Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
Functieomschrijving psycholoog
Functieomschrijving psycholoog
Functie

Psycholoog

 • Gezondheidszorg

Een psycholoog ondersteunt en behandelt personen met psychische klachten en problemen. Maar hoe doet een psycholoog dit precies? In deze blog gaan we dieper in op deze functie, we bespreken wat een psycholoog precies doet, het verschil tussen een psycholoog en een psychiater, en welke taken en verantwoordelijkheden bij dit beroep horen. Daarnaast benoemen we de belangrijkste competenties die nodig zijn voor een psycholoog en geven we een indicatie van het gemiddelde salaris. Tot slot delen we een handige tip over waar je de beste vacatures voor psychologen kunt vinden.

Wat is een psycholoog?

Een psycholoog is een professional die mensen helpt met psychische problemen en klachten. Ze bieden therapie, counseling en begeleiding aan individuen, stellen diagnoses en maken behandelplannen. Psychische problemen kunnen bijvoorbeeld angsten, depressies, burn-outs, stress en trauma’s omvatten. Psychologen zijn gespecialiseerd in gedrag, gevoelens, gedachten en geestelijke gezondheid. Binnen de psychologie zijn er verschillende soorten specialisaties, zoals klinische psychologie, counseling, onderwijspsychologie of sportpsychologie. Dit betekent dat ze werkzaam kunnen zijn op verschillende plaatsen zoals klinieken, ziekenhuizen, scholen, bedrijven en onderzoeksinstituten.

Wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater?

De functies van een psycholoog en een psychiater worden vaak onbedoeld door elkaar gehaald. Het zijn inderdaad beide professionals op het gebied van geestelijke gezondheid, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen in onder andere opleiding, werkwijze en werkzaamheden. Het grootste verschil tussen de psycholoog en de psychiater is de behandeling. Een psycholoog focust zich op het bieden van counseling, terwijl een psychiater zich voornamelijk focust op de medische kant waarbij ook medicatie voorgeschreven kan worden. Kort gezegd, psychologen concentreren zich op praattherapie en psychologische interventies, terwijl psychiaters vanwege hun medische achtergrond zowel gesprekstherapie als medicatie kunnen aanbieden.

Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog behandelt mensen met een psychische aandoening, stoornis of andere mentale problemen. Dit wordt gedaan door het stellen van een diagnose, het opstellen van een behandelplan en begeleiden tijdens het traject. Over het algemeen bestaan de behandelingen uit individuele of groepsgesprekken. Door te praten over situaties en ervaringen probeert de psycholoog de problemen op te lossen of te verminderen. Taken die een psycholoog uitvoert zijn dan ook:

 • Beoordelen van problemen
 • Individuele gesprekstherapie voeren
 • Plannen maken voor behandeling
 • Leiden van groepstherapie
 • Relatietherapie geven
 • Advies geven over stressmanagement
 • Informatie delen over psychische gezondheid
 • Wetenschappelijk onderzoek uitvoeren
 • Programma’s evalueren
 • Advies en consultatie bieden

Eigenschappen en competenties psycholoog

Een van de belangrijkste competenties van een psycholoog is empathie. De psycholoog zal namelijk over het vermogen moeten beschikken om zich in te kunnen leven in de emoties, ervaringen en perspectieven van de cliënt. Dit zorgt ervoor dat er een veilige omgeving ontstaat waarin de cliënt open en eerlijk kan zijn. Uiteraard is luistervaardigheid ook enorm belangrijk bij deze functie. Andere belangrijke eigenschappen en competenties die van pas komen in deze rol zijn:

 • Communicatieve vaardigheden
 • Doorzettingsvermogen
 • Geduld
 • Ethisch
 • Oplossingsgericht

Salaris psycholoog

Het salaris van een psycholoog is onder andere afhankelijk van de gekozen specialiteit. Daarnaast heeft ook het aantal jaren werkervaring en de locatie invloed op de hoogte van het salaris. In Nederland ligt echter het gemiddelde salaris rond de € 4.900 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Een startende psycholoog kan een startsalaris rond de € 3.300 per maand verwachten. Naarmate er meer werkervaring wordt opgedaan, zal het salaris verder stijgen. Het salaris van een ervaren psycholoog kan zelfs oplopen tot zo’n € 7.500 bruto per maand.

Vacatures psycholoog

Ben je psycholoog en op zoek naar een nieuwe baan? Op de app van Swipe4Work vind je meerdere interessante vacatures voor psychologen. Solliciteren doe je met één swipe, zonder dat je een cv of sollicitatiebrief hoeft op te stellen. Download de app in de App Store of Play Store, maak een profiel aan en binnen enkele minuten worden passende vacatures getoond. De vacatures zullen aansluiten bij jouw werkervaring, skills, eigenschappen en wensen. Begin vandaag nog met het swipen naar jouw droombaan.

Anderen bekeken ook: 

Swipe gratis
naar je droombaan!

Onze app is volledig gratis voor jou. Bekijk video’s van de werkplekken en ontdek alle toffe werkgevers via onze app.

Swipe4Work is gratis Phone frame