Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
  • Tips

Zo vind je je droombaan!

Zo vind je je droombaan!

Welke baan past nou echt bij mij en wat wil ik de komende jaren op werkgebied gaan doen? Dit zijn vragen waar veel mensen dagelijks mee bezig zijn om die voor zichzelf te beantwoorden. Het is alleen zo ongelooflijk lastig om te kiezen uit alle mogelijkheden die vandaag de dag aanwezig zijn op de arbeidsmarkt. Vandaar dat deze vragen door heel veel mensen vooralsnog niet met zekerheid beantwoord kunnen worden. De zoektocht naar een baan die aansluit bij je vaardigheden, persoonlijkheid en passies is dus enorm complex, maar is wellicht iets te vereenvoudigen. Deze blog helpt je met het vinden van de baan die het beste bij je past.

Ontdek waar je energie van krijgt

Ten eerste is het belangrijk dat je werk vindt wat je echt leuk lijkt en waar je energie van krijgt. Is dit niet het geval zullen de werkdagen als zeer lang voelen. Probeer voor jezelf op een rijtje te zetten bij welke activiteiten je energie krijgt en reflecteer op momenten waar je helemaal opging in wat je aan het doen was en waar de tijd leek te vliegen. Deze activiteiten kunnen zowel professionele taken zijn als persoonlijke hobby’s. Met een inzicht in deze activiteiten weet je waar je energie van krijgt en voldoening uithaalt.

Wat motiveert je?

Ook is het belangrijk om te bepalen aan wat je graag zou willen bijdragen. Wat motiveert je om elke dag met een goed gevoel richting je werk je gaan. Of het nu gaat om het oplossen van maatschappelijke problemen, ondersteunen van anderen of het bijdragen aan een innovatie, aan de hand van deze drijfveren help je jezelf een carrière te kiezen die voor jou zinvol voelt en waardoor je elke ochtend met een positief gevoel naar je werk kan gaan.

Wat zijn je kwaliteiten?

Naast het onderzoeken naar waar je energie van krijgt, is het belangrijk om te kijken naar waar jouw kwaliteiten liggen. Ben je bijvoorbeeld heel goed in samenwerken binnen grotere groepen, of ben je goed in financieel gerelateerde zaken, het kunnen allemaal kwaliteiten zijn die helpen bij het zoeken naar de baan die het beste bij jouw vaardigheden aansluit.

Bij welk bedrijf wil je aan de slag?

Om ervoor te zorgen dat je je op je gemak voelt binnen het bedrijf waar je wil gaan werken, is het verstandig om je vooraf te verdiepen in de bedrijven waar je wilt gaan solliciteren. Ook tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk vragen te stellen om erachter te komen of dit de juiste plek is voor jou. Veel mensen vergeten namelijk dat een sollicitatiegesprek belangrijk is voor beide partijen om te kijken of het een succesvolle samenwerking kan worden. Verdiep je vooraf dus in de bedrijfscultuur, missie, visie en waarden van het desbetreffende bedrijf. Wanneer je je op je gemak voelt op de werkvloer bevorderd dit je plezier in het werk dat je doet.

Kies een passende functie

Denk na over wat voor type functie bij je past en welke rol je binnen een organisatie wil vervullen. Voel je je goed bij het geven van leiding aan een team, of maak je liever onderdeel uit van een team waar leiding aan wordt gegeven. Door hier een duidelijk beeld van te hebben kun je gericht op zoek gaan naar de functie die het beste bij jou en je vaardigheden past.

Leer van fouten

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat het kan dat je niet direct de baan vindt die het beste bij je past. Het helpt namelijk ook enorm om te weten wat je vooral niet wilt en hier kom je soms pas achter als je hier al aan het werk bent. Is je huidige baan dus niet helemaal je ding, geen paniek, er zijn voldoende mogelijkheden voor nieuwe uitdagingen. Wees dus niet ontmoedigd als je niet meteen de ideale positie of werkplek vindt. Na het opdoen van verschillende ervaringen is de kans alleen maar groter om uiteindelijk op jouw perfecte werkplek terecht te komen.

Klaar om op zoek te gaan naar jouw droombaan?

Heb je door de hiervoor gegeven tips voor jezelf duidelijk gemaakt wat je wel en niet wil in je toekomstige baan? En ben je klaar om daadwerkelijk hiernaar opzoek te gaan? Download dan nu de Swipe4Work-app via de App Store of Play Store. Met de Swipe4Work-app vind je eenvoudig passende vacatures op basis van jouw vaardigheden, eigenschappen en wensen. Swipe door passende vacatures en vind jouw droombaan.