Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
Functieomschrijving data analist
Functieomschrijving data analist
Functie

Data analist

 • ICT

Bedrijven en organisaties hebben te maken met verschillende grote datastromen. Deze data zal inzichtelijk gemaakt moeten worden zodat deze ook bruikbaar is. De data analist is hier verantwoordelijk voor. De data analist of informatie analist analyseert data voor bedrijven en organisaties en zet dit om tot bruikbare gegevens. Maar, hoe doet een data analist dit precies? In dit artikel gaan we in op de functie van de informatie analist. Wat zijn taken precies en welke competenties passen bij deze functie? Ook gaan we in op het gemiddelde salaris en geven we een tip waar je de beste data analist vacatures kunt vinden.

Wat is een data analist?              **  ** 

Een data analist of informatie analist analyseert en interpreteert grote hoeveelheden (big) data voor bedrijven en organisaties. Een data analist zet deze data om in bruikbare en begrijpbare informatie die de organisatie kan gebruiken bij het bepalen van de strategie. De data die een data analist analyseert en inzichtelijk maakt, is al door een data engineer verwerkt. De data engineer verzamelt en structureert namelijk de data eerst, zodat deze ook bruikbaar is voor de data analist. De analist zal vervolgens de gegevens gebruiken om inzichten te verkrijgen en deze te rapporteren aan het management. 

Wat doet een data analist?       

Een data analist is dus verantwoordelijk voor het omzetten van een grote stroom aan data tot bruikbare en begrijpbare gegevens. Dit kan verschillende soorten data zijn, denk aan verkoopcijfers, winstgegevens en personeelskosten. Maar, ook onderzoeken en enquêtes kunnen onderdeel zijn van de datastroom. Het bedrijf of de organisatie kan de omgezette data vervolgens gebruiken om de strategie te bepalen. Daarnaast heeft een data analist nog een aantal taken en verantwoordelijkheden. Wat de exacte taken zijn, kunnen verschillen per bedrijf of organisatie, maar zullen over het algemeen bestaan uit:

 • Verzamelen, ordenen en beheren gegevens
 • Uitvoeren analysemethodes
 • Controleren van gegevens
 • Visualiseren gegevens met behulp van softwaretools
 • Opstellen van rapporten en dashboards
 • Identificeren trends en patronen
 • Creëren datamodellen
 • Adviezen opstellen op basis van data

Eigenschappen en competenties data analist   

Een belangrijke competentie van een data analist is uiteraard analytisch vermogen. Deze competentie is essentieel bij deze functie. Een analist moet namelijk in staat zijn om grote hoeveelheden data te kunnen analyseren en interpreteren. Maar, daarnaast zijn er nog een aantal eigenschappen en competenties die belangrijk zijn bij deze functie:

 • Analytisch
 • Cijfermatig
 • Probleemoplossend
 • Detailgericht
 • Stressbestendig
 • Proactief
 • Initiatiefrijk
 • Presenteren

Salaris data analist        

Een data analist in Nederland verdient gemiddeld € 4.200 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Een junior data analist kan een startsalaris rond de € 2.800 bruto per maand verwachten. Naarmate er meer ervaring wordt opgedaan, zal het salaris stijgen. Zo kan het salaris van een senior data analist zelfs oplopen tot € 5.800 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Het specifieke salaris van een data analist is echter afhankelijk van verschillende factoren, denk hierbij aan opleiding, werkervaring, specialisatie, maar ook de regio waarin de analist werkt.

Vacatures data analist 

Ben je een data analist en op zoek naar een nieuwe baan? Data analist vacatures vind je eenvoudig op de app van Swipe4work. Solliciteren doe je op Swipe4Work snel en eenvoudig, zo is het opstellen van een cv en sollicitatiebrief niet nodig. Download de app in de App Store of Play Store, maak een profiel aan en binnen enkele minuten worden passende vacatures getoond. Het unieke matchingalgoritme zorgt ervoor dat de vacatures aansluiten bij jouw werkervaring, skills, eigenschappen en wensen. Begin vandaag nog met swipen tussen data analist vacatures en vind direct jouw nieuwe droombaan.

Anderen bekeken ook:

Swipe gratis
naar je droombaan!

Onze app is volledig gratis voor jou. Bekijk video’s van de werkplekken en ontdek alle toffe werkgevers via onze app.

Swipe4Work is gratis Phone frame