Functieomschrijving orthopedagoog

Ortopedagogie

Het komt regelmatig voor dat kinderen en jongeren problemen ondervinden op het gebied van gedrag, leren of emoties. Een orthopedagoog kan deze jongeren ondersteunen en begeleiden bij deze problemen. Maar hoe gaat een orthopedagoog te werk? In dit artikel lees je meer over de taken en werkzaamheden die bij deze functie komen kijken. Ook gaan we in op de eigenschappen en competenties die nodig zijn om dit werk goed uit te kunnen voeren. Verder gaan we in op het salarisniveau en vertellen we waar je de beste orthopedagoog vacatures kunt vinden.

Wat is een orthopedagoog?

Een orthopedagoog is een professional op het gebied van gedragswetenschappen, en wordt ook wel vaak opvoedkundige genoemd. Een orthopedagoog is iemand die kinderen en jongeren helpt die moeilijkheden hebben in hun ontwikkeling. Dit kunnen problemen zijn zoals gedragsproblemen, leerproblemen of emotionele problemen. De orthopedagoog kan onder andere ondersteuning bieden bij bijvoorbeeld autisme, ADHD of hoogbegaafdheid. Dit betekent dat een orthopedagoog ouders niet alleen helpt bij normale opvoedingssituaties, maar ook bij situaties waarin de ontwikkeling van het kind anders verloopt of de opvoeding moeilijker is. Ze begeleiden het kind en de ouders om ervoor te zorgen dat alles goed gaat.

Wat doet een orthopedagoog?

Een orthopedagoog is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen en jongeren die in hun ontwikkeling worden belemmerd door diverse uitdagingen, zoals psychische problemen, stoornissen, verstandelijke beperkingen of leerproblemen. Om kinderen en jongeren te ondersteunen zal de orthopedagoog na een uitgebreid onderzoek naar de problematiek een behandelings- en begeleidingsplan opstellen. De taken en verantwoordelijkheden van een orthopedagoog omvatten onder andere:

 • Diagnostisch onderzoek uitvoeren
 • Opstellen behandelingsplan
 • Opstellen begeleidingsplan
 • Bieden van therapie
 • Ouders adviseren en ondersteunen bij opvoeding
 • Gedragsproblemen observeren en analyseren
 • Samenwerken met professionals zoals psychologen en leraren
 • Ondersteunen bij ontwikkelen sociale vaardigheid kinderen en jongeren
 • Onderzoek doen naar leerproblemen
 • Begeleiding bij leerproblemen

Eigenschappen en competenties orthopedagoog

Een orthopedagoog moet over uitstekende communicatieve vaardigheden beschikken. Het is namelijk belangrijk dat ze in staat zijn om helder te communiceren en goed te luisteren naar de behoeften van zowel jongeren als ouders en andere betrokkenen. Naast goede communicatieve vaardigheden is ook empathie belangrijk. Orthopedagogen moeten in staat zijn om de ervaringen en emoties van anderen te begrijpen en mee te voelen. Dit is essentieel om een vertrouwensband te creëren en effectieve ondersteuning te kunnen bieden. Daarnaast zijn er nog een aantal andere eigenschappen en competenties van belang in deze functie:

 • Analytisch
 • Flexibiliteit
 • Probleemoplossend
 • Conflictbeheersing
 • Samenwerken
 • Coachen
 • Stressbestendig

Salaris orthopedagoog

Het salaris van een orthopedagoog in Nederland kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals werkervaring, functieniveau, sector en werkgever. Ook is het salaris afhankelijk van de cao waaronder de orthopedagoog valt en dus van het werkveld waarin wordt gewerkt. Een orthopedagoog kan in Nederland een gemiddeld salaris verwachten van € 3.600 per maand op basis van een fulltime dienstverband. Ben je net afgestudeerd en startende in deze functie, dan kun je een startsalaris rond de € 2.500 verwachten. Naarmate er meer werkervaring op wordt gedaan, zal het salaris stijgen.

Vacatures orthopedagoog

Ben je een orthopedagoog en op zoek naar een nieuwe baan? Orthopedagoog vacatures kun je eenvoudig vinden de app van Swipe4work. Solliciteren doe je op Swipe4Work is gemakkelijk, zo is het opstellen van een cv en sollicitatiebrief niet nodig. Download de app in de App Store of Play Store, maak een profiel aan en binnen enkele minuten worden passende vacatures getoond. Het unieke matchingalgoritme zorgt ervoor dat de vacatures aansluiten bij jouw werkervaring, skills, eigenschappen en wensen. Begin vandaag nog met swipen tussen vacatures en vind direct jouw droombaan.

Anderen bekeken ook: