Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
Functieomschrijving accountant
Functieomschrijving accountant
Functie

Accountant

 • Finance

Of het nu gaat om het bijhouden van de inkomsten en uitgaven, het opstellen van jaarrekeningen of het adviseren over belastingvoordelen, accountants zijn onmisbaar voor zowel particulieren als bedrijven. In dit artikel gaan we verder in op de functie van een accountant. Wat is een accountant precies en wat voor werkzaamheden horen bij deze functie. En niet geheel onbelangrijk, wat verdient een accountant gemiddeld?

Wat is een accountant?              **        **        

Een accountant is verantwoordelijk voor het opstellen, beoordelen en controleren van financiële verklaringen en rapportages. Accountants helpen bij het beheren van de financiële gegevens van bedrijven, organisaties en particulieren. Ook geven zij advies over fiscale zaken en zakelijke beslissingen. Accountants zorgen ervoor dat de financiële verklaringen in overeenstemming zijn met de wet- en regelgeving en zijn daarom van groot belang voor een gezonde bedrijfsvoering. Er bestaat twee soorten accountants, de RA-accountant en de AA-accountant. Maar, wat is het verschil tussen deze twee soorten accountants?

Wat is het verschil tussen RA-accountant en AA-accountant?

Zoals net al benoemd zijn er twee soorten accountants, de RA-accountant en de AA-accountant. De afkortingen RA en AA worden gebruikt om de verschillende accountants aan te duiden. Het belangrijkste verschil tussen RA-accountants en AA-accountants is de scope van de werkzaamheden die ze uitvoeren. RA’s zijn vaak gespecialiseerd in het verzorgen van financiële verklaringen, belastingaangiften en controles, terwijl AA’s meer gericht zijn op administratie en belastingaangiften.

Wat doet een accountant?

Er zijn verschillende taken en verantwoordelijkheden die een accountant kan hebben. De specifieke taken zijn onder andere afhankelijk van specialisatie en werkomgeving. Sommige van de belangrijkste taken zijn in ieder geval:

 • Financiële verklaringen opstellen zoals jaarrekeningen, balansen, winst- en verliesrekeningen en cashflow-overzichten
 • Financiële analyse om patronen en trends te identificeren en hierover te adviseren
 • Belastingaangifte invullen
 • Controles om te zorgen dat de financiële gegevens van een bedrijf in orde zijn en voldoen aan de wet- en regelgeving
 • Adviseren over financiële zaken, zoals beleggingsmogelijkheden, kostenbesparingen en risicobeheer
 • Adviseren over bedrijfsprocessen en strategieën voor meer efficiëntie en winst

Eigenschappen en competenties accountant

Een goede accountant beschikt over een aantal belangrijke eigenschappen en competenties. Onderstaande eigenschappen en competenties komen goed van pas bij de functie van een accountant:

 • Nauwkeurig
 • Analytisch vermogen
 • Integriteit
 • Communicatieve vaardigheden
 • Stressbestendigheid
 • Probleemoplossend vermogen
 • Cijfermatig inzicht
 • Detailgericht
 • Zelfmotivatie
 • Proactief

Salaris accountant

Het salaris van een accountant kan variëren. Het salaris is namelijk afhankelijk van opleidingsniveau, werkervaring, werkomgeving en eventuele specialisatie. In Nederland ligt het gemiddelde salaris van een beginnende accountant tussen de € 2.500 en € 3.500 per maand op basis van een fulltime dienstverband. Bij een accountant met meer ervaring en verantwoordelijkheden kan het salaris oplopen tot € 5.000 bruto per maand.

Een senior verdient gemiddeld tussen de € 6.000 en € 11.000 bruto per maand. Het salaris is echter afhankelijk van onder andere de grootte en de sector van het bedrijf waar de accountant werkt. Accountants die werken bij grote internationale bedrijven of accountantskantoren kunnen meer verdienen dan accountants die werken bij kleinere bedrijven of overheidsinstellingen. Ook heeft de regio invloed op het salaris. In grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam ligt het salaris over het algemeen hoger dan in kleinere steden of dorpen.

Vacatures accountant

Ben je accountant en op zoek naar een (nieuwe) baan? Accountants vacatures vind je eenvoudig op de app van Swipe4Work. Bij Swipe4Work kun je eenvoudig solliciteren zonder cv en sollicitatiebrief. Maak binnen enkele minuten een profiel aan en ons unieke matchingsysteem zorgt ervoor dat passende accountant vacatures worden getoond. Solliciteer vandaag nog en ontdek hoe eenvoudig het kan zijn om een nieuwe baan te vinden. Download direct de app via de App Store of Play Store en vind alle accountants vacatures.

Anderen bekeken ook:

Swipe gratis
naar je droombaan!

Onze app is volledig gratis voor jou. Bekijk video’s van de werkplekken en ontdek alle toffe werkgevers via onze app.

Swipe4Work is gratis Phone frame