Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
Functieomschrijving category manager
Functieomschrijving category manager
Functie

Category manager

Een category manager is verantwoordelijk voor het beheer en de groei van een productgroep of productcategorie. Maar, hoe realiseert een category manager de groei van zo’n productcategorie? In dit artikel zullen we dieper ingaan op de rol van een category manager, de taken en verantwoordelijkheden die bij de functie horen, de vereiste eigenschappen en competenties, evenals het salaris dat erbij hoort. Ook geven we een tip waar je de beste vacatures voor deze functie kunt vinden.

Wat is een category manager?

Een category manager is over het algemeen werkzaam in de detailhandel en is verantwoordelijk voor het samenstellen, onderhouden en beheren van een specifieke productcategorie of productgroep. Het doel van de category manager is dan ook om de verkoop en omzet van deze productcategorie te optimaliseren. Dit kan de manager doen door onder andere assortimentsbeheer, prijsstelling, promoties en marketing. Een category manager optimaliseert de productgroep constant en is bezig met productinnovatie en productontwikkeling om te voldoen aan de wensen van de consument. Deze functie komt voornamelijk voor in winkelketens, bij leveranciers en in de e-commerce.

Verschil category manager en product manager

De functies van een category manager en product manager zijn, hoewel ze op elkaar lijken, twee verschillende functies. Een product manager is namelijk verantwoordelijk voor een specifiek product of productlijn. Een category manager is echter verantwoordelijk voor een hele productcategorie of productgroep, in plaats van één product. De werkzaamheden van deze twee functies komen wel redelijk overeen.

Wat doet een category manager?

De category manager beheert een specifieke productgroep of productcategorie. De category manager moet ervoor zorgen dat deze categorie de maximale waarde heeft voor de consument, waardoor de winstgevendheid uiteindelijk wordt vergroot. De focus ligt hierbij op het assortiment, de prijsstelling en de promotionele activiteiten. Maar, ook houdt een category manager zich bezig met conceptontwikkeling, productinnovatie en productontwikkeling. Al deze taken en verantwoordelijkheden moeten zorgen voor een optimale productcategorie die winstgevend is. De exacte werkzaamheden van een category manager kunnen wisselen, maar taken die in veel van deze functies terugkomen zijn:

 • Beheren productcategorie
 • Opstellen strategie en doelstellingen productgroep
 • Opstellen jaarplannen productgroep
 • Beheren budgetten en begrotingen
 • Analyseren prestaties productstrategie
 • Analyseren marktontwikkelingen en consumentengedrag
 • Uitvoeren concurrentieanalyses
 • Onderhandelen met leveranciers over inkoopprijzen
 • Werven en committeren nieuwe leveranciers
 • Samenwerken met afdelingen zoals marketing, sales en inkoop
 • Organiseren en vormgeven promoties

Eigenschappen en competenties category manager

Een productcategorie zal constant gemonitord, geanalyseerd en geoptimaliseerd moeten worden. Dit betekent dat een category manager onder andere over analytisch vermogen dient te beschikken. Maar ook creativiteit is een belangrijke competentie die van pas komt bij productinnovatie, productontwikkelingen en het opzetten van promotionele activiteiten. Daarnaast zijn er nog een aantal eigenschappen en competenties die van pas komen in deze functie:

 • Innovatief
 • Klantgericht
 • Samenwerken
 • Kritisch denken
 • Resultaatgericht
 • Nauwkeurig
 • Commercieel inzicht

Salaris category manager

Het salaris van een category manager in Nederland ligt rond de € 3.700 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Het salaris van een junior category manager ligt wat lager, rond de € 2.400 bruto per maand. Dit salaris loopt echter op naarmate er meer werkervaring wordt opgedaan. Het salaris van een senior kan namelijk oplopen tot zo’n € 5.900 bruto per maand. Het exacte salaris is lastig aan te geven, dit is namelijk afhankelijk van meerdere factoren zoals de grootte van het bedrijf, de regio waar gewerkt wordt en de kennis en werkervaring van de manager.

Vacatures category manager

Op zoek naar vacatures voor de functie van category manager? Zoek dan niet verder, maar download direct de Swipe4Work app in de App Store of Play Store. Hier kun je eenvoudig solliciteren zonder cv, sollicitatiebrief of motivatiebrief! Maak in slechts 2 minuten een profiel aan en de app toont je passende vacatures als category manager. Deze vacatures sluiten aan bij jouw werkervaring, vaardigheden, eigenschappen en voorkeuren. Begin vandaag nog met swipen voor jouw droombaan.

Anderen bekeken ook:

Swipe gratis
naar je droombaan!

Onze app is volledig gratis voor jou. Bekijk video’s van de werkplekken en ontdek alle toffe werkgevers via onze app.

Swipe4Work is gratis Phone frame