Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
  • Nieuws

Quiet quitting: wat is dat?

Quiet quitting: wat is dat?
Inhoudsopgave

In de nasleep van de COVID-19-pandemie begonnen steeds meer Millennials en Gen Z'ers na te denken over hun werk-privébalans en carrièredoelen. Hieruit is dan ook het fenomeen quiet quitting ontstaan. De kans is groot dat je dit fenomeen de laatste tijd voorbij hebt zien komen, maar wat betekent het eigenlijk? In deze blog duiken we in dit fenomeen; wat het is en hoe het is ontstaan. Ook vertellen we hoe je een quiet quitter kan herkennen en hoe je zowel als werkgever of werknemer quiet quitting aanpakt en kan voorkomen.

Wat is quiet quitting?

Je zou kunnen verwachten dat de term "quiet quitting" verband houdt met het indienen van ontslag, maar dat is niet het geval. Tijdens de COVID-19-pandemie begonnen steeds meer mensen na te denken over hun leven en hun doelen. Bovendien leidde de pandemie er ook toe dat velen hun baan verloren of gedwongen werden om een nieuwe functie te accepteren. In deze periode werd duidelijk dat Millennials en Gen-Z'ers de voorkeur geven aan een betere balans tussen werk en privé boven een streven naar een succesvolle carrière.

"Quiet quitting" houdt in dat werknemers geen ontslag nemen, maar weloverwogen keuzes maken over hun betrokkenheid op het werk. Dit kan betekenen dat ze bijvoorbeeld stipt om 9 uur op kantoor verschijnen en om 5 uur vertrekken, geen onbetaalde overuren maken en geen e-mails of telefoontjes meer beantwoorden na werktijd. Met andere woorden, ze zetten niet langer dat extra stapje om hun werkgever tevreden te stellen of uit te blinken op het werk, maar doen wat vereist is om niet ontslagen te worden.

Hoe is term quiet quitting ontstaan?

Het fenomeen 'quiet quitting' kwam in de schijnwerpers nadat Zaid Kahn, een 24-jarige software engineer en muzikant uit New York, een TikTok-video deelde die viraal ging. In deze TikTok-video spreekt Kahn zich openlijk uit tegen het idee dat werk je hele leven zou moeten domineren. Dit betekent geen onbetaalde overuren, geen verplichting om buiten werktijd e-mails te beantwoorden en geen obsessieve ambitie. De hashtag #QuietQuitting is inmiddels meer dan 400 miljoen keer bekeken op TikTok. Quiet quitting is oorspronkelijk ontstaan in de Verenigde Staten, maar wint ook steeds meer aan populariteit onder Nederlandse Millennials en Gen Z'ers.

Hoe herken je een quiet quitter?

Quiet quitting wordt steeds populairder in Nederland. Maar hoe herken je een quiet quitter? Een quiet quitter binnen een bedrijf of organisatie is te herkennen aan een aantal punten. Ze spannen zich namelijk niet extra in voor hun werkgever, maar doen simpelweg het minimale dat vereist is om niet ontslagen te worden. In de praktijk betekent dit:

  • Alleen de vereiste uren werken
  • Geen onbetaalde overuren maken
  • Geen leiderschapsrollen aannemen
  • Geen extra verantwoordelijkheden naar zich toetrekken
  • Alleen spreken tijdens een vergadering wanneer ze worden aangesproken
  • Geen e-mails of berichten antwoorden na werktijd
  • Geen telefoons opnemen na werktijd
  • Werk dat buiten de functieomschrijving valt afwijzen
  • Zich afzonderen van de rest van het team
  • Sociale werkevenementen zoals personeelsfeestjes en borrels vermijden
  • Regelmatig ziektedagen opnemen

Hoe pak je quiet quitting aan

Niet elke millennial of Gen Z'er streeft ernaar een 'quiet quitter' te zijn. Maar wanneer medewerkers voortdurend overwerkt en overweldigd raken, zonder de juiste beloning of kansen voor persoonlijke groei, voelen ze zich soms gedwongen tot deze keuze. In plaats van quiet quitting af te keuren, is het van belang dat werkgevers de oorzaken van deze trend begrijpen en stappen ondernemen om het probleem aan te pakken. Aan de andere kant is het cruciaal dat werknemers hun zorgen aan hun werkgever kenbaar maken. Hier zijn enkele manieren waarop quiet quitting kan worden voorkomen.

Bewaak de werkdruk

Aan de ene kant is het de verantwoordelijk van de werkgever om de werkdruk van werknemers in de gaten te houden. Als ze van werknemers verwachten dat ze extra taken op zich nemen, moeten ze daarvoor beloond worden met bijvoorbeeld vrije tijd, zodat werknemers kunnen uitrusten en weer op adem kunnen komen. Aan de andere kant is het ook de taak van de werknemer om op tijd aan te geven als de werkdruk te hoog wordt en duidelijk aan te geven wat hun grenzen zijn. Samen kunnen ze dan zoeken naar een oplossing voor de werkdruk.

Correct compenseren

Beloningsverschillen zijn een van de belangrijkste oorzaken van quiet quitting. Het probleem is niet dat werknemers geen extra taken willen uitvoeren, maar dat ze zich niet voldoende beloond voelen voor hun inzet. Het is essentieel voor werkgevers om zich hiervan bewust te zijn, en als werknemer is het prima om aan te geven dat je van mening bent dat je meer zou moeten verdienen voor het extra werk dat je verricht.

Luister naar elkaar

Werkgevers moeten naar hun werknemers luisteren en een open dialoog voeren en vice versa. Hoewel managers hun teams niet altijd kunnen geven wat ze willen, is het luisteren en tonen van begrip al een goed begin.

Respecteer grenzen

Wees als werknemer niet bang om "nee" te zeggen en je grenzen aan te geven. Je bent namelijk niet verplicht om in je vrije tijd werk voor het bedrijf te doen. Tegelijkertijd is het van belang dat bedrijven deze persoonlijke tijd respecteren en deze niet schenden of overtreden.

Werk aan relaties

Een sterke relatie tussen werkgever en werknemer is van groot belang. Zoals eerder in deze tekst vermeld, zijn "quiet quitters" meestal afwezig bij sociale evenementen buiten werktijd. Werkgevers kunnen er daarom voor kiezen om dergelijke activiteiten tijdens werktijd te organiseren, zodat ze geen beslag leggen op de vrije tijd van hun werknemers, maar wel kunnen bijdragen aan een goede band binnen het team.

Op zoek naar een nieuwe baan?

Ben je ook op zoek naar een nieuwe baan? Vacatures vind je snel en eenvoudig op de Swipe4work-app. De app is te downloaden in de App Store en de Google Play Store. Na het installeren maak je eenvoudig een profiel aan. Nadat je profiel compleet is, zorgt het unieke algoritme ervoor dat passende vacatures worden getoond. Het handige aan deze app? Je solliciteert met één swipe naar rechts, en het indienen van een cv of sollicitatiebrief is niet nodig! Zo eenvoudig vind je nergens een baan.

Anderen bekeken ook: