Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
  • Tips

Wat moet er in een cv: 8 belangrijke onderdelen

Wat moet er in een cv: 8 belangrijke onderdelen

Een goed cv of curriculum vitae opstellen is belangrijk wanneer je van plan bent om te gaan solliciteren voor een (nieuwe) baan. Een cv is namelijk een vast onderdeel dat door werkgevers wordt gevraagd bij een sollicitatie. Of je nu solliciteert voor een vaste baan, een bijbaan of een stage, je zult een cv moeten opstellen. Maar, hoe maak je een goed cv? In deze blog benoemen we de onderdelen die absoluut niet mogen ontbreken in een curriculum vitae.

Wat is een cv?       

Een cv is een afkorting voor het woord het Latijnse woord curriculum vitae en staat voor ‘levensloop’. Een cv is dan ook een document met daarin allerlei gegevens over de levensloop van een persoon. In een curriculum vitae plaats je namelijk gegevens over doorlopen opleidingen, cursussen en werkervaringen. Deze gegevens worden aangevuld door bijvoorbeeld skills, vaardigheden, talenkennis en hobby’s. Een cv stuur je standaard mee met een sollicitatie, samen met een sollicitatiebrief en motivatiebrief. Een curriculum vitae heeft als doel om een toekomstige werkgever een snelle indruk te geven over wie je bent en wat je vaardigheden zijn.

In een sollicitatiebrief schrijf je uit wie je bent, en waarom jij geschikt bent voor de baan. In een curriculum vitae som je deze feiten overzichtelijk op. Benieuwd hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft? Lees dan onze blog: hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief.

8 onderdelen van een cv           

Een cv is dus een overzichtelijk document met daarin persoonlijke gegevens, opleidingen, werkervaringen en andere vaardigheden. Maar hoe zet je dit overzichtelijk in een document en wat moet er in een cv staan? Een cv bestaat uit een 8 belangrijke onderdelen:

  1. Persoonlijke gegevens;
  2. Werkervaringen;
  3. Opleidingen, stages en cursussen;
  4. Vaardigheden & competenties;
  5. Talenkennis;
  6. Referenties;
  7. Hobby’s;
  8. Vrijwilligerswerk.

Hieronder zullen we alle belangrijke onderdelen van een cv verder toelichten. Zo weet je precies wat je wel en niet in een cv moet zetten.

1. Persoonlijke gegevens

Een cv begint met je persoonlijke gegevens. Vermeld je voor- en achternaam, je geboortedatum, nationaliteit, adres en woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres en of je een rijbewijs hebt. Zet deze gegevens overzichtelijk onder elkaar met een duidelijke kop erboven. De meesten kiezen ervoor om ook een foto van zichzelf op de cv te plaatsen.

2. Werkervaringen

Onder werkervaring zet je neer waar je hebt gewerkt en van wanneer tot wanneer je er hebt gewerkt. Hierbij werk je van voren naar achteren. Bovenaan zet je dus je meest recente werkervaring of je huidige baan. Vervolgens werk je terug in de tijd. Heb je nog weinig werkervaring, dan kun je ervoor kiezen om hier ook je stages en bijbanen bij te zetten. Heb je een zogenoemd ‘gat’ in je cv, geef dan aan waardoor dit is ontstaan. Heb je bijvoorbeeld een mooie wereldreis gemaakt, dan kun je dit prima vermelden.

Je kunt je werkervaring op verschillende manier tonen in een cv. Zorg er in ieder geval voor dat je aangeeft hoelang je er hebt gewerkt: januari 2021 tot april 2022. Enkel de maand is voldoende, je hoeft niet de dag nauwkeurig aan te geven. Vermeld ook de functietitel en de naam van de organisatie. Verder kun je kort vermelden wat de belangrijkste werkzaamheden waren die je daar uitvoerde.

3. Opleidingen

Het benoemen van gevolgde opleidingen werkt hetzelfde als de werkervaringen. Ook hier werk je van voren naar achter. Je plaatst dus je meest recente studie als eerst en je middelbare school als laatst. Je benoemt hier niet je peuter- of basisschool, dit is namelijk niet relevant voor de werkgever. Heb je tijdens of naast je studie nog stages gelopen of relevante cursussen gevolgd? Benoem deze dan ook. Je kunt deze onder het kopje opleidingen plaatsen, maar je kunt er ook voor kiezen om hier een losse sectie aan te wijden. Vraag je bij cursussen wel af of ze relevant zijn om in een cv te benoemen. Een behaalde duikcursus komt waarschijnlijk niet van pas bij de functie waar je op solliciteert, laat deze dan ook achterwege.

4. Vaardigheden & skills

Naast je opleidingen en werkervaring is het ook interessant om je vaardigheden en skills te benoemen in je cv. Het zegt namelijk iets over je persoonlijkheid en waar je goed in bent. Werkgevers zullen gegarandeerd naar dit onderdeel kijken, het kan je onderscheiden van andere sollicitanten. Je vaardigheden en skills kunnen bestaan uit het beheersen van bepaalde programma’s zoals Excel of Photoshop. Maar, vaardigheden kunnen ook bestaan uit kwaliteiten zoals leidinggeven en samenwerken. Bedenk bij het invullen van je vaardigheden goed na of ze relevant zijn voor de werkgever. Passen ze bij de functie waarop je solliciteert?

Je kunt vaardigheden en skills op verschillende manieren tonen in een curriculum vitae. Een veel gebruikte manier is het scoren of ranken van de vaardigheden. In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van hoe je vaardigheden kan tonen. Met een balkje geef je aan in hoeverre je deze vaardigheid beheerst.

5. Talenkennis

Het is voor de werkgever ook interessant om te weten welke talen je beheerst, zeker als je aan de slag gaat bij een internationaal bedrijf. Talenkennis op een cv definieer je aan de hand van het Europees Referentiekader. Dit kader onderscheidt 5 vaardigheden; lezen, luisteren, schrijven, spreken en gesprekken voeren en bestaat uit 6 niveaus (A1, A2, B1, B2, C1, C2). Zet de talen op je cv onder elkaar (inclusief Nederlands), en geef daarbij aan welk niveau je beheerst.

Taalniveau

Niveau uitleg

A1

Basiskennis van de taal. Beheerst bekende dagelijkse uitspraken en eenvoudige zinnen

A2

Basiskennis van de taal. Beheerst veelgebruikte uitspraken en kan gesprekken voeren over alledaagse zaken.

B1

Gemiddelde kennis van de taal. Kan meningen geven en ervaringen, gebeurtenissen en verwachtingen beschrijven.

B2

Gevorderde kennis van de taal. Kan complexe teksten begrijpen en spontaan deelnemen aan gesprekken.

C1

Vaardige kennis van de taal. Kan vloeiend spreken en de taal flexibel en efficiënt inzetten.

C2

Zeer vaardige kennis van de taal. Kan alles begrijpen qua luisteren en lezen. Kan zeer vloeiend en genuanceerd spreken.

6. Referenties (optioneel)

Het noemen van referenties in je cv is optioneel, maar kan zeker van toegevoegde waarde zijn. Het kan zelfs de doorslag geven voor sommige werkgevers. Een referentie is een persoon die bereid is iets over jouw carrière te vertellen aan, in dit geval, een toekomstige werkgever. Mocht je een of meerdere referenties hebben. Benoem deze dan in je cv. Onder referenties plaats je vaak de naam, functie, bedrijfsnaam, e-mail en telefoonnummer van de persoon die een referentie over jou kan én wil geven. Hij/zij moet dus toestemming hebben gegeven en op de hoogte zijn dat hij/zij wellicht wordt benaderd.

7. Hobby’s (optioneel)

Het benoemen van hobby’s op een cv, daar lopen de meningen nog al over uiteen. Het benoemen van hobby’s kan wel degelijk relevant zijn voor de werkgever. Het zegt iets over jou als persoon en potentieel ook iets over je competenties. Wanneer het rennen van hele marathons jouw hobby is, dan zegt dit iets over jou uithoudings- en doorzettingsvermogen. Lees je veel literatuur, dan kan dit wat zeggen over je intellect. Wil je graag hobby’s benoemen op je cv, zorg dan dat je ze zo benoemd dat ze ook relevant zijn.

8. Vrijwilligerswerk (optioneel)

Heb je vrijwilligers werk gedaan, of doe je dat nog steeds, benoem dit dan ook op je cv. Het doen van vrijwilligers werk toont aan dat je gedreven bent en je graag inzet voor anderen. Je kunt ervoor kiezen om vrijwilligerswerk onder een los kopje te noemen, maar je kunt het ook onder je werkervaring plaatsen.

Cv voorbeelden of cv templates        

Voor je begint met het opstellen van een cv, is het handig om eens op internet te kijken hoe een cv er precies uitziet. Op het internet vind je talloze cv voorbeelden in alle kleuren en designs. Er zijn dan ook voldoende cv templates om te gebruiken. Zorg er in ieder geval dat je cv er visueel aantrekkelijk uitziet.

10 tips voor een goed cv

Nu weet je precies wat er in een cv moet staan en hoe je deze opstelt. Als laatst geven we nog 10 tips die jou kunnen helpen bij het opstellen van een curriculum vitae.

  1. Zorg dat je cv aansluit bij de functie waarop je solliciteert;
  2. Zet alleen relevante informatie in je cv;
  3. Maak je cv niet langer dan anderhalf A4;
  4. Zorg dat alle belangrijke onderdelen in je cv staan;
  5. Zorg dat je cv up-to-date is;
  6. Breng structuur en overzicht aan;
  7. Maak je cv visueel aantrekkelijk;
  8. Wees eerlijk, bedenk geen prestaties om beter voor de dag te komen;
  9. Controleer op spelling en grammatica;
  10. Laat je cv ook controleren door familie en vrienden;

Solliciteren zonder cv    

Lijkt het je nu ideaal om te kunnen solliciteren zonder een cv op te stellen? Download dan direct de Swipe4Work app in jouw Appstore of Playstore. Met de Swipe4Work-app vind je eenvoudig passende vacatures op basis van jouw vaardigheden, eigenschappen en voorwaarden. Swipe door passende vacatures en vind jouw droombaan. Werkgevers zien enkel objectieve data. Dat betekent gelijke kansen voor iedereen. Er is geen ruimte voor discriminatie op basis van geslacht, ras of uiterlijk.

Anderen bekeken ook: