Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
  • Tips

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan wordt het tijd om te gaan solliciteren. De gebruikelijk manier om te solliciteren is door te reageren op vacatures. Tijdens het solliciteren wordt door de werkgever vaak gevraagd naar een cv, sollicitatiebrief en motivatiebrief. Maar wat is een sollicitatiebrief eigenlijk? En hoe schrijf je een sollicitatiebrief?

Wat is een sollicitatiebrief?      

Wanneer je gaat solliciteren op een vacature, dan stuur je een sollicitatiebrief met je cv mee. Dit kan in de vorm van een brief of een e-mail. Een sollicitatiebrief is dan ook een aanvulling op je cv. Stuur je enkel een cv naar een werkgever, dan is de kans groot dat hij/zij meer informatie over jou wilt. Om deze vraag te voorkomen, stuur je een sollicitatiebrief mee. In de brief vertel je meer over wie je bent, wat je werkervaringen zijn en waarom je goed bij de functie past. Het doel van een sollicitatiebrief is dan ook dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Let op! Een sollicitatiebrief is dus niet hetzelfde als een motivatiebrief. Beide brieven dien je mee te sturen wanneer je solliciteert op een vacature. Benieuwd wat er in een motivatiebrief hoort te staan? Lees dan ons blog: hoe schrijf je een goede motivatiebrief.

Wat moet er in een sollicitatiebrief staan

Een sollicitatiebrief heeft dus als doel om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek. Maar voor het zover is, dien je nieuwsgierigheid op te wekken bij de werkgever. Dit zul je moeten doen met je cv, sollicitatiebrief en motivatiebrief. Maar, waar moet een sollicitatiebrief aan voldoen? En wat hoort er écht in zo’n brief te staan? Onderstaande 5 punten zijn onmisbaar in een sollicitatiebrief:

  1. Een voorstelrondje met wat informatie over jezelf;
  2. Wat je (relevante) werkervaring tot nu toe is;
  3. Welke (relevante) competenties je bezit;
  4. Een toelichting op je cv;
  5. Waarom je geschikt bent voor de openstaande functie.

Opbouw sollicitatiebrief

De opbouw van een sollicitatiebrief is vrij standaard en bestaat uit drie delen; de aanhef / inleiding, een kern en de afsluiting. Een sollicitatiebrief valt onder de noemer ‘zakelijke brief’. Net als een zakelijke brief dient een sollicitatiebrief kort en bondig te zijn, en bestaat dus maximaal uit één A4.

Begin sollicitatiebrief

Dit is de start van een sollicitatiebrief. Links bovenaan de brief start je met het jouw gegevens, je naam en adres. Vervolgens plaats je één witregel. Nu volgen de gegevens van de organisatie, naam van de organisatie en het adres. Vervolgens plaats je weer één of twee witregels. Hieronder plaats je de locatie en datum van het schrijven. Plaats weer een witregel, waarna het onderwerp volgt: Sollicitatie voor [functie].

Vervolgens komen we aan bij de aanhef van de sollicitatiebrief. Het kan soms lastig zijn om de juiste aanhef te kiezen voor een sollicitatiebrief. Eigenlijk heb je twee opties, een formele aanhef ‘geachte’ of een informele aanhef ‘beste’. We raden het aan om te kiezen voor ‘beste’. Dit is netjes, maar niet te formeel. Gebruik voor de aanhef ‘beste meneer/mevrouw’. Het is echter ook een optie om de achternaam te gebruiken. Dit is enkel een optie wanneer je precies weet aan wie de brief gericht is. Weet je dit niet, speel dan op safe en gebruik meneer/mevrouw.

Inhoud sollicitatiebrief        

Vervolgens kom je aan bij de inhoud of de kern van de sollicitatiebrief. Je begint met een pakkende openingszin om je sollicitatiebrief in te leiden. Probeer een originele en creatieve inleiding te schrijven, zodat je direct opvalt bij de lezer. Begin dus niet met de standaard zin ‘hierbij wil ik solliciteren naar de functie van …’.

Nu komen we aan bij de kern van de brief. Introduceer jezelf kort: wie ben je en waar kom je vandaan. Vervolgens licht je de (relevante) werkervaring verder toe. Check de vacature en kijk of je ervaringen hebt die aansluiten bij wat er wordt gevraagd. Pas bij het benoemen van je werkervaring wel op dat je niet je volledige cv herhaalt.

Vervolgens kun je een aantal van je competenties benoemen en beredeneren waarom deze aansluiten bij de vacature. In de kern van de sollicitatiebrief probeer je dus toe te lichten waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de functie. Verder vertel je in de kern van je brief ook waarom jij graag bij het bedrijf aan de slag wilt. De kern van de sollicitatiebrief bestaat dus uit 4 delen:

  • De openingszin: Zorg dat je brief direct aanspreekt;
  • Alinea 1: Vertel kort wie je bent;
  • Alinea 2: Wat is je werkervaring, en waarom deze perfect aansluiten bij de vacature;
  • Alinea 3: Wat zijn je competenties en waarom deze perfect aansluiten bij de vacature;

Afsluiting sollicitatiebrief    

De allerlaatste alinea van een sollicitatiebrief bestaat uit de afsluiting. In de afsluiting benadruk je nogmaals waarom je geïnteresseerd bent in de baan. Probeer dit op een originele manier aan te geven. Geef in de afsluiting ook aan dat je graag een persoonlijk gesprek wilt om je sollicitatiebrief en cv verder toe te lichten. Verwijs aan het einde van de brief ook naar de bijlagen zoals je cv en motivatiebrief. Sluit de brief vervolgens af met een formele groet en je naam: met vriendelijke groet of hartelijke groet [naam].

9 tips voor een goede sollicitatiebrief

Je weet nu wat er in een sollicitatiebrief hoort te staan en hoe je deze opbouwt. Als laatst geven we nog 9 tips die jou helpen bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief.  

  1. Schrijf een originele en enthousiaste brief;
  2. Schrijf alleen over relevante ervaringen en vaardigheden;
  3. Vermijd een volledige herhaling van je cv;
  4. Gebruik korte, beknopte, leesbare zinnen;
  5. Voorkom dat je elke zin met ‘ik’ begint;
  6. Sluit af met het verzoek voor een persoonlijk gesprek;
  7. Controleer op spelling en grammatica, het liefst vaker dan één keer;
  8. Heb je de brief klaar, laat hem liggen en lees hem later nog eens door;
  9. Laat je brief lezen door familie en vrienden.

Open sollicitatiebrief schrijven          

Heb je een functie op het oog bij een bedrijf, maar staan er geen vacatures open? Dan kan je altijd een open sollicitatiebrief schrijven. Dit toont direct aan dat je enthousiast en initiatiefrijk bent. Maar, hoe schrijf je een open sollicitatiebrief? De opbouw van een open sollicitatiebrief is hetzelfde als die van een ‘gewone’ brief. Het grote verschil zit hem in het feit dat je bij een open sollicitatie niet reageert op een specifieke vacature. Je hebt dus geen functie omschrijving om naar te refereren. Een open sollicitatiebrief zul je dus meer vanuit jezelf moeten schrijven. Vertel overtuigend waarom het bedrijf zo goed bij jou past en waarom jij er graag wil werken.

Sollicitatiebrief voorbeeld       

Voor je start met het schrijven van een sollicitatiebrief is het natuurlijk fijn om wat voorbeelden te kunnen zien. Gelukkig zijn er op het internet dan ook genoeg voorbeelden van sollicitatiebrieven te vinden. We raden het echter af om een standaard template van internet te plukken en deze naar eigen inzicht in te vullen. Je wilt er juist uitspringen met een originele en unieke brief. De kans is groot dat een bedrijf tientallen sollicitatiebrieven ontvangt, het is dus belangrijk dat die van jou eruit springt.

Solliciteren zonder sollicitatiebrief   

Een goede sollicitatiebrief schrijven kan dus nog best lastig zijn. Zie je er tegenop om een sollicitatiebrief te moeten schrijven om te kunnen solliciteren? Met Swipe4Work kun je nu eenvoudig solliciteren zonder sollicitatiebrief. Download direct de Swipe4Work app in de Appstore of Playstore. Met de Swipe4Work-app vind je eenvoudig passende vacatures op basis van jouw vaardigheden, eigenschappen en wensen. Swipe door passende vacatures en vind direct jouw droombaan.

Anderen bekeken ook: