Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
Functieomschrijving finance manager
Functieomschrijving finance manager
Functie

Finance manager

 • Finance

De finance manager is binnen een bedrijf of organisatie verantwoordelijk voor het beheer van de financiële administratie en geeft sturing aan het finance team. Maar, wat komt er allemaal bij de functie van een financieel manager kijken? In dit artikel gaan we dieper in op deze functie, wat de taken zijn, welke competenties bij deze functie passen en wat het gemiddelde salaris is. Ook geven we nog een tip waar je de beste finance vacatures kunt vinden.

Wat is een finance manager?

Een finance manager of financieel manager heeft als verantwoordelijkheid om de financiële administratie van een bedrijf of organisatie te beheren. Dit omvat onder andere het beheer van debiteuren- en crediteurenadministratie, salarisadministratie, het opstellen van financiële rapporten, budgettering, cashflow management en risicobeheer. Daarnaast heeft een finance manager ook een leidinggevende functie binnen de organisatie. Afhankelijk van de grootte en structuur van de organisatie, zal de finance manager leiding geven aan financieel administratief medewerkers, finance controllers en boekhouders. Meestal rapporteert de finance manager aan de financieel directeur (CFO).

Wat doet een finance manager?

De finance manager is verantwoordelijk voor de financiële administratie. De financieel manager heeft een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden die ervoor zorgen dat deze administratie op orde is. De belangrijkste taken en verantwoordelijkheden die bij deze functie horen zijn:

 • Het beheren van de financiële administratie, waaronder debiteuren-, crediteuren- en salarisadministratie
 • Het structureren, analyseren en beheren van inkomende en uitgaande geldstromen
 • Het opstellen van begrotingen en maand-, kwartaal-, en jaarverslagen
 • Het ontwikkelen en implementeren van financiële strategieën
 • Het verzorgen van salaris- en personeelsadministratie
 • Het budgetteren en beheersen van kosten
 • Het uitvoeren en corrigeren van kosten-batenanalyses
 • Het presenteren van financiële rapporten aan het management
 • Het aansturen van de financiële afdeling

Eigenschappen en competenties finance manager

Een finance manager geeft leiding aan de financiële afdeling, waardoor het belangrijk is dat hij/zij over leiderschapsvaardigheden beschikt. Daarnaast is analytisch denkvermogen een belangrijke competentie, omdat het analyseren van financiële gegevens en het identificeren van trends tot een van de belangrijkste taken van een financieel manager behoort. Naast deze eigenschappen en competenties zijn er andere vaardigheden die van groot belang zijn om deze functie met succes te kunnen uitoefenen, namelijk:

 • Analytisch denkvermogen
 • Communicatieve vaardigheden
 • Leiderschapsvaardigheden
 • Probleemoplossend
 • Strategisch inzicht
 • Creatief
 • Betrouwbaar
 • Zelfstandig

Salaris finance manager

Het gemiddelde bruto salaris van een finance manager in Nederland bedraagt ongeveer € 4.800 per maand op basis van een fulltime dienstverband. Als je net begint als finance manager, ligt het salaris doorgaans rond de € 3.700 bruto per maand. Naarmate je meer ervaring opdoet in deze functie, zal het salaris verder stijgen. Zo kan het salaris van een senior financieel manager oplopen tot ongeveer € 6.000 bruto per maand. Het exacte salaris kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals werkervaring, opleidingsniveau, bedrijfssector, regio en grootte van het bedrijf.

Vacatures finance manager

Op zoek naar finance manager vacatures? Zoek dan niet verder, maar download direct de app van Swipe4Work. Met Swipe4Work kun je snel en eenvoudig solliciteren zonder cv en sollicitatiebrief. Maak een profiel aan en binnen enkele minuten zie je passende finance vacatures die aansluiten bij jouw werkervaring, skills, eigenschappen en wensen. Begin vandaag nog met swipen tussen de vacatures en vind direct jouw nieuwe droombaan. Download de app via de App Store of Play Store en vind alle vacatures voor finance managers.

Anderen bekeken ook:

Swipe gratis
naar je droombaan!

Onze app is volledig gratis voor jou. Bekijk video’s van de werkplekken en ontdek alle toffe werkgevers via onze app.

Swipe4Work is gratis Phone frame

Wij gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te bieden door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden.

Privacyverklaring