid en gedrag. Deze testen kunnen helpen bij het begrijpen van sterke en zwakke punten. Deze testen kunnen je helpen om te begrijpen wat voor soort werk bij jou past en waar jij het meest effectief en gelukkig in zou zijn. Een aantal handige persoonlijkheidstesten zijn:

- Persoonlijkheidstest DISC
- Persoonlijkheidstest Insights Discovery
- Persoonlijkheidstest The Big Five

Stel dat je bij een persoonlijkheidstest ontdekt dat je sterk bent in het omgaan met mensen en goede communicatieve vaardigheden hebt. In dat geval kan een carrière in sales, marketing of communicatie goed bij jou passen. Aan de andere kant, als je sterk bent in analytisch denken en probleemoplossend vermogen hebt, zou een functie als data analist of back-end ontwikkelaar wellicht beter bij je passen. Het is echter belangrijk op te merken dat persoonlijkheidstesten, net als beroepskeuzetesten, slechts hulpmiddelen zijn bij het vinden van een geschikte baan en niet als leidend moeten worden beschouwd.

Een baan vinden die bij je past

Nu je weet welk werk bij je past, is het tijd om op zoek te gaan naar relevante vacatures. Een handige manier om eenvoudig passende vacatures te vinden, is door gebruik te maken van de Swipe4work-app. Je kunt de app downloaden via de App Store of Google Play Store en direct aan de slag gaan. Maak een profiel aan, selecteer een beroepsgroep die bij je past en vul je vaardigheden, eigenschappen en wensen in. Vervolgens worden passende vacatures getoond. Het invullen van je profiel zou een fluitje van een cent moeten zijn, aangezien je zojuist al je vaardigheden, competenties en eigenschappen hebt verzameld. Solliciteren op een vacature doe je met een swipe naar rechts, nergens vind je eenvoudiger een baan die bij je past!

Anderen bekeken ook: