Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
Functieomschrijving systeembeheerder
Functieomschrijving systeembeheerder
Functie

Systeembeheerder

 • ICT

IT-systemen die in verbinding staan met een serveromgeving. Het is dan ook prettig dat deze IT-systemen goed functioneren en dat storingen snel worden verholpen. Dit is precies de verantwoordelijkheid van een systeembeheerder of ICT-beheerder. Maar, hoe zorgt een ICT-beheerder ervoor dat alle IT-systemen goed functioneren? In dit artikel gaan we dieper in op deze functie. Wat de taken en verantwoordelijk zijn, en welk salaris bij deze functie past. Ook gaan we in op de eigenschappen en competenties die van belang zijn, en geven we aan waar je de beste IT-vacatures kunt vinden.

Wat is een systeembeheerder?

Een systeembeheerder is een IT-professional die verantwoordelijk is voor het dagelijks beheer, onderhoud en optimalisatie van de IT-systemen van een bedrijf of organisatie. Systeembeheerders of ICT-beheerders zijn onmisbaar voor vrijwel elk bedrijf, ze zorgen er namelijk voor dat de IT-systemen goed werken en betrouwbaar zijn. Dit doen ze onder andere door het uitvoeren van updates en upgrades, het oplossen van technische problemen en het uitvoeren van back-ups. Systeembeheerders werken vaak samen met verschillende IT-professionals om het gehele IT-systeem optimaal te laten functioneren.

Wat doet een systeembeheerder?

Een systeembeheerder zorgt er dus voor dat de IT-systemen binnen een bedrijf of organisatie te allen tijde goed functioneren. Om ervoor te zorgen dat de computersystemen goed blijven functioneren, zal de ICT-beheerder zowel de hardware als software moeten onderhouden. Dit betekent dat er updates, upgrades en back-ups moeten worden gedraaid. Ook moet de beheerder eventuele storingen verhelpen, zodat de systemen weer zo snel mogelijk goed werken. De exacte taken en werkzaamheden van een systeembeheerder kunnen afhankelijk zijn van het bedrijf waar de beheerder voor werkt. Maar over het algemeen zijn de taken van een systeembeheerder als volgt:

 • Installeren en configureren van servers, netwerkapparatuur en software
 • Systeemfiles, mappen of extra schijfruimte aanmaken
 • Monitoring en onderhoud IT-systemen
 • Draaien van back-ups en herstel bij storingen
 • Oplossen storingen in het IT-systeem
 • Oplossen technische problemen en ondersteuning bieden aan medewerkers
 • Uitvoeren van upgrades en updates om systeem up-to-date te houden
 • Ontwikkelen en implementeren IT-beleid en procedures
 • Beveiliging IT-systeem beheren en optimaliseren
 • Systeemfiles, mappen of extra schijfruimte aanmaken

Eigenschappen en competenties systeembeheerder

Wanneer er een storing ontstaat in een van de computersystemen, zal een systeembeheer moeten anticiperen en het probleem zo snel mogelijk moeten oplossen. Een systeembeheerder zal dus over een probleemoplossend vermogen moeten beschikken. Maar ook technische vaardigheden zijn van belang, IT-systemen kunnen namelijk complex zijn. Daarnaast zijn er nog een aantal eigenschappen en competenties die van belang zijn om de functie van systeembeheerder goed in te kunnen vullen:

 • Analytisch inzicht
 • Communicatief
 • Samenwerken
 • Organisatorisch
 • Resultaatgericht

Salaris systeembeheerder

Een systeembeheerder in Nederland verdient gemiddeld € 3.400 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Een junior systeembeheerder kan een startsalaris rond de € 2.300 bruto per maand verwachten. Naarmate er meer werkervaring wordt opgedaan, zal het salaris stijgen. Zo kan het salaris van een senior ICT-beheerder oplopen tot € 4.300 bruto per maand. Wat het exacte salaris van een systeembeheerder is, is lastig te zeggen. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de grootte en complexiteit van een bedrijf, maar ook werkervaring, kennis en regio hebben invloed op de hoogte van het salaris.

Vacatures systeembeheerder

Ben je systeembeheerder en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je als junior starten in deze functie? Systeembeheerder vacatures vind je eenvoudig op de app van Swipe4Work. Download de app in de Play Store of App Store en begin te swipen tussen interessante IT-vacatures. Je vult gemakkelijk je werkervaring, skills en eigenschappen in en het algoritme zorgt voor vacatures op maat. Solliciteren doe je met één swipe naar rechts. Het uploaden van een cv of sollicitatiebrief is met Swipe4Work verleden tijd.

Anderen bekeken ook:

Swipe gratis
naar je droombaan!

Onze app is volledig gratis voor jou. Bekijk video’s van de werkplekken en ontdek alle toffe werkgevers via onze app.

Swipe4Work is gratis Phone frame

Wij gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te bieden door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden.

Privacyverklaring