Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
Functieomschrijving recruiter
Functieomschrijving recruiter
Functie

Recruiter

 • HR

Voor bedrijven kan het soms lastig zijn om nieuw en geschikt personeel aan te trekken. Om deze reden is de recruiter in het leven geroepen. Een recruiter is namelijk verantwoordelijk voor het werven en selecteren van geschikte kandidaten. Maar, hoe gaat dat precies in zijn werk? In dit artikel gaan we dieper in op deze functie: wat de werkzaamheden zijn, welke competenties en eigenschappen van belang zijn en welk salaris past bij deze functie.

Wat is een recruiter?

Een recruiter is een specialist die verantwoordelijk is voor het vinden, werven en selecteren van geschikte kandidaten voor openstaande vacatures binnen een bedrijf of organisatie. Hier onder valt onder anderen het plaatsen van vacatures, het screenen van cv’s en het afnemen van sollicitatiegesprekken. Recruiters zijn actief in alle sectoren en branches en kunnen werkzaam zijn bij wervings- en selectiebureaus, maar ook bij veel bedrijven en organisaties intern.

Soorten recruiters

Er zijn verschillende soorten recruiters zoals corporate recruiters, intercedenten en headhunters. In de basis hebben alle soorten recruiters dezelfde functie, namelijk het werven en selecteren van geschikte kandidaten voor openstaande vacatures. Het verschil zit hem voornamelijk in de context waarin ze werken en de manier waarop de werkzaamheden worden uitgevoerd.

1. Corporate recruiters: werken in-house bij een bedrijf en zijn verantwoordelijk voor het werven en selecteren van kandidaten voor openstaande vacatures binnen dat bedrijf.

2. Intercedenten: werken voor een uitzendbureau en zijn verantwoordelijk voor het werven, selecteren en plaatsen van kandidaten bij verschillende bedrijven.

3. Headhunters: zijn gespecialiseerd in het vinden en benaderen van zeer specifieke en hooggekwalificeerde kandidaten voor leidinggevende functies. Ze werken vaak voor werving- en selectiebureaus en worden ook wel executive search consultants genoemd.

Wat doet een recruiter?

De voornaamste taak van een recruiter is om ervoor te zorgen dat openstaande posities bij bedrijven worden ingevuld. Om dit te volbrengen zal een recruiter verschillende werkzaamheden moeten uitvoeren. De taken en werkzaamheden van een recruiter kunnen variëren afhankelijk van het type bedrijf en de industrie waarin ze werkzaam zijn, maar over het algemeen omvatten ze:

 • Overleggen met afdelingen over de openstaande positie
 • Wervingsstrategie opstellen en uitvoeren
 • Bepalen welke recruitmentkanalen moeten worden ingezet
 • Opstellen functieprofielen en plaatsen vacatures
 • Benaderen van potentiële kandidaten
 • Verzamelen en screenen cv van sollicitanten
 • Administratie rondom afspraken en gesprekken beheren
 • Voeren van kennismakings- en sollicitatiegesprekken
 • Gesprekken voeren en onderhandelen over arbeidsvoorwaarden
 • Sluiten van arbeidsovereenkomsten
 • Onderhouden en uitbreiden van het netwerk
 • Samenwerken met HR-medewerkers en HR-manager

Eigenschappen en competenties recruiter

Er zijn een aantal eigenschappen en competenties die van belang zijn bij de functie van recruiter. Zo is het belangrijk dat de recruiter gedreven is om de openstaande vacatures in te vullen en hiervoor actief mensen benaderd. Ook communicatieve vaardigheden zijn belangrijk, zowel schriftelijk als mondeling. In deze functie werk je namelijk nauw samen met andere afdelingen en voer je regelmatig gesprekken en interviews met potentiële kandidaten. Andere eigenschappen en competenties die belangrijk zijn voor deze functie zijn:

 • Organistische vaardigheden
 • Empathisch
 • Analytisch vermogen
 • Proactief
 • Teamspeler
 • Resultaatgericht

Salaris recruiter

Het salaris van een recruiter in Nederland is afhankelijk van een aantal zaken, zoals de werkervaring, verantwoordelijkheden en het type organisatie waarin hij of zij werkzaam is. Ook de locatie kan van invloed zijn op de hoogte van het salaris. In Nederland ligt het gemiddelde salaris van een recruiter rond € 3.400 bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Een junior recruiter met minder dan 2 jaar ervaring kan een salaris verwachten tussen €2.000 en €2.800 bruto per maand, terwijl een ervaren recruiter met meer dan 5 jaar ervaring een salaris kan verdienen tussen €3.000 en €4.000 bruto per maand.

Vacatures recruiter

Op zoek naar vacatures voor de functie van recruiter? Zoek dan niet verder maar download direct de Swipe4Work app in de App Store of Play Store. Je kunt hier eenvoudig solliciteren zonder cv, sollicitatiebrief of motivatiebrief! Maak in 2 minuten een profiel aan en passende vacatures die aansluiten bij jouw werkervaring, skills, eigenschappen en wensen worden getoond. Begin vandaag nog met het swipen voor jouw droombaan.

Anderen bekeken ook:

Swipe gratis
naar je droombaan!

Onze app is volledig gratis voor jou. Bekijk video’s van de werkplekken en ontdek alle toffe werkgevers via onze app.

Swipe4Work is gratis Phone frame

Wij gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te bieden door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden.

Privacyverklaring