Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
Functieomschrijving receptionist
Functieomschrijving receptionist
Functie

Receptionist

 • Horeca

Bij een bedrijf of organisatie is een receptionist vaak het eerste gezicht dat de bezoeker ziet. Receptionisten zijn dan ook onder andere verantwoordelijk voor het verwelkomen en begroeten van bezoekers. In dit artikel gaan we dieper in op alle taken en verantwoordelijkheden die horen bij deze functie. Ook gaan we in op de eigenschappen en competenties die een receptionist nodig heeft. Als laatst bespreken we nog het gemiddelde salaris en geven we aan waar de beste vacatures voor deze functie te vinden zijn.

Wat is een receptionist?

Een receptionist is een medewerker die verantwoordelijk is voor het klantvriendelijk verwelkomen en ontvangen van bezoekers, gasten of klanten. Vaak ontvangen ze bezoekers aan een balie of receptie. Het is de taak van een receptionist om de bezoekers te begroeten, hen te informeren en eventueel door te verwijzen naar de juiste persoon of afdeling. Receptionisten zijn over het algemeen het eerste aanspreekpunt en zorgen voor een positieve indruk van de organisatie. Receptionisten kunnen werkzaam zijn in veel verschillende branches en sectoren. Zo werken ze bijvoorbeeld bij hotels, ziekenhuizen, advocatenkantoren, bedrijfskantoren, scholen, reisbureaus, overheidsinstellingen en culturele instellingen.

Verschil tussen een receptionist en een front office medewerker

Hoewel beide functies zich richten op het bieden van klantenservice en vergelijkbaar zijn in veel opzichten, bestaat er wel een verschil tussen de twee. Een receptionist heeft over het algemeen meer administratieve taken, zoals het beheren van agenda’s en het plannen van afspraken en vergaderingen. Daarentegen is een front office medewerker meer gericht op het verkopen van producten en diensten en het beheren van reserveringen, en dus minder op administratieve taken. Beide functies zijn verantwoordelijk voor het ontvangen van bezoekers en het beantwoorden van telefoontjes.

Wat doet een receptionist?

Een receptionist ontvangt en verwelkomt bezoekers op een klantvriendelijke manier. De receptionist zal de bezoeker te woord staan, helpen en eventueel doorverwijzen naar de juiste persoon of afdeling. Ook het beantwoorden van telefoongesprekken, het afhandelen van post en e-mails en het verzorgen van administratieve taken vallen onder de werkzaamheden. Over het algemeen zorgt een receptionist voor een vriendelijke en professionele eerste indruk van een bedrijf. Ook draagt de receptionist bij aan een soepele werking van de dagelijkse activiteiten. De exacte taken kunnen verschillen per bedrijf of organisatie, maar over het algemeen omvatten deze:

 • Ontvangen bezoekers, gasten en klanten
 • Uitreiken en innemen bezoekerspassen
 • Beantwoorden vragen van bezoekers
 • Klachten en vragen afhandelen
 • Doorverwijzen bezoekers naar juiste afdeling
 • Beantwoorden en doorverbinden telefoontjes
 • Beheren agenda en planningen van afspraken
 • Verwerken inkomende en uitgaande e-mails en post
 • Bezoekersadministratie bijhouden
 • Kantoorbenodigdheden beheren
 • Reserveringen maken voor vergaderruimtes of zalen
 • Netjes houden balie- of receptie

Eigenschappen en competenties receptionist

De belangrijkste eigenschappen en competenties van een receptionist zijn klantgerichtheid en goede communicatieve vaardigheden. Een receptionist heeft namelijk dagelijks te maken met bezoekers en moet in staat zijn om duidelijk en vriendelijk te communiceren. Andere competenties en eigenschappen die goed van pas komen bij deze functie zijn onder andere:

 • Aanpassingsvermogen
 • Probleemoplossend
 • Flexibel
 • Luistervaardigheden
 • Organisatorische vaardigheden
 • Talenkennis
 • Gastvrijheid

Salaris receptionist

In Nederland ligt het gemiddelde salaris voor de functie van receptionist rond de € 2.600 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Een junior met 0 tot 2 jaar werkervaring kan een salaris tussen de € 2.000 en € 2.300 bruto per maand verwachten. Een senior receptionist met meer dan 5 jaar werkervaring kan een hoger salaris verwachten die ligt tussen de € 2.400 en € 3.100 bruto per maand. Er zijn echter receptionisten die meer verdienen, vooral als ze meer ervaring hebben en in leidinggevende of gespecialiseerde functies werken. Houd er ook rekening mee dat het salaris ook afhankelijk is van factoren zoals de regio, het type bedrijf, de grootte van het bedrijf en de kennis en werkervaring van de medewerker.

Vacatures receptionist

Als je op zoek bent naar de beste vacatures voor receptionisten, is Swipe4Work een handige app om te gebruiken. Met Swipe4Work kun je snel en eenvoudig solliciteren zonder een cv, sollicitatiebrief of motivatiebrief nodig te hebben. Door binnen enkele minuten een profiel aan te maken, kun je passende receptionist vacatures vinden die aansluiten bij jouw werkervaring, vaardigheden, eigenschappen en wensen. Download de app nu in de App Store of Play Store en ontdek alle beschikbare vacatures voor receptionisten.

Anderen bekeken ook:

Swipe gratis
naar je droombaan!

Onze app is volledig gratis voor jou. Bekijk video’s van de werkplekken en ontdek alle toffe werkgevers via onze app.

Swipe4Work is gratis Phone frame