Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
  • Nieuws

Skills en competenties als belangrijkste factor bij werving & selectie

Skills en competenties als belangrijkste factor bij werving & selectie

Skillbased en competentiebased hebben de toekomst in de werving en selectie. Skill- en competentiegerichte werving en selectie wordt steeds populairder in de huidige arbeidsmarkt. Dit komt omdat de traditionele selectiecriteria, zoals opleiding en werkervaring, niet langer voldoende zijn om te bepalen of een kandidaat geschikt is. In deze blog gaan we dieper in op skillbased en competentiebased werving en selectie. Waarom wordt het belangrijker en wat zijn de voordelen ten opzichte van de traditionele manier.

Wat is skillbased en competentiebased?    

Voor we dieper ingaan op de voordelen van een skill- en competentiebased werving- en selectieproces, is het belangrijk dat we eerst uitleggen wat dit precies inhoudt. Skillbased verwijst naar de vaardigheden van een kandidaat die toepasbaar zijn op de functie. Bijvoorbeeld, als een organisatie op zoek is naar een back-end developer, dan zijn vaardigheden zoals kennis van programmeertalen, ervaring met softwareontwikkeling en probleemoplossend vermogen belangrijk.

Competenties verwijzen naar de persoonlijke eigenschappen die nodig zijn om goed te functioneren in een baan, zoals effectief communiceren of samenwerken met anderen. Competenties zijn persoonlijkheidskenmerken die een kandidaat in staat stellen om succesvol te kunnen zijn in de functie. In praktijk is het vaak een combinatie van vaardigheden en competenties die nodig zijn om een functie succesvol uit te kunnen voeren.

4 redenen waarom skill- en competentiebased de toekomst is          

De arbeidsmarkt is continue in beweging. Waar vroeger een statische cv met een sollicitatiebrief de manier van solliciteren was, wordt tegenwoordig anoniem solliciteren steeds populairder. Dit om diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer te bevorderen. Maar ook de huidige krapte op de arbeidsmarkt heeft invloed op het vinden van het juiste personeel. Dit vraagt om een nieuwe manier van werving- en selectie. De traditionele manier, waar de focust ligt op werkervaring en opleidingsniveau is niet langer voldoende. Skill- en competentiegericht werven en selecteren is de toekomst vanwege verschillende redenen

1. Diversiteit en inclusie

Er wordt veel gesproken over diversiteit en inclusiviteit in het werven en selecteren van personeel. Door te selecteren op basis van vaardigheden en competenties, kan er meer diversiteit en inclusie ontstaan in het personeelsbestand. Traditionele kwalificaties, zoals werkervaring en opleiding, zijn dan minder belangrijk. Hierdoor hebben kandidaten met verschillende achtergronden en ervaringen meer kans om in aanmerking te komen voor de functie.

2. Toenemende complexiteit in banen

Banen worden steeds ingewikkelder, waardoor alleen selecteren op werkervaring en opleiding niet altijd genoeg is. Door te selecteren op basis van competenties kunnen werkgevers een kandidaat vinden die de juiste vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken heeft om succesvol te zijn in een bepaalde rol.

3. Technologische veranderingen

Door dat technologie constant in beweging is, veranderen banen en bijbehorende taken en verantwoordelijkheden ook continue. Een gelijknamig functie kan er tegenwoordig anders uitzien dan een aantal jaar geleden. Door te selecteren op basis van vaardigheden en competenties, in plaats van alleen werkervaring en opleiding, kunnen werkgevers personeel vinden dat flexibel is en zich gemakkelijk kan aanpassen aan nieuwe technologische ontwikkelingen.

4. Remote werken

Steeds meer bedrijven bieden de mogelijkheid aan om thuis te werken of op afstand te werken. Dit betekent dat de traditionele manier van werken verandert en dat de fysieke locatie van een kandidaat niet meer van belang is. Door te focussen op skills en competenties , kunnen werkgevers beter in staat zijn om het beste talent te vinden, waar deze zich ook bevindt.

5 voordelen van een skill- en competentiebased selectieproces

Zojuist zijn we ingegaan op de redenen waarom skill- en competentiegerichte werving en selectie de toekomst is. Dat het selectieproces gaat veranderen is onvermijdelijk, en dat hoeft geen probleem te zijn. Werving en selectie op basis van vaardigheden en competenties brengt namelijk een aantal belangrijke voordelen met zich mee:

1. Betere match tussen kandidaat en functie

Wanneer een kandidaat wordt geselecteerd op basis van skills en competenties, wordt er niet alleen gekeken naar de werkervaring en opleiding, maar juist naar wat iemand echt kan en wat bij hem of haar past. Hierdoor kan er een betere match ontstaan tussen de kandidaat, het bedrijf en de functie. Dit kan leiden tot hogere prestaties en meer betrokkenheid van de werknemer, wat uiteindelijk betere resultaten oplevert voor het bedrijf.

2. Meer diversiteit op de werkvloer

Diversiteit is niet alleen een reden dat de toekomst van werving en selectie ligt bij het skill- en competentiegericht selecteren. Meer diversiteit op de werkvloer heeft ook veel voordelen. Meer diversiteit zorgt voor verschillende perspectieven en ideeën, wat kan leiden tot innovatie en betere resultaten.

3. Meer aandacht voor potentieel van werknemers

Werkgevers die zich richten op de competenties en vaardigheden van kandidaten, kunnen beter zien wat de groeimogelijkheden en persoonlijke ontwikkeling van werknemers zijn. Dit kan bijdragen aan betere prestaties en langere betrokkenheid van werknemers.

4. Snellere inwerkperiode

Kandidaten die al over de juiste vaardigheden en competenties beschikken, hoeven ze minder tijd te besteden aan inwerken. Hierdoor kunnen ze sneller aan de slag en kunnen bedrijven sneller resultaten behalen. Dit voorkomt vertragingen in de productiviteit van de organisatie.

5. Betere retentie van werknemers

Werknemers die geselecteerd zijn op basis van hun vaardigheden en competenties zijn vaak meer tevreden en gemotiveerd in hun werk. Dit komt doordat ze zich beter kunnen identificeren met de functie. Hierdoor is de kans groter dat deze werknemers langer bij de organisatie blijven, wat kan leiden tot lagere kosten voor de organisatie op het gebied van rekrutering en opleiding.

Op zoek naar een nieuwe baan?

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Download dan direct de app van Swipe4Work in de App Store of Play Store. Met de Swipe4Work-app vind je eenvoudig passende vacatures op basis van jouw vaardigheden, eigenschappen en wensen. Swipe door passende vacatures en vind jouw droombaan.

Anderen bekeken ook: