Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
Functieomschrijving bedrijfsleider
Functieomschrijving bedrijfsleider
Functie

Bedrijfsleider

 • Horeca

Een bedrijfsleider heeft als voornaamste taak het managen en leiden van het personeel binnen een filiaal of vestiging. Maar hoe doet een bedrijfsleider dit precies en wat komt er allemaal bij deze functie kijken? In dit artikel gaan we dieper in op de functie van bedrijfsleider. Wat de taken zijn, welke eigenschappen en competenties van pas komen en wat een bedrijfsleider in Nederland gemiddeld verdient. Als laatste geven we aan waar je de beste vacatures voor deze functie kunt vinden.

Wat is een bedrijfsleider?

De functietitel geeft het al enigszins aan: een bedrijfsleider is verantwoordelijk voor het managen en leiden van een bedrijf. Bij grote ondernemingen zoals banken of winkelketens zal de bedrijfsleider één van de vestigingen of filialen op zich nemen en deze leiden. Hierbij is het belangrijk dat deze op de hoogte is van alle zaken die spelen rondom de bedrijfsvoering zoals inkoop, marketing, personeel en financieel. Andere functienamen die vaak worden gebruikt zijn vestigingsmanager of filiaalmanager.

Wat doet een bedrijfsleider?

Een bedrijfsleider is verantwoordelijk voor het leiden en managen van een bedrijf of filiaal in verschillende sectoren en branches, zoals detail- en groothandel, horeca, banken, verzekeringsmaatschappijen en het MKB. Naast het aansturen van medewerkers, richt een bedrijfsleider zich ook op andere belangrijke aspecten zoals voorraadbeheer, marketing en financiële administratie. De bedrijfsleider zorgt ervoor dat zowel personeel als klanten tevreden zijn en dat er een goede omzet wordt behaald. Hoewel het takenpakket van een bedrijfsleider kan variëren, omvatten de taken over het algemeen:

 • Managen en leiden van bedrijf of filiaal
 • Strategie en beleid ontwikkelen en uitvoering waarborgen
 • Opstellen concrete doelen en bijbehorende acties
 • Beheren van financiële administratie en opstellen budgetten
 • Monitoren inkomsten en uitgaven bedrijf
 • Rapporteren financiële resultaten aan het bestuur
 • Aansturen en begeleiden personeel
 • Voeren van functioneringsgesprekken
 • Aannemen en ontslaan werknemers

Eigenschappen en competenties bedrijfsleider

Voor een bedrijfsleider zijn leiderschap en commercieel inzicht cruciale competenties. Het ultieme doel van een bedrijf is immers omzet en winst te genereren, wat de bedrijfsleider moet zien te realiseren binnen zijn of haar vestiging of filiaal. Om dit te bereiken, is het van belang dat de bedrijfsleider een goede leiderschapsstijl hanteert en in staat is om het personeel effectief aan te sturen en te begeleiden. Naast deze eigenschappen zijn er andere competenties die van belang zijn om succesvol te zijn in deze functie, waaronder:

 • Stressbestendig
 • Communicatie vaardigheden
 • Analytisch inzicht
 • Ondernemerschap
 • Zelfstandig werken
 • Besluitvaardig

Salaris bedrijfsleider

Een bedrijfsleider in Nederland verdient doorgaans rond de € 4.000 bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Als je net begint in deze functie, zal het salaris iets lager liggen, ongeveer € 3.500 bruto per maand. Naarmate je meer werkervaring opdoet, zal het salaris geleidelijk stijgen. Een ervaren bedrijfsleider kan tot ongeveer € 5.200 bruto per maand verdienen. Het precieze salaris van een bedrijfsleider in Nederland hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en branche van het bedrijf, de locatie en de ervaring van de bedrijfsleider zelf.

Vacatures bedrijfsleider

Ben je op zoek naar een baan als bedrijfsleider? Dan is de Swipe4Work-app de ideale app om vacatures te vinden. Maak een profiel en vul je werkervaring, vaardigheden, persoonlijke eigenschappen en wensen in om een overzicht te krijgen van geschikte vacatures voor bedrijfsleiders. Met de app kun je direct beginnen met het swipen door de verschillende vacatures, zodat je snel jouw ideale baan kunt vinden. Download de Swipe4Work-app vandaag nog via de App Store of Play Store en ontdek alle beschikbare vacatures voor bedrijfsleiders.

Anderen bekeken ook:

Swipe gratis
naar je droombaan!

Onze app is volledig gratis voor jou. Bekijk video’s van de werkplekken en ontdek alle toffe werkgevers via onze app.

Swipe4Work is gratis Phone frame