Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
Functieomschrijving verzorgende IG
Functieomschrijving verzorgende IG
Functie

Verzorgende IG

 • Gezondheidszorg

Een verzorgende IG, ook wel bekend als VIG of VIG'er, speelt een essentiële rol in zorginstellingen zoals verpleeghuizen, ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties. Ze bieden waardevolle hulp aan mensen die (tijdelijk) niet voor zichzelf kunnen zorgen vanwege gezondheidsredenen, zoals ouderen of patiënten na een operatie. In dit artikel gaan we dieper in op de functie van een verzorgende IG. Wat de taken zijn, welke competenties passen bij deze functie en wat het gemiddelde salaris is. Ook geven we nog een tip waar je de beste gezondheidszorg vacatures kunt vinden.

Wat is een verzorgende IG?

Verzorgende IG staat voor Verzorgende Individuele Gezondheidszorg. De afkorting voor deze functie is daarom ook vaak VIG of VIG’er. Een verzorgende IG is een zorgprofessional die werkzaam is in zorginstellingen, zoals verpleeghuizen, ziekenhuizen of thuiszorgorganisaties. De verzorgende IG helpt mensen die (tijdelijk) niet voor zichzelf kunnen zorgen vanwege gezondheidsredenen, zoals ouderen of mensen die net een operatie hebben gehad. Ze bieden persoonlijke verzorging, assisteren bij dagelijkse activiteiten en ondersteunen hen om zo zelfstandig mogelijk te blijven.

Verschil verzorgende IG en verpleegkundige

Mensen verwarren vaak de verzorgende IG met de verpleegkundige, maar er zijn wel degelijk verschillen in hun opleiding, taken en verantwoordelijkheden. Een verzorgende IG heeft een opleiding op MBO-niveau en helpt vooral bij persoonlijke verzorging en basiszorg voor patiënten in ziekenhuizen of thuis. Ze helpen mensen met dagelijkse dingen, zodat ze zelfstandig kunnen blijven. Een verpleegkundige heeft een hogere opleiding en biedt complexere zorg.

Wat doet een verzorgende IG?

Als verzorgende IG ondersteun je personen die (tijdelijke) zorg nodig hebben. Het takenpakket dat bij deze functie hoort, is vrij breed. Zo is een verzorgende IG verantwoordelijk voor het bieden van persoonlijke verzorging en basiszorg. Hieronder valt het helpen bij de dagelijkse activiteiten zoals het wassen, aankleden en eten. Maar ook het toedienen van medicatie en verzorgen van wonden vallen onder de werkzaamheden. Daarnaast controleren ze vitale functies en ondersteunen patiënten om zoveel mogelijk zelfstandig te blijven. Alle taken en werkzaamheden die horen bij een verzorgende IG zijn:

 • Persoonlijke verzorging zoals wassen en aankleden bieden
 • Medicatie toedienen
 • Hulp bieden bij eten en drinken
 • Assisteren bij toiletbezoeken
 • Wondverzorging uitvoeren
 • Controleren van vitale functies zoals bloeddruk en hartslag
 • Helpen bij mobiliteitsoefeningen en fysiotherapie
 • Zorgplannen bijhouden en rapporteren
 • Communiceren met familieleden
 • Incontinentiezorg en stomazorg bieden
 • Eerste hulp verlenen in noodsituaties
 • Assisteren bij diagnostische tests

Eigenschappen en competenties verzorgende IG

Als verzorgende IG is het belangrijk dat je over een aantal eigenschappen en competenties beschikt. Zo zijn bijvoorbeeld empathie en compassie goede eigenschappen. Het is belangrijk dat je als verzorgende je kunt verplaatsen in de gevoelens en behoeften van de cliënt, zodat je hen goed kunt ondersteunen wanneer dat nodig is. Andere eigenschappen en competenties die van pas komen bij deze functie zijn:

 • Communicatieve vaardigheden
 • Flexibiliteit
 • Samenwerken
 • Stressbestendig
 • Oplossingsgericht

Salaris verzorgende IG

Het salaris van een verzorgend IG is vastgelegd in de cao Functie Waardering Gezondheidszorg (FWG) 35. Het gemiddelde salaris van een verzorgende IG in Nederland bedraagt ongeveer € 2.600 bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Een startende VIG’er kan een salaris van ongeveer € 2.200 per maand verwachten, en met meer werkervaring kan dit uitgroeien tot ongeveer € 3.000 bruto per maand.

Vacatures verzorgende IG

Ben je verzorgende IG en toe aan een nieuwe uitdaging? Op de app van Swipe4Work vind je verschillende interessante gezondheidszorg vacatures. Benieuwd of er een interessante vacature voor jou tussen zit? Download dan direct de app in de App Store of Play Store. Maak een account aan, vul je vaardigheden, skills en voorwaarden in en vacatures op maat worden getoond. Swipe tussen de vacatures en like degene die jou het meest aanspreken. Het vinden van een nieuwe baan als verzorgende IG was nog nooit zo eenvoudig.

Anderen bekeken ook:

Swipe gratis
naar je droombaan!

Onze app is volledig gratis voor jou. Bekijk video’s van de werkplekken en ontdek alle toffe werkgevers via onze app.

Swipe4Work is gratis Phone frame