Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
Functieomschrijving Cloud engineer
Functieomschrijving Cloud engineer
Functie

Cloud engineer

Een Cloud engineer is een IT-professional die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen, implementeren en onderhouden van Cloud infrastructuren voor bedrijven en organisaties. Maar wat is een Cloud engineer nu precies? En welke taken en verantwoordelijkheden horen bij deze functie? In dit artikel lees je meer over deze IT-functie. Zo gaan we in op de eigenschappen en competenties die belangrijk zijn bij deze functie en geven we inzichten in het salaris van een Cloud engineer. Als laatst geven we aan waar je de beste IT-vacatures kunt vinden.

Inhoudsopgave

Wat is een Cloud engineer?

Een Cloud engineer is een IT-professional die verantwoordelijk is voor de Cloud computing infrastructuren van bedrijven en organisaties. Cloud infrastructuur omvat de servers, opslag, netwerk, beveiliging en software die nodig zijn om applicaties en diensten in de Cloud te hosten. De Cloud engineer ontwerpt, onderhoudt, analyseert en optimaliseert deze Cloud-oplossingen. Hiervoor maakt de engineer gebruik van verschillende cloudplatforms, zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud Platform. Een Cloud-engineer heeft vaak verschillende specialismen en heeft kennis van onder andere programmeertalen, netwerkarchitectuur, systeembeheer en beveiliging.

Wat doet een Cloud engineer?

Een Cloud engineer ontwerpt, implementeert en onderhoudt Cloud infrastructuren voor organisaties en bedrijven en zorgt ervoor dat deze optimaal presteren en goed beveiligd zijn. De engineer is verantwoordelijk voor een goede installatie en werking van de Cloud omgevingen. Hierbij ondersteunt de engineer bedrijven en organisaties met de transitie naar de Cloud. Andere werkzaamheden die horen bij deze functie zijn onder andere:

 • Cloud infrastructuur ontwerpen en ontwikkelen
 • Implementeren van Cloud infrastructuur
 • Configureren, onderhouden en monitoren Cloud infrastructuur
 • Beheren van beveiliging
 • Migreren van applicaties naar verschillende platformen
 • Schrijven in verschillende programmeertalen
 • Bieden van operationeel support
 • Op de hoogte van de laatste trends en technieken

Eigenschappen en competenties Cloud engineer

Om goed te kunnen functioneren in deze functie, zal een Cloud engineer over een aantal eigenschappen en competenties moeten beschikken. Zo zijn technische vaardigheden in deze functie erg belangrijk. Een Cloud engineer moet namelijk in staat zijn om te werken met verschillende tools, platformen en programmeertalen. Maar ook analytisch vermogen is belangrijk in deze functie. Omdat Cloud systemen complex zijn en veel verschillende onderdelen bevatten, is het belangrijk dat een Cloud engineer in staat is om optimalisaties door te voeren en eventuele problemen snel en effectief te identificeren. Andere eigenschappen en competenties die van pas komen bij deze functie zijn:

 • Probleemoplossend vermogen
 • Communicatievaardigheden
 • Flexibiliteit
 • Innovatief
 • Aanpassingsvermogen
 • Resultaatgericht

Salaris Cloud engineer

Een Cloud engineer verdient gemiddeld ongeveer € 3.800 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Het salaris van een beginnende Cloud engineer ligt rond de € 3.000 bruto per maand en zal toenemen naarmate de ervaring groeit. Het salaris van een senior Cloud engineer kan oplopen tot € 5.000 bruto per maand. Uiteraard zijn er verschillende factoren die van invloed zijn op het salaris, zoals de locatie en grootte van het bedrijf, werkervaring en kennis.

Vacatures Cloud engineer

Ben je Cloud engineer en op zoek naar een nieuwe baan? Dan kun je eenvoudig IT-vacatures vinden via de Swipe4Work-app. Download de app in de Play Store of in de App Store en swipe door interessante Cloud engineer vacatures. Vul simpelweg je werkervaring, vaardigheden en eigenschappen in en het algoritme zal geschikte IT-vacatures voor je selecteren. Solliciteren is nu nog gemakkelijker, omdat het opstellen van een cv of sollicitatiebrief niet eens nodig is!

Anderen bekeken ook:

Swipe gratis
naar je droombaan!

Onze app is volledig gratis voor jou. Bekijk video’s van de werkplekken en ontdek alle toffe werkgevers via onze app.

Swipe4Work is gratis Phone frame