Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
  • HR wetgeving

Loonheffingskorting in 2023: hoe werkt het?

Loonheffingskorting in 2023: hoe werkt het?

Loonheffingskorting kan je toepassen op je salaris, hierdoor houd je meer nettoloon over. Dat is natuurlijk altijd prettig, maar hoe werkt die loonheffingskorting precies? In deze blog gaan we hier dieper op in. We leggen uit wat het is, hoe het werkt en welke soorten heffingskortingen er zijn. Ook vertellen we hoe je loonheffingskorting kunt aanvragen, wat de hoogte ervan is in 2023 en hoe je dit regelt als je twee banen hebt. Als laatste geven we nog antwoord op een aantal veelgestelde vragen, zo weet jij straks alles over loonheffingskorting.

Wat is loonheffingskorting?

Wanneer je een baan hebt in Nederland, maak je gebruik van een belastingvoordeel genaamd loonheffingskorting. Maar wat houdt loonheffingskorting precies in? Loonheffingskorting is een vermindering van de belasting die je moet betalen over je salaris. Het bestaat uit zowel de algemene heffingskorting als de arbeidskorting, die worden toegepast op je bruto-inkomen voordat de belasting wordt berekend. Als je recht hebt op loonheffingskorting, wordt er minder belasting ingehouden op je salaris, waardoor je meer nettoloon ontvangt.

Soorten loonheffingskorting

In Nederland hebben we verschillende soorten loonheffingskorting die van toepassing kunnen zijn op je inkomen zoals de Algemene heffingskorting, Arbeidskorting, (alleenstaand) Ouderenkorting en Jonggehandicaptenkorting. Hieronder leggen we alle soorten loonheffingskortingen verder uit:

Algemene heffingskorting

De algemene heffingskorting is de meest gebruikelijke vorm van loonheffingskorting en geldt voor bijna alle belastingbetalers. Het is een vermindering van de inkomstenbelasting en premies die je moet betalen.

Arbeidskorting

De arbeidskorting is specifiek bedoeld voor werknemers in loondienst en zelfstandige ondernemers die winst maken. Het doel van de arbeidskorting is om werkgelegenheid te bevorderen en de belastingdruk op het inkomen uit arbeid te verlagen.

Ouderenkorting en alleenstaande ouderenkorting

De ouderenkorting is bedoeld voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. De hoogte van de ouderenkorting is afhankelijk van je inkomen en leeftijd. Daarnaast is er de alleenstaande ouderenkorting, die specifiek bedoeld is voor alleenstaande ouderen van een bepaalde leeftijd die een kind hebben dat jonger is dan 27 jaar en bij hen woont. Deze korting is een extra voordeel bovenop de gewone ouderenkorting.

Jonggehandicapten korting

De Jonggehandicaptenkorting is bedoeld voor mensen met een ziekte of handicap die recht hebben op specifieke uitkeringen of inkomen verdienen uit werk. Het exacte bedrag van de Jonggehandicaptenkorting is afhankelijk van de leeftijd en het type uitkering. Het biedt een extra belastingvoordeel voor jonge mensen met een beperking.

Hoe werkt loonheffingskorting?

Elke maand zal je werkgever loonheffing inhouden op het bruto salaris. Dit bedrag zal je werkgever vervolgens als voorschot betalen aan de Belastingdienst. Wanneer je vervolgens belastingaangifte doet, zal de Belastingdienst checken of je in het afgelopen jaar voldoende inkomstenbelasting hebt betaald. Heb je te veel betaald, dan ontvang je geld terug. Heb je te weinig betaald, dan zal je nog een aanslag ontvangen en dit moeten betalen. Het is belangrijk om te weten dat je slechts één werkgever tegelijkertijd de loonheffingskorting kunt laten toepassen, zelfs als je meerdere banen hebt. Als je de korting bij meerdere werkgevers laat toepassen, loop je het risico dat je later belasting moet terugbetalen.

Hoe hoog is loonheffingskorting in 2023?

