Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
Functieomschrijving supply chain planner
Functieomschrijving supply chain planner
Functie

Supply chain planner

 • Inkoop

Supply chain planners zijn essentieel voor het efficiënt managen van de productieketen binnen een bedrijf of organisatie. Ze zijn namelijk verantwoordelijk voor het plannen en beheren van de supply chain. Dit betekent dat ze ervoor zorgen dat goederen op tijd en in de juiste hoeveelheden geproduceerd worden en beschikbaar zijn voor klanten. In deze blog worden de taken, eigenschappen en competenties van een supply chain planner uitgebreider besproken. Ook gaan we in op het gemiddelde salaris en vertellen we waar de beste supply chain vacatures te vinden zijn.

Wat is een supply chain planner?

Een supply chain planner, of voorraadplanner, is een logistieke professional die verantwoordelijk is voor het plannen en beheren van de supply chain (productieketen) binnen een bedrijf of organisatie. Dit betekent dat de supply chain planner zorgt voor de goederen die tussen de leverancier en klant worden vervoerd. De voorraadplanner werkt nauw samen met verschillende afdelingen zoals inkoop, productie, distributie en verkoop, om ervoor te zorgen dat de goederen op de tijd en in de juiste hoeveelheden geproduceerd worden en beschikbaar zijn. De functie van de planner komt veel overeen met die van de supply chain manager. Beiden hebben ze hetzelfde doel, namelijk het optimaliseren van de productieketen. Een planner focust zich echter meer op de planning en de manager meer op het geheel.

Wat doet een supply chain planner?

De supply chain planner zorgt ervoor dat de planning in de logistieke keten efficiënt is ingericht. Het hoofddoel van de planner is om ervoor te zorgen dat de productieketen van het bedrijf soepel verloopt en dat er voldaan wordt aan de behoeften van klanten, waarbij de kosten worden beperkt en de efficiëntie zo optimaal mogelijk is. Om dit te bewerkstelligen zal de planner prognoses moeten maken om de voorraadniveaus te bepalen. Supply chain planners zijn daarnaast verantwoordelijk voor het plannen van de distributie van goederen, waarbij ze ervoor zorgen dat deze op tijd en op de juiste plaats beschikbaar zijn. De taken van de supply chain planner bestaan verder uit:

 • Opstellen prognoses en vraagvoorspellingen
 • Opstellen distributieplanning
 • Optimaliseren voorraadniveaus
 • Beheren van de voorraad
 • Tijdig leveren materialen en producten
 • Distributieplanning opstellen
 • Optimaliseren productieketen
 • Uitvoeren risicobeheer
 • Samenwerken met andere afdelingen
 • Uitvoeren kwaliteitscontrole op inkomende goederen
 • Bijhouden trends en hierop anticiperen
 • Rapporteren over prestaties aan het management

Eigenschappen en competenties supply chain planner

Een succesvolle supply chain planner beschikt over een aantal specifieke eigenschappen en competenties die bij de functie passen. Een belangrijke eigenschap is het planmatig kunnen werken. De supply chain planner moet namelijk in staat zijn om het werk effectief te kunnen plannen en organiseren, waarbij prioriteiten worden gesteld en deadlines worden gehaald. Maar ook analytisch inzicht is een belangrijke, de planner moet in staat zijn om gegevens te analyseren en op basis hiervan strategieën te ontwikkelen. Andere belangrijke eigenschappen en competenties voor deze functie zijn:

 • Probleemoplossend vermogen
 • Communicatievaardigheden
 • Leiderschap
 • Flexibiliteit
 • Klantgericht
 • Resultaatgericht
 • Samenwerken

Salaris supply chain planner

In Nederland ligt het gemiddelde salaris van een supply chain planner rond de € 2.900 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Ben je een junior dan kun je een startsalaris rond de € 2.300 bruto per maand verwachten. Naarmate er meer werkervaring wordt opgedaan, zal het salaris stijgen. Zo kan het salaris van een senior oplopen tot € 4.500 bruto per maand. In sommige gevallen zal het salaris van een senior nog een stukje hoger liggen, dit is voornamelijk bij grotere bedrijven of multinationals met complexe supply chains. Uiteraard is het exacte salaris ook afhankelijk van factoren zoals type bedrijf, bedrijfsgrootte, locatie en werkervaring.

Vacatures supply chain planner

Ben je een supply chain planner en op zoek naar een nieuwe baan? Supply chain vacatures vind je eenvoudig op de app van Swipe4work. Solliciteren doe je bij Swipe4Work snel en eenvoudig, zo is het opstellen van een cv en sollicitatiebrief niet nodig. Download de app in de App Store of Play Store, maak een profiel aan en binnen enkele minuten worden passende vacatures getoond. Het unieke matchingalgoritme zorgt ervoor dat de vacatures aansluiten bij jouw werkervaring, skills, eigenschappen en wensen. Begin vandaag nog met swipen tussen supply chain planner vacatures en vind direct jouw nieuwe droombaan.

Anderen bekeken ook:

Swipe gratis
naar je droombaan!

Onze app is volledig gratis voor jou. Bekijk video’s van de werkplekken en ontdek alle toffe werkgevers via onze app.

Swipe4Work is gratis Phone frame