Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
Functieomschrijving sales consultant
Functieomschrijving sales consultant
Functie

Sales consultant

 • Sales

Een bedrijf wil graag producten en diensten verkopen en de omzet verhogen. Maar hoe doe je dit het beste? Een sales consultant kan hierbij helpen. Een sales consultant is een professional die als doel heeft om omzet voor het bedrijf te genereren door middel van de verkoop van producten en diensten. In dit artikel lees je wat een sales consultant precies doet, welke eigenschappen en competenties belangrijk zijn en wat je kunt verwachten qua salaris. Daarnaast vind je ook een handige tip voor het vinden van interessante sales vacatures.

Wat is een sales consultant?

Een sales consultant is een professional die adviseert over de verkoop van producten en diensten en het realiseren van omzet. De consultant heeft als doel om omzet voor het bedrijf te generen door middel van de verkoop van deze producten en diensten. Een sales consultant kan als extern adviseur aan de slag gaan of in dienst zijn bij een bedrijf. In het eerste geval zal de consultant het bedrijf adviseren over het realiseren van meer sales en omzet. Is de consultant in dienst bij een bedrijf, dan zal deze zich bezig houden met het binnenhalen van nieuwe klanten en het onderhouden van bestaande klanten. Een sales consultant kan werkzaam zijn in verschillende branches en sectoren, denk aan de IT-sector waar ze worden ingezet om software- en hardwareproducten te verkopen. Ook kunnen ze werkzaam zijn bij consultancy bedrijven en financiële instellingen.

Wat doet een sales consultant?

Wat een sales consultant precies doet, dat is afhankelijk van de omgeving waarin de consultant werkt. Een sales consultant die als extern adviseur aan de slag gaat, zal zich bezig houden met taken zoals het uitvoeren van marktonderzoek, het identificeren van de beste verkoopkanalen en het trainen van het verkooppersoneel. Het belangrijkste doel is om het bedrijf te helpen met het behalen van de verkoopdoelstellingen en het vergroten van de winst.

Is de sales consultant in dienst bij een bedrijf of organisatie, dan zien de werkzaamheden er iets anders uit. In plaats van het geven van adviezen en het optimaliseren van processen, is de consultant zelf verantwoordelijk voor het genereren van meer sales en omzet. Dit doet de consultant door bijvoorbeeld voeren van verkoopgesprekken en het onderhouden van klantrelaties. Over het algemeen zullen de werkzaamheden van een sales consultant zijn:

 • Analyseren en optimaliseren verkoopprocessen
 • Ontwikkelen nieuwe verkoopprocessen
 • Ontwikkelen nieuwe verkoopstrategieën
 • Training geven aan verkoop- en marketingafdeling
 • Adviseren over product- en dienstverlening
 • Op de hoogte blijven en analyseren markttrends
 • Identificeren (nieuwe) doelgroepen
 • Opstellen verkoopprognoses
 • Monitoren van verkoopresultaten
 • Werven van nieuwe klanten
 • Onderhouden klantrelaties

Eigenschappen en competenties sales consultant?

Een goede sales consultant beschikt over een aantal belangrijke eigenschappen en competenties. Zo is overtuigingskracht erg belangrijk in deze functie, de consultant moet namelijk in staat zijn om (potentiële) klanten te overtuigen en uiteindelijk te laten converteren. Daarnaast zijn goede communicatievaardigheden ook van belang. Sales consultants moeten effectief kunnen communiceren met klanten, collega’s en management. Andere eigenschappen en competenties die van pas komen in deze functie zijn:

 • Analytisch inzicht
 • Probleemoplossend vermogen
 • Technische vaardigheden
 • Samenwerken
 • Klantgericht
 • Resultaatgericht

Salaris sales consultant

Een sales consultant kan in Nederland een gemiddeld salaris van € 3.300 bruto per maand verwachten op basis van een fulltime dienstverband. Het startsalaris die je als junior sales consultant kunt verwachten ligt rond de € 2.600 bruto per maand. Naarmate er meer werkervaring wordt opgedaan, zal het salaris verder stijgen. Zo kan het salaris van een senior sales consultant oplopen tot zo’n € 4.000 bruto per maand. Het is lastig aan te geven wat het exacte salaris van een sales consultant precies is. Het is namelijk een breed beroep, waarbij consultants in verschillende settings kunnen werken. Maar ook regio, grootte van het bedrijf en de werkervaring hebben invloed op de hoogte van het salaris.

Vacatures sales consultant

Vacatures voor de functie sales consultant vind je snel en eenvoudig op de Swipe4Work-app. Door gebruik te maken van de app, kun je eenvoudig swipen tussen passende sales vacatures. Maak in een paar stappen een profiel aan, vul je skills en vaardigheden in en relevante vacatures worden getoond. Download de app in de App store of Play Store en solliciteer vandaag nog. Ontdek direct hoe eenvoudig je een nieuwe baan als sales consultant kunt vinden.

Anderen bekeken ook:

Swipe gratis
naar je droombaan!

Onze app is volledig gratis voor jou. Bekijk video’s van de werkplekken en ontdek alle toffe werkgevers via onze app.

Swipe4Work is gratis Phone frame