Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
Functieomschrijving software architect
Functieomschrijving software architect
Functie

Software architect

 • ICT

Een software architect houdt zich bezig met het in kaart brengen, ontwikkelen en ontwerpen van softwaretoepassingen. Een belangrijke functie met veel taken en verantwoordelijkheden. Maar, wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van een software architect? In dit artikel bespreken we wat een software architect doet, welke eigenschappen en competenties belangrijk zijn voor deze rol, en wat je kunt verwachten qua salaris. Als laatst geven we aan waar de beste IT-vacatures te vinden zijn.

Wat is een software architect?

Een software architect, ook wel bekend als IT-architect, is een professional binnen de IT-branche die verantwoordelijk is voor het ontwerp, de ontwikkeling en de structuur van software. Het ontwerpen van software is vergelijkbaar met het ontwerpen van gebouwen, omdat beide opgebouwd zijn uit verschillende componenten, maar in het geval van software zijn dit codes in plaats van bouwstenen. De belangrijkste taak van de architect is om de vereisten van de software vast te stellen en ervoor te zorgen dat de software aan de prestatie-, schaalbaarheids- en beveiligingseisen voldoet.

Wat doet een software architect?

Een software architect heeft de taak om de opbouw van software te begrijpen en in kaart te brengen. De architect doet dit door technische specificaties en documenten te maken, zodat de opbouw van de software duidelijk en begrijpelijk is. Dit maakt het gemakkelijker om veranderingen door te voeren en nieuwe ideeën uit te leggen aan anderen. Ook is de software architect verantwoordelijk voor het controleren en verbeteren van de opbouw van de software. Taken en verantwoordelijkheden van een software architect zijn onder meer:

 • Identificeren en ontwerpen software oplossingen
 • Het in kaart brengen van structuur van bestaande software (mapping)
 • Beoordelen en selecteren technologieën, frameworks en tools
 • Ontwikkelen software-architectuur nieuw product of dienst
 • Ontwerpen beveiligingsstrategie tegen cyberaanvallen
 • Opstellen technische documentatie en richtlijnen
 • Opdrachtgevers adviseren over inrichting softwaresystemen
 • Opstellen haalbaarheidsstudies en offertes
 • Samenwerken met ontwikkelaars, projectmanagers en klanten
 • Evalueren prestaties en kwaliteit software

Eigenschappen en competenties software architect

Om de rol van software architect goed uit te kunnen uitvoeren, zijn diverse eigenschappen en competenties nodig. Een uitgebreide technische kennis is bijvoorbeeld van groot belang om te kunnen werken met verschillende softwaretoepassingen, technologieën, frameworks en tools. Ook samenwerken is een belangrijke competentie in deze functie, waarbij de software architect voortdurend moet overleggen en afstemmen met ontwikkelaars, projectmanagers, stakeholders en klanten. Daarnaast zijn er andere eigenschappen en competenties van belang, zoals:

 • Analytisch inzicht
 • Communicatievaardigheden
 • Leiderschapsvaardigheden
 • Probleemoplossend vermogen
 • Besluitvaardig
 • Teamspeler
 • Flexibel

Salaris software architect

Een software architect verdient gemiddeld € 4.900 bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Het startsalaris van een junior software architect ligt rond de € 3.500 bruto per maand en kan oplopen tot € 9.500 bruto per maand voor een senior software architect. Er zijn verschillende factoren die de hoogte van het salaris beïnvloeden, zoals het aantal jaren werkervaring, de regio waarin de architect werkt, de grootte van het bedrijf en de sector waarin het bedrijf actief is.

Vacatures software architect

Zoek je een baan als software architect? Met de Swipe4Work app kun je gemakkelijk IT-vacatures vinden. Maak een profiel aan en vul jouw werkervaring, vaardigheden, persoonlijke eigenschappen en wensen in om een overzicht te krijgen van geschikte vacatures voor software architecten. Je kunt direct beginnen met swipen door de verschillende IT-vacatures om jouw ideale baan te vinden. Download de Swipe4Work-app vandaag nog via de App Store of Play Store en bekijk alle beschikbare IT-vacatures.

Anderen bekeken ook:

Swipe gratis
naar je droombaan!

Onze app is volledig gratis voor jou. Bekijk video’s van de werkplekken en ontdek alle toffe werkgevers via onze app.

Swipe4Work is gratis Phone frame

Wij gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te bieden door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden.

Privacyverklaring