Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
Functieomschrijving HR-adviseur
Functieomschrijving HR-adviseur
Functie

HR-adviseur

 • HR

De HR-adviseur is de verbindende factor tussen het management en het personeel. Een HR-adviseur adviseert het management op het gebied van het personeelsbeleid. Naast het adviseren komt er nog veel meer bij deze functie kijken. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op de functie van een HR-adviseur. Wat de taken en verantwoordelijkheden zijn, maar ook welke eigenschappen en competenties nodig zijn om deze functie goed uit te kunnen voeren. Ook gaan we in op het salaris en geven een tip waar je de beste HR-vacatures kunt vinden.

Wat is een HR-adviseur?

Een HR-adviseur is een professional die het management van een bedrijf of organisatie adviseert op het gebied van Human Resources (HR). Een HR-adviseur vormt de schakel tussen het management en het personeel. Andere functiebenamingen zijn ook wel personeelsadviseur of P&O-adviseur. Deze functie heeft veel overlap met die van de HR-manager of HR-medewerker, naast adviseren houdt de adviseur zich namelijk ook bezig met onder andere het werven van personeel, het opleiden van personeel en het bemiddelen bij conflicten. Samen met het management zorgt de HR-adviseur ervoor dat het personeelsbeleid effectief is en dat de opgestelde doelen worden behaald.

Wat doet een HR-adviseur?

De voornaamste taak van een HR-adviseur is dus het adviseren aan het management over het personeelsbeleid. Hierbij wordt advies gegeven over de invulling van het personeelsbeleid, maar ook over personeelsconflicten. In de meeste gevallen is adviseren echter niet de enige taak van een HR-adviseur. Ook het voeren van sollicitatiegesprekken of het uitvoeren van de salarisadministratie kunnen onder de taken vallen. Andere taken en verantwoordelijkheden die veelal bij een HR-adviseur horen zijn:

 • Opstellen functieprofielen
 • Werven en selecteren sollicitanten
 • Voeren van sollicitatiegesprekken
 • Opstellen van contracten
 • Fungeren als aanspreekpunt voor personeel
 • Oplossen personeelsconflicten
 • Opzetten ontwikkelingsplannen
 • Adviseren management over HR-vraagstukken
 • Begeleiden verzuimtrajecten
 • Begeleiden uitdiensttredingstrajecten
 • Uitvoeren salaris- en personeelsadministratie
 • Schakelen tussen management

Eigenschappen en competenties HR-adviseur

Er zijn verschillende eigenschappen en competenties nodig om de functie van HR-adviseur goed uit te kunnen voeren. Zo moet een adviseur in staat zijn om probleemoplossend te werken bij conflicten tussen werknemer en de werkgever. Hierbij is het ook van belang dat er goed wordt geluisterd. Maar, dit zijn niet de enige eigenschappen en competenties die nodig zijn bij de functie van HR-adviseur. Ook onderstaande competenties komen goed van pas bij deze functie: 

- Communicatief
- Empathisch
- Probleemoplossend
- Coachen
- Luisteren
- Aanpassingsvermogen
- Teamspeler
- Integer

Salaris HR-adviseur

Het salaris van een HR-adviseur ligt in Nederland gemiddeld rond de € 3.500 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Hoe meer werkervaring er wordt opgedaan, hoe hoger het salaris zal zijn. Zo zal het salaris van een junior HR-adviseur starten rond de € 2.800 bruto per maand. Het salaris van een senior HR-adviseur met veel werkervaring loopt al snel op richting de € 4.200 bruto per maand. Uiteraard is het exacte salaris afhankelijk van meerdere factoren zoals werkervaring, opleidingsniveau en regio.

Vacatures HR-adviseur

Op zoek naar vacatures voor de functie HR-adviseur? Zoek dan niet verder maar download direct de Swipe4Work app in de App Store of Play Store. Je kunt hier eenvoudig solliciteren zonder cv, sollicitatiebrief of motivatiebrief! Maak in 2 minuten een profiel aan en passende HR-vacatures die aansluiten bij jouw werkervaring, skills, eigenschappen en wensen worden getoond. Begin vandaag nog met het swipen voor jouw droombaan.

Anderen bekeken ook:

Swipe gratis
naar je droombaan!

Onze app is volledig gratis voor jou. Bekijk video’s van de werkplekken en ontdek alle toffe werkgevers via onze app.

Swipe4Work is gratis Phone frame

Wij gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te bieden door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden.

Privacyverklaring