Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
Functieomschrijving verpleegkundige
Functieomschrijving verpleegkundige
Functie

Verpleegkundige

 • Gezondheidszorg

Een verpleegkundige is verantwoordelijk voor de zorg en ondersteuning van patiënten, of het nu gaat om ouderen, zieke mensen of mensen met een beperking. Maar wat houdt het precies in om verpleegkundige te zijn? In dit artikel gaan we dieper in op deze functie en bespreken we de verschillende taken en werkzaamheden die daarbij horen. Daarnaast kijken we naar de belangrijke eigenschappen en competenties die een verpleegkundige nodig heeft om succesvol te zijn in dit vakgebied. Ook werpen we een blik op het salarisniveau en geven een handige tip om nieuwe vacatures als verpleegkundige te ontdekken.

Wat is een verpleegkundige?

Een verpleegkundige is een zorgprofessional die verantwoordelijk is voor de verzorging en opvang van patiënten. Dit kunnen bijvoorbeeld ouderen zijn, mensen zijn die ziek zijn of een beperking hebben. Ze zorgen ervoor dat patiënten comfortabel zijn en voeren medische handelingen uit zoals het geven van medicijnen of het aanbrengen van een infuus of stoma. Maar ook zorgen ze er, indien nodig, voor dat patiënten worden gewassen en worden uit- en aangekleed. Verpleegkundigen hebben een breed scala aan verantwoordelijkheden, afhankelijk van hun opleidingsniveau en specialisatie. Ze kunnen werkzaam zijn in ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorginstellingen, huisartsenpraktijken, scholen, bedrijven en andere zorginstellingen. Verpleegkundigen werken samen met artsen en andere medische professionals om de gezondheid van de patiënten te verbeteren en hen te helpen herstellen.

Wat doet een verpleegkundige?

Een verpleegkundige verricht basiszorg, waarbij medische handelingen en coördinerende werkzaamheden horen. Zo maakt de verpleegkundige een plan voor de zorg van de patiënt en zorgt ervoor dat dit plan gevolgd wordt. Dit doen ze door het bekijken van protocollen en de medische geschiedenis van de patiënt. Op basis hiervan stellen ze een diagnose. Afhankelijk van het zorgplan horen de volgende werkzaamheden bij die van een verpleegkundige:

 • Controleren van vitale functies zoals bloeddruk, hartslag en ademhaling
 • Begeleiden bij dagelijkse activiteiten: eten, aan- en uitkleden, wassen
 • Toedienen van medicijnen
 • Plaatsen van infuus, stoma of katheter
 • Behandelen en verzorgen van wonden
 • Observeren en rapporteren patiënten
 • Bijhouden medische gegevens
 • Patiënt en familie informeren en ondersteunen
 • Overleg voeren met specialisten en collega’s

Eigenschappen en competenties verpleegkundige

Het is belangrijk dat een verpleegkundige over de juiste eigenschappen en competenties beschikt. Zo is empathie een belangrijke eigenschap in deze functie, een verpleegkundige moet namelijk in staat zijn om zich in te leven in de behoeven van de patiënt en tegelijkertijd begrip en ondersteuning bieden. Daarnaast is het belangrijk dat ze probleemoplossend kunnen handelen. Verpleegkundigen moeten snel en doeltreffend kunnen handelen wanneer er zich een probleem voordoet. Andere eigenschappen en competenties die van belang zijn in deze functie zijn:

 • Aanpassingsvermogen
 • Communicatie
 • Stressbestendig
 • Flexibel
 • Samenwerken
 • Probleemoplossend vermogen

Salaris verpleegkundige

De functie van een verpleegkundige komt met veel verantwoordelijkheid, maar wat verdient een verpleegkundige eigenlijk? In Nederland ligt het gemiddelde salaris van een verpleegkundige tussen de € 2.200 en € 4.000 per maand op basis van een fulltime dienstverband. Het is belangrijk om te weten dat de salarissen van verpleegkundigen van elkaar kunnen verschillen. Dit heeft voornamelijk te maken met de werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Daarnaast speelt het opleidingsniveau ook een belangrijke rol bij het bepalen van het inkomen.

Vacatures verpleegkundige

Ben je verpleegkundige en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Vacatures voor verpleegkundige vind je eenvoudig op de app van Swipe4Work. Download de app in de Play Store of in de App Store en begin te swipen tussen interessante vacatures voor verpleegkundigen. Je vult eenvoudig je werkervaring, skills en eigenschappen in en het algoritme zorgt ervoor dat je passende vacatures ziet. Solliciteren was nog nooit zo eenvoudig, het opstellen van een cv of sollicitatiebrief is zelfs niet eens nodig!

Anderen bekeken ook:

Swipe gratis
naar je droombaan!

Onze app is volledig gratis voor jou. Bekijk video’s van de werkplekken en ontdek alle toffe werkgevers via onze app.

Swipe4Work is gratis Phone frame