Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
Functieomschrijving pedagogisch medewerker
Functieomschrijving pedagogisch medewerker
Functie

Pedagogisch medewerker

 • Gezondheidszorg

Een pedagogisch medewerker is iemand die kinderen en jongeren helpt groeien en leren. Ze zorgen ervoor dat kinderen zich goed kunnen ontwikkelen in een veilige omgeving. Maar, hoe doen ze dat eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op de taken en verantwoordelijkheden van een pedagogisch medewerker. We bespreken ook welke eigenschappen en competenties belangrijk zijn voor deze functie. Daarnaast kijken we naar het salaris dat bij deze functie hoort en geven we een tip waar je vacatures kunt vinden voor pedagogisch medewerkers.

Wat is een pedagogisch medewerker?

Een pedagogisch medewerker is een professional die zich bezig houdt met de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Hierbij helpt de medewerker met de opvoeding en begeleiding. Ze spelen een belangrijke rol in het creëren van een veilige en stimulerende omgeving waarin kinderen kunnen groeien, leren en zich kunnen ontwikkelen op verschillende gebieden, zoals sociaal, emotioneel, cognitief en fysiek. Een pedagogisch medewerker kan werkzaam zijn in bijvoorbeeld de jeugdzorg, kinderopvang, buitenschoolse opvang of in het ziekenhuis. Ze werken nauw samen met ouders, verzorgers en andere professionals om de beste zorg en ondersteuning aan kinderen te bieden.

Wat doet een pedagogisch medewerker?

Een pedagogisch medewerker werkt met kinderen en jongeren, meestal tussen de 0 en 12 jaar oud. Wat de precieze taken zijn, hangt af van het opleidingsniveau en de locatie waar de medewerker werkt. Bijvoorbeeld, in een kinderdagverblijf of naschoolse opvang zorgt de medewerker ervoor dat de dag goed verloopt en dat de kinderen op de juiste manier gestimuleerd worden met activiteiten. Werkt de medewerker in een kinderopvang, dan heeft de pedagogisch medewerker te maken met jonge kinderen van 0 tot 4 jaar en zijn verschonen en voeden onderdeel van de werkzaamheden. De werkzaamheden kunnen dus afwijken, maar over het algemeen horen de volgende taken tot die van een pedagogisch medewerker:

 • Zorgen voor en voeden van kinderen
 • Spelletjes plannen en begeleiden
 • Sociale vaardigheden aanleren
 • Gedrag observeren en rapporteren
 • Ouderbijeenkomsten organiseren
 • Veilige speelomgeving creëren
 • Samenwerken met collega’s
 • Dagelijkse routines volgen
 • Communiceren met ouders
 • Individuele begeleiding geven
 • Creatieve activiteiten organiseren
 • Documentatie bijhouden en administratie doen

Eigenschappen en competenties pedagogisch medewerker

Bij de functie van een pedagogisch medewerker horen een aantal eigenschappen en competenties. Zo is empathie een belangrijke eigenschap. Het is namelijk belangrijk dat een pedagogisch medewerker goed kan meeleven met de jongeren en begrijpt wat ze nodig hebben en hoe ze zich voelen. Daarnaast vereist het werken met kinderen geduld en tolerantie, de pedagogisch medewerker moet in staat zijn om kalm te blijven in lastige situaties en hierbij inspelen op de behoeften van de kinderen. Naast deze eigenschappen en competenties zijn er nog een aantal die van pas komen bij deze functie:

 • Inlevingsvermogen
 • Creativiteit
 • Communicatieve vaardigheden
 • Flexibel
 • Stressbestendig
 • Probleemoplossend vermogen

Salaris pedagogisch medewerker

In Nederland ligt het gemiddelde salaris van een pedagogisch medewerker rond de € 2.700 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Begin je net met je carrière als pedagogisch medewerker, dan kun je een startsalaris van ongeveer € 2.200 bruto per maand verwachten. Een meer ervaren pedagogisch medewerker verdient al snel een stukje meer, waarbij het salaris kan oplopen tot zo’n € 3.200 bruto per maand. Het exacte salaris is afhankelijk van verschillende factoren, zoals opleidingsniveau en werkervaring, maar ook de werklocatie heeft hier invloed op. Bijvoorbeeld, werken in een ziekenhuis kan een ander salaris opleveren dan werken in een kinderdagverblijf.

Vacatures pedagogisch medewerker

Ben je op zoek naar een baan als pedagogisch medewerker? Dan is de Swipe4Work-app de ideale app om pedagogisch medewerker vacatures te vinden. Maak een profiel aan en vul je werkervaring, vaardigheden, persoonlijke eigenschappen en wensen in om een overzicht te krijgen van geschikte vacatures. Met de app kun je direct beginnen met het swipen door de verschillende vacatures, zodat je snel jouw ideale baan kunt vinden. Download de Swipe4Work-app vandaag nog via de App Store of Play Store en ontdek alle beschikbare vacatures voor pedagogisch medewerker.

Anderen bekeken ook:

Swipe gratis
naar je droombaan!

Onze app is volledig gratis voor jou. Bekijk video’s van de werkplekken en ontdek alle toffe werkgevers via onze app.

Swipe4Work is gratis Phone frame