Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
Functieomschrijving DevOps engineer
Functieomschrijving DevOps engineer
Functie

DevOps engineer

 • ICT

De DevOps engineer is betrokken bij de gehele ontwikkeling van software: van creatie tot de operationele processen. Het doel van de DevOps engineer is om de samenwerking tussen ontwikkeling en operatie zo efficiënt mogelijk in te richten. Maar hoe doet een DevOps engineer dit precies? In dit artikel gaan we dieper in op deze functie, wat de taken en verantwoordelijkheden zijn en welke competenties van belang zijn. Ook bespreken we het salaris dat bij deze functie hoort en geven we aan waar je de beste IT-vacatures kunt vinden.

Wat is een DevOps engineer?

Een DevOps engineer is een IT-professional die zich bezig houdt met de ontwikkelcyclus van softwareproducten. Onder het ontwikkelcyclus valt onder andere het ontwikkelen, testen, implementeren en onderhouden van software. Dit betekent dat de DevOps bij zowel de totstandkoming als de daadwerkelijke toepassing van het product meedraait.

DevOps staat voor development (Dev) en operations (Ops). Deze functie is vrij recentelijk ontstaan vanuit de Scrum- en Agile methodiek. In principe is de rol van een DevOps engineer een samenvoeging van de functies developer en systeembeheerder. Het doel van een DevOps is om de samenwerking tussen zowel het ontwikkelteam als het operationele team te verbeteren en zo efficiënt mogelijk in te richten.

Wat doet een DevOps engineer?

De DevOps engineer heeft als taak om een goede samenwerking te bewerkstelligen tussen het softwareteam en het operationele team. De engineer is in deze functie de spil tussen beide afdelingen en houdt zich bezig met de volledige ontwikkelcyclus van software. Binnen dit ontwikkelproces vallen onder andere het ontwikkelen, testen, verbeteren en implementeren van de software. Ook is de engineer verantwoordelijk voor het borgen van de veiligheid van de software. De exacte werkzaamheden kunnen wisselen per bedrijf of organisatie, maar over het algemeen bestaat het functiepakket uit de volgende taken:

 • Automatiseren en optimaliseren systemen en software
 • Continue monitoren systeemprestaties
 • Deployment van nieuwe software
 • Testen systemen en software
 • Beheren en ontwikkelen infrastructuur van softwaretoepassingen
 • Implementeren beveiligingssystemen
 • Werken met programmeertalen zoals Java, Python, .NET en PHP
 • Samenwerken met systeembeheerders en developers
 • Werken aan de hand van de Scrum-methodiek
 • Inzetten monitoringtools zoals Prometheus en Elastic Stack
 • Documenteren processen

Eigenschappen en competenties DevOps engineer

Om succesvol te kunnen zijn in deze functie, is het van belang dat een DevOp engineer over de competentie samenwerken beschikt. De DevOps is namelijk de spil tussen twee afdelingen en zal veel moeten samenwerken met zowel het ontwikkelteam als het operationele team. Daarnaast dient een engineer ook over technische vaardigheden te beschikken met kennis van programmeertalen zoals Java, Python en PHP. Daarnaast zijn er nog een aantal eigenschappen en competenties die goed van pas komen bij deze functie:

 • Analytisch vermogen
 • Probleemoplossend vermogen
 • Communicatievaardigheden
 • Samenwerken
 • Stressbestendig
 • Detailgericht

Salaris DevOps engineer

Over het algemeen hebben DevOps engineers in Nederland een aantrekkelijk salaris. Het gemiddelde salaris ligt namelijk op € 4.500 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Een junior DevOps engineer kan een startsalaris rond de € 2.800 bruto per maand verwachten. Dit salaris zal stijgen naarmate er meer werkervaring is opgedaan. Zo kan het salaris van een senior oplopen tot zo’n € 5.900 bruto per maand. Wat het exacte salaris is, is lastig te zeggen. Het salaris van een DevOps Engineer is namelijk afhankelijk van factoren zoals de locatie, ervaring, vaardigheden en werkgever.

Vacatures DevOps engineer

Benieuwd waar je de beste DevOps engineer vacatures kunt vinden? IT-vacatures vind je eenvoudig op de app van Swipe4Work. Met Swipe4Work kun je snel solliciteren zonder cv, sollicitatiebrief of motivatiebrief. Maak binnen enkele minuten een profiel aan en vind passende DevOps engineer vacatures die aansluiten bij jouw werkervaring, skills, eigenschappen en wensen. Download nu direct de app in de App Store of Play Store en vind alle vacatures voor DevOps engineers.

Anderen bekeken ook:

Swipe gratis
naar je droombaan!

Onze app is volledig gratis voor jou. Bekijk video’s van de werkplekken en ontdek alle toffe werkgevers via onze app.

Swipe4Work is gratis Phone frame