Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
Functieomschrijving functioneel beheerder
Functieomschrijving functioneel beheerder
Functie

Functioneel beheerder

 • ICT

Waar mensen werken, wordt gebruik gemaakt van informatiesystemen. Het is van belang dat deze systemen efficiënt zijn ingericht, zodat iedereen optimaal kan presteren. Binnen een bedrijf of organisatie wordt een functioneel beheerder ingezet om ervoor te zorgen dat deze informatiesystemen zo efficiënt mogelijk zijn ingericht. Ook zorgt de beheerder ervoor dat de informatievoorziening wordt doorontwikkeld zodat deze altijd aansluit bij de bedrijfsprocessen. Maar, hoe doet een functioneel beheerder dit precies? In dit artikel gaan we dieper in op de functie en de bijbehorende verantwoordelijkheden en taken. Ook gaan we in op het salaris dat een functioneel beheerder gemiddeld verdient. En als laatst geven we aan waar je de beste vacatures voor deze functie kunt vinden.

Wat is een functioneel beheerder?

Een functioneel beheerder is een professional die werkt op de grens van business en IT. De beheerder is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de informatiesystemen binnen een bedrijf of organisatie. Deze functie wordt bij bedrijven ook wel gezien als verbindende schakel tussen de bedrijfsvoering en de IT. Een beheerder heeft als doel om ervoor te zorgen dat de informatiesystemen optimaal presteren en dat deze aansluiten bij de behoeften binnen het bedrijf. Functioneel beheer wordt ook wel informatiebeheer of informatiemanagement genoemd.

Wat doet een functioneel beheerder?

Een functioneel beheerder is verantwoordelijk voor de werking van de informatiesystemen binnen een bedrijf of organisatie. Dit omvat onder andere het vaststellen van de functionaliteiten die nodig zijn voor de bedrijfsvoering. Maar ook het ondersteunen van gebruikers en het oplossen van technische problemen vallen onder de werkzaamheden. Een functioneel beheerder wordt ook wel gezien als het contactpersoon of de tussenpersoon tussen het bedrijf en de IT. Taken en verantwoordelijkheden die onder deze functie vallen zijn onder andere:

 • Beantwoorden gebruikersvragen
 • Oplossen technische problemen
 • Gebruikersfuncties inrichten en beheren
 • Doorvoeren verbeteringen systeem
 • Vaststellen benodigde functionaliteiten
 • Realiseren en inrichten benodigde functionaliteiten
 • Onderhouden documentatie systemen en processen
 • Acceptatietesten uitvoeren
 • Trends en ontwikkelingen bijhouden

Eigenschappen en competenties functioneel beheerder

Informatiesystemen kunnen uitgebreid en complex zijn. Het is dus belangrijk dat een functioneel beheerder het overzicht kan bewaren. Om de systemen goed te kunnen analyseren en optimaliseren is ook analytisch denkvermogen nodig. Daarnaast zijn er nog een aantal eigenschappen en competenties die goed van pas komen bij de functie van een functioneel beheerder:

 • Analytisch
 • Stressbestendig
 • Technisch
 • Leergierig
 • Communicatief
 • Samenwerken
 • Klantgericht
 • Nauwkeurig

Salaris functioneel beheerder

Het salaris van een functioneel beheerder ligt tussen de € 2.800 en € 5.000 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Het exacte salaris is lastig om aan te geven, dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren zoals werkervaring, opleiding en kennis. Maar ook de locatie en regio waar de beheerder werkzaam is, kan invloed hebben op de hoogte van het salaris. In grote steden ligt het salaris over het algemeen hoger dan in de kleinere steden. Het gemiddelde salaris in Nederland voor deze functie ligt rond de € 3.300 bruto per maand. Een junior functioneel beheerder kan een startsalaris rond de € 2.500 bruto per maand verwachten. Bij een meer ervaren beheerder kan het salaris oplopen tot € 5.000 bruto per maand of zelfs nog hoger.

Vacatures functioneel beheerder

Ben je functioneel beheerder en op zoek naar een nieuwe baan? Op de app van Swipe4Work vind je meerdere interessante functioneel beheerder vacatures. Solliciteren doe je met één swipe, zonder dat je een cv of sollicitatiebrief hoeft op te stellen. Download de app in de App Store of Play Store, maak een profiel aan en binnen enkele minuten worden passende vacatures getoond. De vacatures zullen aansluiten op jouw werkervaring, skills, eigenschappen en wensen. Begin vandaag nog met het swipen naar jouw droombaan.

Anderen bekeken ook:

Swipe gratis
naar je droombaan!

Onze app is volledig gratis voor jou. Bekijk video’s van de werkplekken en ontdek alle toffe werkgevers via onze app.

Swipe4Work is gratis Phone frame