Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
  • Tips

Hier moet je op letten bij het wisselen van baan!

Hier moet je op letten bij het wisselen van baan!
Inhoudsopgave

Ben je op zoek naar een nieuwe baan of heb je inmiddels al een nieuwe baan gevonden? Bij het wisselen van baan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de opzegtermijn, overgebleven vakantiedagen of een concurrentiebeding. In deze blog leggen we uitgebreid uit waar je allemaal rekening mee moet houden bij het wisselen van baan. Zo kun je onbezorgd solliciteren en beginnen aan een nieuwe baan.

De opzegtermijn  

De opzegtermijn is belangrijk om rekening mee te houden wanneer je van baan wilt wisselen. Voordat je gaat solliciteren naar een nieuwe baan, is het verstandig om alvast te controleren wat de opzegtermijn is bij je huidige baan. De potentiële nieuwe werkgever wilt uiteraard graag weten per wanneer je kunt starten.

Over het algemeen is de opzegtermijn één kalendermaand. Wil je per 1 januari starten bij je nieuwe baan, dan zul je vóór 1 december ontslag moeten indienen bij je huidige baan. Het kan echter voorkomen dat je opzegtermijn langer is dan één maand. Sommige bedrijven hanteren een opzegtermijn van twee kalendermaanden bij werknemers die langer dan 5 jaar in dienst zijn. Je exacte opzegtermijn kun je vinden in je contract.

Een ontslagbrief schrijven       

Ben je de sollicitatieprocedure goed doorgekomen en ben je aangenomen bij je nieuwe werkgever? Gefeliciteerd! Je moet alleen nog wel officieel ontslag nemen bij je huidige werkgever. In de meeste gevallen zul je eerst je ontslag mondeling aankondigen. Wil je het traject echter officieel in gang zetten, dan zul je een ontslagbrief moeten schrijven en deze vervolgens indienen. Vraag aan je werkgever hoe ze de ontslagbrief willen ontvangen. In de meeste gevallen zal dit gaan door middel van een officiële ontslagbrief. Maar bij sommige bedrijven is enkel een mailtje ook voldoende. Wordt er van je verwacht dat je een officiële ontslagbrief indient, dan zal deze aan een aantal punten moeten voldoen. Wat er precies in een ontslagbrief staat lees je in onze blog: ontslag nemen? Een ontslagbrief schrijven doe je zo. De brief zul je vervolgens per aangetekende post versturen.

Voorbeeld ontslagbrief

Vakantiedagen bij ontslag        

De kans is groot dat je bij je huidige werkgever nog wat vakantiedagen of vakantie uren open hebt staan. Wat gebeurt er met je vakantiedagen bij het nemen van ontslag? Je hebt twee opties wat betreft overgebleven vakantiedagen, dit geldt zowel voor wettelijke als bovenwettelijke vakantiedagen. Je kunt je vakantiedagen combineren met de opzegtermijn. Is je opzegtermijn één maand en heb je bijvoorbeeld nog 5 vakantiedagen over, dan zou je deze kunnen inzetten. Dan hoef je nog maar 3 weken te werken. De andere optie is om de uren uit te laten betalen. Bij het laatste salaris krijg je dan de openstaande uren uitbetaald.

Concurrentiebeding

In vrijwel alle arbeidsovereenkomsten is een concurrentiebeding opgenomen. Het is dan ook belangrijk om te weten dat het concurrentiebeding niet vervalt bij het nemen van ontslag. Het concurrentiebeding is namelijk een bescherming van het bedrijf waar je hebt gewerkt. Het concurrentiebeding verbiedt een werknemer om na afloopt van de arbeidsovereenkomst bepaalde concurrerende werkzaamheden uit te voeren bij een ander bedrijf of bij een eigen bedrijf. Over het algemeen geldt een concurrentiebeding enkel bij een vast contract. In je contract staat dan ook wat het concurrentiebeding inhoudt en voor welk termijn het geldt.

Dit concurrentiebeding kan het vinden van een nieuwe baan lastiger maken. Het is daarom verstandig om met je werkgever in gesprek te gaan om het concurrentiebeding eventueel te laten vervallen. Zorg wel dat dit schriftelijk wordt vastgelegd in de beëindigingsovereenkomst. Doe je dit niet, dan zal het concurrentiebeding blijven bestaan en kun je een boete riskeren wanneer je het overtreedt.

Arbeidsvoorwaarden

Wanneer je aan een nieuwe baan begint, zul je te maken hebben met nieuwe arbeidsvoorwaarden. Bespreek de arbeidsvoorwaarden goed met je nieuwe werkgever, dan weet je direct waar je aan toe bent. Vaak begint het met de primaire arbeidsvoorwaarden, dit zijn zaken zoals salaris en de arbeidstijden. Daarnaast heb je ook nog de secundaire arbeidsvoorwaarden. Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen zijn; een laptop- en telefoon van de zaak, de mogelijkheid tot studies of cursussen, bedrijfsfitness, verzekeringen en pensioenopbouw. Denk er van te voren over na welke secundaire arbeidsvoorwaarden jij belangrijk vindt en ga met je nieuwe werkgever in gesprek hierover.

Pensioenregeling

Controleer ook of je bij je nieuwe werkgever een pensioenregeling hebt. Een pensioenregeling is in Nederland niet verplicht, je kunt er dus niet automatisch vanuit gaan dat elk bedrijf dit heeft. Heeft je nieuwe werkgever wel een pensioenregeling en bevindt deze zich in hetzelfde bedrijfstak als je huidige werkgever? Dan is de kans groot dat je dezelfde pensioenregeling behoudt. Heeft je nieuwe werkgever een andere pensioenregeling, dan zul je actie moeten ondernemen. Heb je bij je huidige werkgever pensioen opgebouwd? Informeer dan of het mogelijk is om je pensioen op te laten nemen in je nieuwe pensioen, of laat het pensioen premievrij maken.

(Collectieve) zorgverzekering 

Heb je een aanvullende zorgverzekering met collectiviteitskorting bij je huidige werkgever en ga je uit dienst? Let er dan op dat deze collectiviteit niet mee gaat naar je nieuwe werkgever. Je huidige verzekering met collectiviteit wordt omgezet naar een ‘standaard’ aanvullende zorgverzekering. Heeft je nieuwe werkgever ook een collectieve zorgverzekering, dan kun je hier naar overstappen. Dit kan op elk gewenst moment, je hoeft dus niet tot 1 januari te wachten om over te kunnen stappen.

contract tekenen

Toeslagen van de belastingdienst.    

Bij een nieuwe baan hoort vaak ook een nieuw salaris. Wanneer je inkomen wijzigt, is het verstandig om dit direct door te geven bij de belastingdienst. Een hoger salaris kan van invloed zijn op eventuele toeslagen die je ontvangt. Je huur- en zorgtoeslag kunnen met een hoger inkomen namelijk lager worden. Om te voorkomen dat je onterecht nog toeslagen krijgt uitbetaald, kun je dit het best zo snel mogelijk doorgeven. Zo voorkom je dat je volgend jaar ineens een groot bedrag moet terug betalen. Je gewijzigde inkomen kun je eenvoudig doorgeven op de website van de belastingdienst onder het kopje ‘Mijn toeslagen’.

(Lease) auto van de zaak           

Heb je momenteel een (lease) auto van de zaak, dan zal dit ook gevolgen met zich meebrengen wanneer je wisselt van baan. Controleer goed wat er in het de huidige autoregeling staat, hoort er bijvoorbeeld een afkoopsom bij de auto? Het wisselt enorm wat de voorwaarden zijn van een (lease) auto van de zaak en wat er gebeurt wanneer je wisselt van baan. Lees de contracten nog een door en ga eventueel in gesprek met je huidige werkgever.

Op zoek naar een nieuwe baan?         

Heb je nog geen nieuwe baan gevonden, maar ben je wel op zoek naar een nieuwe baan? Download dan direct de Swipe4Work app in de Appstore of Playstore. Met de Swipe4Work-app vind je eenvoudig passende vacatures op basis van jouw vaardigheden, eigenschappen en voorwaarden. Swipe door passende vacatures en vind direct jouw droombaan.

Anderen bekeken ook: