Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
Functieomschrijving software tester
Functieomschrijving software tester
Functie

Software tester

 • ICT

In dit artikel krijg je een overzicht van de taken en verantwoordelijkheden van een software tester, evenals de belangrijkste eigenschappen en competenties die nodig zijn om succesvol te zijn in deze technische functie. Daarnaast krijg je inzicht in het gemiddelde salaris van een software tester in Nederland en ontdek je waar je de beste IT-vacatures kunt vinden.

Wat is een software tester?

Een software tester is werkzaam in de IT-branche en is verantwoordelijk voor het testen van softwaretoepassingen. De software tester test de software op kwaliteit, functionaliteit en bruikbaarheid en heeft als taak om problemen, zoals fouten, bugs, gebreken of tekortkomingen in de software te vinden en aan het developers te melden. Op die manier kunnen deze problemen worden opgelost voordat de software wordt uitgebracht voor de gebruikers. Software testers kunnen werkzaam zijn in verschillende soorten organisaties en bedrijven die software ontwikkelen zoals softwarebedrijven, IT-bureaus, tech-bedrijven, financiële instellingen, overheidsinstellingen en nog veel meer. Ze kunnen ook deel uitmaken van softwareontwikkelingsteams binnen organisaties die intern software ontwikkelen voor eigen gebruik.

Wat doet een software tester?

De software tester heeft een belangrijke functie, deze voorkomt namelijk dat de klant software ontvangt waarin fouten of haperingen voorkomen. Een software tester heeft als voornaamste taak, zoals de naam al doet vermoeden, het testen van software. De tester controleert of de gemaakte software voldoet aan de gestelde eisen en of er geen fouten en bugs inzitten. Ze ontwikkelen testplannen, creëren testcases en voeren tests uit, zowel handmatig als geautomatiseerd. Na het testen rapporteren ze eventuele problemen met het ontwikkelteam die vervolgens de problemen kan oplossen. De werkzaamheden van een tester op een rijtje:

 • Opstellen van testplannen
 • Ontwikkelen en schrijven van testscripts
 • Uitvoeren van tests, handmatig of geautomatiseerd
 • Prestatie-, beveiliging en comptabiliteitstest    uitvoeren
 • Verbeteren testprocessen
 • Testomgeving beheren
 • Samenwerken met developers en projectmanagers
 • Analyseren testresultaten
 • Rapporteren van resultaten
 • Advies opstellen aan de hand van tests.

Eigenschappen en competenties software tester

De functie van software tester is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn namelijk een aantal eigenschappen en competenties nodig om succesvol te kunnen zijn. Zo is analytisch denkvermogen van groot belang. De tester moet namelijk complexe software analyseren, testscripts uitwerken en testresultaten interpreteren. Andere eigenschappen en competenties die goed van pas komen bij deze functie zijn:

 • Communicatieve vaardigheden
 • Technische vaardigheden
 • Probleemoplossend vermogen
 • Oog voor detail
 • Resultaatgericht
 • Kritisch denkvermogen
 • Doorzettingsvermogen

Salaris software tester

Als startende software tester kun een gemiddeld bruto maandsalaris van € 3.000 verwachten. Naarmate je meer ervaring opdoet en doorgroeit naar de functie van senior tester, kan het salaris oplopen tot € 4.000 bruto per maand. Het gemiddelde inkomen van een software tester in het algemeen komt neer op ongeveer € 3.500 bruto per maand. Hoeveel een tester precies verdient in Nederland hangt af van verschillende zaken, zoals hoeveel ervaring je hebt, waar je werkt, hoe groot het bedrijf is en welke verantwoordelijkheden je hebt in je functie.

Vacatures software tester

Ben je geïnteresseerd in een carrière als software tester? Dan is Swipe4Work de perfecte app om IT-vacatures te ontdekken. Creëer een profiel en voer je werkervaring, vaardigheden, persoonlijke eigenschappen en voorkeuren in om een overzicht te krijgen van relevante vacatures. Met de app kun je direct beginnen met het bekijken van verschillende IT-vacatures door simpelweg te swipen, zodat je snel jouw ideale baan kunt vinden. Download vandaag nog de Swipe4Work-app via de App Store of Play Store en ontdek alle beschikbare vacatures voor software testers.

Anderen bekeken ook:

Swipe gratis
naar je droombaan!

Onze app is volledig gratis voor jou. Bekijk video’s van de werkplekken en ontdek alle toffe werkgevers via onze app.

Swipe4Work is gratis Phone frame

Wij gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te bieden door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden.

Privacyverklaring