De hoogte van de arbeidskorting hangt af van je inkomen. In 2023 is de maximale arbeidskorting € 5.052 (€ 4.260 in 2022). Vanaf een inkomen van € 37.697 (€ 36.650 in 2022) wordt de arbeidskorting geleidelijk minder. In 2023 is het afbouwpercentage 6,51% (5,86% in 2022). Benieuwd wat op jouw situatie van toepassing is? Op de site van de Belastingdienst bereken je welk deel van jouw salaris naar de Belastingdienst gaat.

Hoe kun je loonheffingskorting aanvragen?

Wanneer je wilt dat er loonheffingskorting wordt toegepast op je inkomen, zul je dit zelf moeten aanvragen. Dit doet de werkgever dus niet voor je, maar ben je zelf verantwoordelijk voor. Ook is het belangrijk om te weten dat het niet verplicht is, het is dus volledig aan je zelf of je dit laat toepassen op je salaris. Het aanvragen van loonheffingskorting is vrij eenvoudig:

  1. Het begint met het invullen van het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’. Deze ontvang je meestal van de werkgever wanneer je daar in dienst treedt. Ook is het formulier beschikbaar bij de belastingdienst.
  2. Op dit formulier geef je vervolgens aan dat je recht wilt hebben op loonheffingskorting. Er kunnen ook andere gegevens en keuzes worden gevraagd, zoals je persoonlijke situatie en eventuele andere inkomsten of uitkeringen.
  3. Nadat je het formulier hebt ingevuld, lever je het in bij je werkgever. Maak eventueel een kopie en bewaar deze voor je eigen administratie.
  4. Je werkgever past vervolgens de loonheffingskorting toe op je salarisberekening en houdt minder belasting in op je loon waardoor je nettoloon hoger is.

Loonheffingskorting met meerdere werkgevers

Als je meerdere werkgevers hebt, kun je maar bij één werkgever tegelijk de loonheffingskorting laten toepassen. Dit is omdat je maar één keer recht hebt op deze korting. Je moet beslissen bij welke werkgever je de korting wilt ontvangen, meestal is dit bij de werkgever waar je het meeste verdient. Bij de andere werkgevers laat je de korting niet toepassen. Je vult een formulier in, genaamd ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’, en geeft aan welke werkgever de korting moet toepassen. Het is belangrijk om te weten dat als je de korting bij meerdere werkgevers aanvraagt, je mogelijk te weinig belasting betaalt en later belasting moet terugbetalen.

Veelgestelde vragen loonheffingskorting

1. Wat is loonheffingskorting en hoe werkt het?

Loonheffingskorting is een belastingkorting op je inkomen. Het zorgt ervoor dat je minder belasting betaalt en meer nettoloon ontvangt.

2. Wie heeft recht op loonheffingskorting?

In principe heeft iedereen die in Nederland werkt recht op loonheffingskorting. Dit geldt zowel voor werknemers als zelfstandigen.

3. Kan ik loonheffingskorting bij meerdere werkgevers laten toepassen?

Nee, je kunt maar bij één werkgever tegelijkertijd de loonheffingskorting laten toepassen. Dit voorkomt dat je te veel korting ontvangt en er dubbele belastingheffing ontstaat.

4. Hoe vraag ik loonheffingskorting aan?

Om loonheffingskorting aan te vragen, vul je het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’ in en geef je dit aan je werkgever. Je werkgever past dan de korting toe op je salaris.

5. Wat gebeurt er als ik geen loonheffingskorting aanvraag?

Als je geen loonheffingskorting aanvraagt, zal je werkgever meer belasting inhouden op je salaris. Hierdoor ontvang je minder nettoloon. Het kan zijn dat je aan het einde van het jaar belasting terugkrijgt bij je belastingaangifte. 

Op zoek naar een nieuwe baan?

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Download dan direct de app van Swipe4Work in de App Store of Play Store. Met de Swipe4Work-app vind je eenvoudig passende vacatures op basis van jouw vaardigheden, eigenschappen en wensen. Swipe door passende vacatures en vind jouw droombaan.

Anderen bekeken ook: