Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
  • Tips

Een sollicitatiegesprek voorbereiden: 10 tips

Swipe4Work
Door , Swipe4Work
Een sollicitatiegesprek voorbereiden: 10 tips

Zijn je motivatiebrief en sollicitatiebrief goed ontvangen door de werkgever? Dan word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Voor een succesvol sollicitatiegesprek is een goede voorbereiding het halve werk. Daarom geven we in deze blog 10 tips hoe jij je kan voorbereiden op een sollicitatiegesprek.

10 tips om je sollicitatiegesprek voor te bereiden

Voor dat je naar een sollicitatiegesprek gaat, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Hieronder geven we 10 tips die je helpen bij het voorbereiden voor een sollicitatiegesprek. Verderop in de blog zullen we al deze tips verder toelichten.

  1. Verdiep je goed in het bedrijf; wat doen ze en waar staan ze voor?
  2. Denk goed na over de kleding die je draagt; zie er verzorgd uit.
  3. Bereid de ‘why’ voor; waarom heb je gesolliciteerd?
  4. Bereid een goede en krachtige introductie voor.
  5. Denk na over je ervaringen; welke zijn relevant?
  6. Zorg dat je weet wat je sterke- én ontwikkelpunten zijn.
  7. Bereid je voor op toekomst gerichte vragen.
  8. Bereid vragen voor die je aan de werkgever wilt stellen.
  9. Salarisindicatie: denk alvast na over wat je wilt verdienen.
  10. Weet wat je niet moet doen bij een sollicitatiegesprek.

1. Verdiep je in het bedrijf

Het klinkt wellicht als een open deur, maar het is belangrijk om je goed te verdiepen in het bedrijf waar je gaat solliciteren. Dit laat zien dat je daadwerkelijk interesse hebt in het bedrijf. Mogelijkerwijs heb je tijdens het schrijven van je sollicitatiebrief en motivatiebrief al vooronderzoek gedaan. Maar, het is verstandig om je nog verder te verdiepen in het bedrijf. Waar staat het bedrijf voor en wat doen ze precies? Je kunt bijvoorbeeld de website bekijken, social media afspeuren en geplaatste nieuwsartikelen over het bedrijf lezen. Door onderzoek te doen, krijg je niet alleen een grondiger beeld van het bedrijf, maar het kan je ook helpen bij het beantwoorden of stellen van vragen tijdens het sollicitatiegesprek.

2. Welke kleding draag je tijdens een sollicitatiegesprek

Het is ook belangrijk om na te denken over de outfit waarin je gaat solliciteren. Het is belangrijk dat je jezelf blijft, maar zorg wel dat je er representatief uitziet. Een eerste indruk is erg belangrijk. Of je nu bij een corporate op gesprek gaat of bij een dynamische start-up, een representatieve uitstraling is bij iedere organisatie van belang. De kleding, accessoires, haar- en hoofdverzorging dragen allemaal bij aan de uiteindelijke beslissing. Veel recruiters en managers maken beslissingen deels gebaseerd op onderbuikgevoel. Je hoort dan ook vaak opmerkingen zoals: “ik zie haar hier wel lopen” of “ik denk niet dat hij/zij in het team past”. Een culture fit wordt vaak bepaalt door hoe jij jezelf presenteert. Uiteraard moet je wel kleding dragen waar jij je lekker bij voelt, want anders ben je niet jezelf tijdens het sollicitatiegesprek

3. Bereid de ‘why’ voor, waarom heb je gesolliciteerd?

Waarom heb je gesolliciteerd? Niets is pijnlijker dan het niet concreet kunnen beantwoorden van de ‘why’ vraag van de werkgever. Wanneer je hier een concreet antwoord op hebt, dan heb je de eerste punten al binnen. Het is dan ook belangrijk om voor je gesprek na te denken over de reden waarom je hebt gesolliciteerd

4. Bereid een goede en krachtige introductie voor

Tijdens het sollicitatiegesprek sta je natuurlijk in de spotlights. Het bedrijf wil zoveel mogelijk informatie over jou vergaren, zodat ze een goede beslissing kunnen maken. Sommige sollicitanten verzanden echter in langdradige verhalen of niet relevante ervaringen. Als je het spits mag afbijten, is het prettig om van te voren al duidelijk te hebben wat je in hoofdlijnen over jezelf wilt vertellen. Speel met een krachtige introductie in op de eisen van de vacature. Dus ga je “tijdlijn” qua werkervaring af in een paar zinnen per functie en sluit af met wie je bent of wat je graag doet in je vrije tijd.

5. Denk na over je ervaringen; welke zijn relevant?

Lees voordat je op sollicitatiegesprek gaat de vacature nog eens goed door. Hierin staat namelijk precies wat de werkzaamheden zijn. Ook staan hier de vereisten in en welke competenties belangrijk zijn voor de functie. Toets jezelf en stel jezelf de vraag: wat is mijn ervaring in alle gevraagde onderdelen. Bedenk ook wat je per competentie als duidelijk voorbeeld zou kunnen benoemen. Maak alle voorbeelden concreet en bepaal wat relevant is voor de organisatie waar je op gesprek komt. Niemand zit te wachten op irrelevante informatie over ervaringen die niet van toepassing zijn.

6. Zorg dat je weet wat je sterke- én ontwikkelpunten zijn

Ieder sollicitatiegesprek is anders, maar iedere werkgever wilt graag weten wie jij als persoon bent. De kans is dan ook groot dat er tijdens je sollicitatiegesprek gevraagd wordt naar je sterke en zwakke punten. Vind je het moeilijk om deze punten voor jezelf op te stellen? Vraag dan eens rond bij collega’s, vrienden of familie. Ook kun je online een persoonlijkheidstest doen, voorbeelden hiervan zijn Insight Discovery of MBTI. Uit deze persoonlijkheidstesten komen vaak concrete sterke eigenschappen naar voren, maar ook punten waar jij je nog verder in kan ontwikkelen.

Als jij weet wat je sterke en zwakke punten zijn en dit kan uitleggen, dan weet de werkgever ook dat je een duidelijk zelfbeeld hebt. Zonder zelfbeeld is persoonlijke ontwikkeling een stuk lastiger. Daarnaast is het handig om sterke punten te benoemen die relevant zijn voor de vacature. Deze informatie kun je vinden in de vereisten van de vacaturebeschrijving. Kortom, je scoort pluspunten indien je sterke punten beschrijft die matchen met de vacature. Uiteraard is het niet verstandig om sterke punten te noemen die eigenlijk je zwakke punten zijn. Hiermee schetst je een foutief beeld wat je later kan opbreken. Tevens zal het lastig zijn om er concrete voorbeelden bij te benoemen indien hier op doorgevraagd wordt.

7. Bereid je voor op toekomstgerichte vragen

Waar sta je over 5 jaar? Wat is je droombaan voor de lange termijn? Wat zijn je ambities? Dit zijn allemaal vergelijkbare vragen die de werkgever kan stellen om erachter te komen waar je uiteindelijk naar toe wilt. Bepaalde werkgevers zien ambities als positief, andere werkgevers willen liever horen dat deze baan jouw droombaan is. Probeer dit een beetje af te tasten bij de werkgever. Zorg er in ieder geval voor dat je voor je sollicitatiegesprek duidelijk weet wat jij in de toekomst wilt. Lees ook onze blog ‘9 sollicitatievragen die je kunt verwachten bij een sollicitatiegesprek’. Hier gaan we dieper in op sollicitatievragen die een werkgever kan stellen tijdens het sollicitatiegesprek.

8. Bereid vragen voor die je aan de werkgever wilt stellen

De werkgever zal veel vragen op je afvuren, maar het wordt vaak ook gewaardeerd wanneer jij vragen stelt aan de werkgever. Een sollicitatiegesprek moet namelijk geen eenrichtingsverkeer worden, de meeste werkgevers vinden dit niet prettig. Wanneer je zelf geen vragen stelt, zul je ook geen compleet beeld van de functie of de organisatie krijgen. Als je als (latent) werkzoekende op zoek bent naar een nieuwe baan, wil jij ook overtuigd zijn over de eventuele nieuwe uitdaging. Daarom is het verstandig om een aantal vragen voor te bereiden die voor jou belangrijk zijn. Daarnaast laat je hiermee zien dat je oprechte interesse hebt in de functie en het bedrijf. Hierbij 8 vragen die jij aan de werkgever kan stellen tijdens een sollicitatiegesprek:

  1. Hoe ziet de vervolgprocedure eruit na dit gesprek?
  2. Hoe ziet het team eruit?
  3. Wie wordt mijn leidinggevende?
  4. Wat is de cultuur van de organisatie?
  5. Waarom is deze vacature live gezet? Is het een nieuwe of een bestaande functie?
  6. Wat is jullie policy met betrekking tot thuiswerken?
  7. Stel dat ik hier begin: wat heeft de hoogste prioriteit de komende maanden?
  8. Wat vind je zelf het leukst aan het werken bij dit bedrijf?

Nog meer informatie nodig over het voorbereiden van vragen die je aan de werkgever wilt stellen? Lees dan de blog ‘’8 sollicitatievragen die je kunt stellen aan de werkgever’’, die hier uitgebreider op in gaat.

9. Salarisindicatie: denk alvast na over wat je wilt verdienen

Wat is je salarisindicatie? Dit is een vraag die vroeg of laat aan bod komt. Een deel van de werkgevers heeft een salarisrange in de vacature staan. Echter, zien we helaas nog vaak dat de werkgever enkel ‘marktconform salaris’ in de vacature vermeldt. Daarom is het verstandig om uiterlijk aan het einde van het eerste sollicitatiegesprek te vragen naar de salarisindicatie. Dit voorkomt scheve gezichten en onbegrip bij het uiteindelijke salarisaanbod.

Daarnaast kun je de vraag zelf verwachten vanuit de werkgever. Bereid daarom altijd een salarisindicatie voor. Bedenk wat je nu verdient, wat je eventueel meer zou willen verdienen en welk salaris reëel is voor de functie. Ook de sector en het type organisatie kan een salaris bepalen. Via bijvoorbeeld Indeed, LinkedIn en Glassdoor kun je eenvoudig checken wat voor salaris bij een bepaalde functie past. Let wel op dat je de juiste locatie selecteert (hierin kunnen grote verschillen zitten) en bekijk of er voldoende data beschikbaar is. Een salarischeck met één bedrijf is niet valide. Een salarischeck geeft dus een beeld, maar is niet de heilige graal. Aangezien er meerdere factoren meewegen en veel bedrijven zich verschuilen achter “marktconform”.

10. Weet wat je niet moet doen bij een sollicitatiegesprek

Nu weet je precies hoe je je kunt voorbereiden om een succesvol sollicitatiegesprek te voeren. Maar, er zijn natuurlijk ook een aantal zaken die je beter niet kunt doen bij een sollicitatiegesprek. Om je nog beter voor te kunnen bereiden op een sollicitatiegesprek, geven we je ook nog wat tips met zaken die je niet moet doen tijdens een sollicitatiegesprek. De meesten spreken wel voor zich, maar we benoemen het toch maar even.

  1. Te laat komen voor het gesprek;
  2. In ongepaste kleding komen solliciteren;
  3. Passief of dominant overkomen tijdens het gesprek;
  4. Kauwen op kauwgom;
  5. Onderuit hangen of ongeïnteresseerd overkomen;
  6. De werkgever in de rede vallen en niet uit laten praten;
  7. Geen goede motivering hebben waarom je hebt gesolliciteerd;
  8. Je kunt je gevraagde vaardigheden in de vacature niet onderbouwen.

Nu weet je precies hoe je je kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Ook weet je wat je niét moet doen tijdens een gesprek. Hopelijk kun je de voorbereidingstips van ons succesvol inzetten en helpt het je om je droombaan te vinden. Meer lezen over solliciteren? Lees dan onze andere blogs.

Op zoek naar een nieuwe baan?          

Download dan direct de Swipe4Work app in de Appstore of Playstore. Met de Swipe4Work-app vind je eenvoudig passende vacatures op basis van jouw vaardigheden, eigenschappen en wensen. Swipe door passende vacatures en vind jouw droombaan.

Anderen bekeken ook: