Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
 • Tips

Salarisonderhandelingen: 10 tips

Salarisonderhandelingen: 10 tips

Tijdens het solliciteren heb je ook te maken met salarisonderhandelingen. Dit is misschien wel het spannendste moment van het hele sollicitatiegesprek. Want hoe pak je dit aan? Hoeveel salaris kun je vragen? En hoe zorg je ervoor dat je tevreden bent met het salaris? In deze blog geven we 10 tips die je kunnen helpen met de salarisonderhandelingen.

Waarom salaris onderhandelen?   

Ben je in gesprek met een bedrijf om daar een nieuwe baan aan te nemen? Dan komt het onderhandelen over het salaris vroeg of laat aan bod in het sollicitatietraject. De kans is groot dat het bedrijf een salaris aanbod doet, neem deze niet direct aan. Je bent namelijk niet verplicht om een eerste bod aan te nemen. In de meeste gevallen zal de werkgever lager in zetten, omdat er altijd ruimte is om te onderhandelen. Grijp deze kans dus ook aan en wees hier assertief in. Waarom? Het biedt namelijk de kans om het salaris wat op te schroeven. En zeg nu eerlijk, wie wil er nu niet meer geld verdienen? Het onderhandelingsproces rondom het salaris kan echter spannend zijn. Daarom geven we 10 tips die kunnen helpen bij de salarisonderhandeling.

10 tips voor salarisonderhandelingen        

Hieronder geven we 10 tips die kunnen helpen bij de salarisonderhandeling. Elke tip zullen we verder in deze blog uitwerken.

 1. Onderzoek de salarisindicatie;
 2. Weet wat er in de CAO staat;
 3. Bepaal welk salaris je wilt verdienen;
 4. Weet wanneer je moet beginnen over het ;
 5. Geef geen loonstrook;
 6. Laat de werkgever het eerste bod doen;
 7. Denk na over het salaris aanbod;
 8. Onderhandel over het eerste aanbod;
 9. Onderhandel over secundaire arbeidsvoorwaarden;
 10. Laat alle afspraken goed vastleggen

1. Onderzoek de salarisindicatie

Voor het sollicitatiegesprek is het belangrijk om te onderzoeken wat de salarisindicatie van de functie is. In sommige vacatures staat duidelijk de salarisindicatie vermeldt. Dit geeft direct al een goede indicatie over het salaris dat je kunt verwachten bij het bedrijf. Echter, staat in de meesten gevallen geen salarisindicatie in de vacature, en dus is het maar de vraag wat het bedrijf wilt of kan betalen. In dit geval is het verstandig om alvast te onderzoeken wat de salarisindicaties zijn van vergelijkbare functies. Je kunt meerdere openstaande vacatures met elkaar vergelijken, of een salariswijzer invullen. Het doen van onderzoek naar salarisindicaties kan je positie tijdens het onderhandelen versterken.

2. Weet wat er in de cao staat

Controleer of de functie waarvoor je solliciteert onder een collectief arbeidsovereenkomst (cao) valt. Dit is namelijk van belang voor de onderhandelingen. Wanneer het bedrijf onder een cao valt, dan is de kans groot dat er in de vacature een salarisschaal staat vermeldt. Over deze salarisschalen valt helaas niet te onderhandelen, deze zijn namelijk vastgelegd in de cao. Binnen deze schalen heb je te maken met treden, over deze treden zou je nog wel kunnen onderhandelen. Maar ook hier is vaak weinig ruimte voor. Uiteraard is het altijd het proberen waard. Ook is het verstandig na te vragen of er nog wel ruimte is om te groeien binnen de salarisschalen en treden.

3. Bepaal welk salaris je wilt verdienen

Valt het bedrijf waar je solliciteert niet onder een cao, dan is er vaak meer ruimte om te onderhandelen over het salaris. Het is daarom verstandig om alvast na te denken over het salaris dat je wilt verdienen. Bepaal voor jezelf wat het minimale salaris. Oftewel, wat ben je waard? Uiteraard moet de hoogte van dit bedrag wel redelijk zijn en gebaseerd zijn op je opleidingsniveau en werkervaring. Vind je het lastig om te bepalen wat voor salaris bij jou past? Doe dan online research naar vergelijkbare functies en wat voor salarissen daarbij horen. Ook kun je bij familie en vrienden rondvragen wat gebruikelijk is. Pas bij het bepalen van je salariswensen vooral op, dat je niet té hoog of juist té laag inzet.

4. Weet wanneer je moet beginnen over het salaris

Wat is het juiste moment om te beginnen over het salaris? Begin je in het eerste sollicitatiegesprek al over het salaris of wacht je hier mee? Wat het juiste moment is om te beginnen over het salaris, is lastig aan te geven. Ook worden hier verschillende adviezen over gegeven. De een geeft aan dat het verstandig is om bij het eerste gesprek na te gaan wat het salaris is, zodat je weet waar je aan toe bent. Anderen geven aan dat je absoluut moet wachten totdat je de baan gegarandeerd binnen hebt. Zo heb je een sterkere onderhandelingspositie, het bedrijf wil je immers aannemen. In dit geval zal het salaris pas bij het tweede of derde sollicitatiegesprek op tafel komen. Bepaal vooral voor jezelf wat een goed moment is, en tast dit ook af bij de werkgever. Ook kun je uiteraard wachten tot de werkgever over het salaris begint.

5. Geef geen loonstrook

Er zijn ook bedrijven die vragen om een loonstrook van je laatste werkgever. Dit is voor de werkgever handig, het salarisvoorstel kan namelijk gebaseerd worden op het huidige salaris. De vraag is echter of het verstandig is om je loonstrook te delen met de potentiële werkgever. De kans op een hoger salaris is namelijk groter wanneer je blanco de onderhandelingen in gaat. Het is dus beter om je loonstrook niet te delen met de werkgever.

6. Laat de werkgever het eerste bod doen

Veel werkgevers vragen aan de sollicitant om een salarisindicatie te geven, in plaats dat zij deze geven. De werkgever hoopt dat er een lager bedrag wordt genoemd en hiermee onderhandelingen kan voorkomen. Wees hier voorzichtig mee en roep niet zomaar een bedrag. Probeer de vraag om te draaien. Zo zorg je ervoor dat werkgever eerst met een salarisindicatie komt. Vervolgens kun je alsnog aangeven in welke richting je zit te denken qua salaris. Geef hierbij niet een vast bedrag, maar geef een bredere indicatie. Geef bijvoorbeeld aan dat je tussen de € 2500 en € 2900 wilt verdienen. Waarbij € 2500 nog boven je absolute minimum zit. Zo zorg je ervoor dat er ruimte is om te onderhandelen.

7. Denk na over het salaris aanbod

Doet de werkgever vervolgens een eerste aanbod, neem deze dan niet direct aan. Zelfs niet als je tevreden bent met dit aanbod. Neem rustig de tijd om na te denken over het aanbod. Denk na over het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Is het voldoende of verwacht je meer? Let er bij het eerste aanbod op, dat de werkgever verwacht dat er wordt onderhandeld. De werkgever zal dus lager inzetten, er is dus ruimte om te onderhandelen. Houd dit in gedachten wanneer je het aanbod overdenkt.

8. Onderhandel over het eerste aanbod

Heb je rustig nagedacht over het eerste salaris aanbod? Dan is het tijd om te gaan onderhandelen. Door te onderhandelen over het aanbod laat je zien wat je waard bent en dat je assertief bent. Zet bij het onderhandelen nooit te laag in, maar ga iets boven het bedrag zitten dat je daadwerkelijk wilt verdienen. Voel voor het onderhandelen wel aan hoe de werkgever in de wedstrijd staat. Het is namelijk niet bij elk bedrijf gebruikelijk dat er flink onderhandeld kan worden. Ook kan het voor het onderhandelen uitmaken met wie je het gesprek voert. Een HR-medewerker heeft vaak strakkere richtlijnen dan bijvoorbeeld een manager van de organisatie.

Heeft de werkgever een bod gedaan die (ver) onder het salaris ligt dat je eigenlijk wilt verdienen? Beargumenteer dan waarom je meer waard bent. Zorg dat je voor het gesprek alvast na hebt gedacht over deze argumenten. Onderbouw vervolgens je salariswens met goede argumenten. Wat heb je in de afgelopen jaren bereikt? En welke vaardigheden breng je mee? Wees wel enigszins voorzichtig met de onderhandelingen. Je wilt een werkgever ook niet afschrikken. Vergeet niet dat ook de werkgever uiteindelijk nog nee kan zeggen.

9. Onderhandel over de secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast de primaire arbeidsvoorwaarden zoals het salaris, is het ook goed om te onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn zaken zoals vakantiedagen, reiskostenvergoeding, een derde maand of mogelijkheden tot het volgen van studies en cursussen. Kan een werkgever niet meegaan in jouw salariswensen? Probeer dan om voordelen te halen uit de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals meer vakantiedagen. Wellicht is hier wel ruimte voor bij de werkgever.

10. Laat alle afspraken goed vastleggen

Ben je met de werkgever in overeenstemming gekomen over zowel de primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden? Laat de werkgever dan alle afspraken duidelijk op papier zetten. Dat voorkomt misverstanden of vervelende situaties achteraf.

Op zoek naar een nieuwe baan?

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Download dan direct de app van Swipe4Work in de App Store of Play Store. Met de Swipe4Work-app vind je eenvoudig passende vacatures op basis van jouw vaardigheden, eigenschappen en wensen. Swipe door passende vacatures en vind jouw droombaan.

Anderen bekeken ook: