Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
Functieomschrijving UX-designer
Functieomschrijving UX-designer
Functie

UX-designer

 • ICT
 • Communicatie

Wanneer je gebruikt maakt van een app of website, dan heb je te maken met het werk van een UX-designer. Een UX-designer is namelijk verantwoordelijk voor het creëren van gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke digitale producten, zoals websites, apps en software. Maar hoe zorgt een designer ervoor dat het ontwerp gebruiksvriendelijk is? In dit artikel gaan we verder in op de functie van een UX-designer, wat de taken en verantwoordelijkheden zijn en welke competenties bij deze functie horen. Ook gaan we in op het gemiddelde salaris en geven we aan waar je de beste UX-vacatures kunt vinden.

Wat is een UX-designer?

UX-designer is de afkorting voor User Experience Designer. Een UX-designer richt zich op het ontwerpen van de gebruikservaring (user experience) van digitale producten en diensten. De designer heeft als doel om producten zoals apps, websites en programma’s zo te ontwerpen dat deze gebruiksvriendelijk, toegankelijk en aantrekkelijk zijn voor de eindgebruiker. Om tot de optimale gebruiksvriendelijkheid te komen, zal de designer onderzoek moeten doen naar de gebruikservaring. Dit kan door het analyseren van data uit bijvoorbeeld Google Analytics of door het uitvoeren van user tests en A/B-tests. Eventuele wijzigingen die de gebruiksvriendelijk vergroten, voert een UX-designer meestal zelf door. Hiervoor gebruikt hij programmeertalen zoals HTML en CSS.

Verschil UX-designer en UI-designer

UX en UI-designer (User Interface-designer) zijn twee verschillende functies, maar hebben op een aantal vlakken wel wat overeenkomsten. Het grootste verschil tussen deze twee is dat UX’ers voornamelijk functioneel ontwerpen, terwijl UI’ers meer emotioneel ontwerpen. Zo zal de UX-designer ervoor zorgen dat het product of dienst een goede gebruikservaring heeft die gebaseerd is op onderzoek en strategie. De UI-designer zorgt voor de complete ‘look and feel’, waarbij rekening is gehouden met leesbaarheid, kleurenpsychologie, neuromarketing en uitstraling.

Wat doet een UX-designer?

Een UX-designer houdt zich bezig met de algehele gebruikerservaring van een website, app of programma. Iedereen die een digitaal product gebruikt, zal een ervaring hebben. Deze ervaring is al dan niet positief, negatief of neutraal. Het doel van de UX-designer is om ervoor te zorgen dat deze gebruikerservaring positief is.

De gebruikservaring wordt gebaseerd op onderzoek, strategie en interactie. De UX-designer doet onderzoek om de eindgebruiker te begrijpen; wat de behoeften zijn en hoe ze interactie hebben met het product. Om aan deze data te komen kan de designer gebruik maken van verschillende tools. Denk aan data uit Google Analytics of heatmaps en recordings uit Hotjar of Microsoft Clarity. Op basis van de resultaten kan de UX-designer nieuwe ontwerpen maken. De exacte taken van een UX’ers kunnen afwijken, maar over het algemeen vallen de volgend werkzaamheden onder deze functie:

 • Analyseren gebruikerservaringen
 • Uitvoeren user-test om real-time inzicht te krijgen
 • Verbeterplannen opstellen op basis van inzichten
 • Ontwerpen workflows en interacties
 • Design maken in Adobe Creative Suite, Sketch of InVision
 • Testen en verwerken feedback
 • Bijdragen aan conversie-optimalisatie
 • Bijdragen aan genereren van leads
 • Programmeren met HTML, CSS en JavaScript
 • Adviseren en samenwerken met developers, CRO-experts en SEO-specialisten

Eigenschappen en competenties UX-designer

Een belangrijke eigenschap van een UX-designer is het kunnen tonen van empathie. De desginer moet zich namelijk kunnen inleven in de eindgebruiker. Maar ook analytisch vermogen komt van pas bij het ontleden en analyseren van data, om zo tot een effectief ontwerp te komen. Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijk eigenschappen en competenties die goed van pas komen bij deze functie:

 • Creativiteit
 • Communicatieve vaardigheden
 • Technisch inzicht
 • Oog voor detail
 • Samenwerken
 • Leergierig

Salaris UX-designer

Het salaris van een UX-designer is Nederland gemiddeld € 4.300 per maand op basis van een fulltime dienstverband. Ben je een startende UX-designer, dan kun je een salaris rond de € 2.600 bruto per maand verwachten. Het salaris van een designer stijgt naarmate er meer werkervaring is opgedaan. Zo kan het salaris van een senior UX-designer oplopen tot zo’n € 5.500 bruto per maand. Het exacte salaris van een UX-designer in Nederland kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring, locatie en bedrijfstype.

Vacatures UX-designer

Ben je UX-designer en toe aan een nieuwe uitdaging? Op de app van Swipe4Work vind je verschillende interessante UX-designer vacatures. Benieuwd of er een interessante vacature voor jou tussen zit? Download dan direct de app in de App Store of Play Store. Maak een account aan, vul je vaardigheden, skills en voorwaarden in en vacatures op maat worden getoond. Swipe tussen de vacatures en like degene die jou het meest aanspreken. Het vinden van een nieuwe baan was nog nooit zo eenvoudig.

Anderen bekeken ook:

Swipe gratis
naar je droombaan!

Onze app is volledig gratis voor jou. Bekijk video’s van de werkplekken en ontdek alle toffe werkgevers via onze app.

Swipe4Work is gratis Phone frame