Functieomschrijving back-end developer

Back End

Een website, app of programma. We maken er allemaal gebruik van, zonder er te veel over na te denken. Maar, aan de achterkant wordt hard gewerkt door onder andere de back-end developer. De back-end developer zorgt er namelijk voor dat alle functionaliteiten van bijvoorbeeld een website goed werken. Maar, hoe doet een back-end ontwikkelaar dit precies en welke taken en verantwoordelijkheden horen bij deze functie? In dit artikel gaan we verder in op de werkzaamheden van een back-ender. Ook gaan we in op de eigenschappen en competenties die nodig zijn en wat het gemiddelde salaris is dat een back-ender krijgt in Nederland.

Wat is een back-end developer?

Een back-end developer of back-end ontwikkelaar is een programmeur die zich bezig houdt met de ‘achterkant’ van een website, app of platform. Met de achterkant wordt bedoeld het gedeelte dat niet zichtbaar is voor bezoekers. Hieronder valt onder andere het ontwikkelen, uitbreiden of optimaliseren van softwarefuncties, denk aan het opzetten van een API, CMS of database. Waar een front-end developer zich bezig houdt met voornamelijk het uiterlijk van bijvoorbeeld een website, zorgt de back-end developer er aan de achterkant voor dat de website ook goed werkt. Hiervoor zal de developer programmeertalen gebruiken zoals Java, Python, PHP, Ruby en C#.

Wat doet een back-end developer?

De back-end van een website, app of programma is het gedeelte dat niet zichtbaar is voor de gebruiker. De back-end ondersteunt de front-end en zorgt ervoor dat alles werkt zoals het hoort te werken. Back-end developers zijn onder andere verantwoordelijk voor het beheren van de uitwisseling van gegevens tussen de server en de gebruikers. Deze gegevens worden vervolgens opgeslagen op de database van de server.

De taken van een back-end developer kunnen onder meer het ontwerpen van databaseschema's, het schrijven van complexe algoritmen, het beheren van servers en het opzetten van API's zijn. Om het back-end werkend te krijgen zal een back-end developer werken met programmeertalen zoals Java, Python, PHP, Ruby en C#. Het werk van een back-end developer kan heel divers zijn. De exacte werkzaamheden van een back-ender zijn afhankelijk van de specialisatie die deze heeft, maar taken die veel voorkomen zijn:

 • Serverside programmeren
 • Ontwerpen en beheren databases
 • API-ontwerp en implementatie
 • Serverbeheer en onderhoud
 • Samenwerken met front-end developer
 • Optimaliseren snelheid websites en applicaties
 • Debuggen en oplossen van problemen
 • Beveiliging implementeren zoals authenticatie en autorisatie
 • Documenteren serverside code
 • Testen en verbeteren van toepassingen

Eigenschappen en competenties back-end developer

Om de functie van back-end developer goed uit te kunnen voeren is technisch inzicht vereist. Als back-ender heb je namelijk te maken met databases, API’s en complexe programmeertalen. Daarnaast is accuraat en detailgericht werken ook erg belangrijk, fouten in de code zijn namelijk snel gemaakt. Andere competenties en eigenschappen die goed van pas komen bij de functie van een back-end developer zijn:

 • Analytisch
 • Accuraat
 • Creatief
 • Innovatief
 • Detailgericht
 • Resultaatgericht
 • Technisch inzicht

Salaris back-end developer

Zoals de meeste developer functies, kan ook een back-end developer op een goed salaris rekenen. Zo ligt het gemiddelde salaris in Nederland rond de € 4.200 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Voor een senior back-end developer kan dit salaris oplopen tot zo’n € 6.500 bruto per maand. Ben je nog startende in deze functie, dan kun je een startsalaris vanaf € 2.500 bruto per maand verwachten. Houd er wel rekening mee dat de hoogte van het salaris afhankelijk is van verschillende factoren. Denk aan werkervaring, maar ook aan eventuele specialisaties die een back-ender heeft. Maar ook het bedrijf en de regio waarin gewerkt wordt kan invloed hebben op de hoogte van het salaris.

Vacatures back-end developer

Op zoek naar back-end developer vacatures? Zoek dan niet verder, maar download direct de app van Swipe4Work. Met Swipe4Work kun je snel en eenvoudig solliciteren zonder cv en sollicitatiebrief. Maak een profiel aan en binnen enkele minuten zie je passende back-end vacatures die aansluiten bij jouw werkervaring, skills, eigenschappen en wensen. Begin vandaag nog met swipen tussen de vacatures en vind direct jouw nieuwe droombaan. Download de app via de Appstore of Playstore en vind alle vacatures voor back-end developers.

Anderen bekeken ook: