Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
  • Nieuws

Zo beïnvloedt Gen-Z de werkvloer

Zo beïnvloedt Gen-Z de werkvloer

In de afgelopen jaren hebben we een verschuiving op de werkvloer gezien met de opkomst van Generatie Z (Gen-Z), de generatie die geboren is tussen 1995 en 2010. Deze generatie maakt zich klaar om de arbeidsmarkt op te gaan, en begint nu al merkbare invloed hier op uit te oefenen. In deze blog gaan we dieper in op Gen-Z. Zo gaan we in op de kenmerken die horen bij deze generatie en hoe deze de werkvloer beïnvloeden.

De kenmerken van Gen-Z

Generatie-Z, ook wel bekend als Gen-Z, verwijst naar de groep mensen die geboren zijn tussen 1995 en 2010, en zijn nu tussen de 14 en 29 jaar oud. Ze volgen de Generatie Y op, ook wel bekend als de Millennials. Gen-Z is de opvolger van de Millennials en wordt vaak beschouwd als de eerste generatie die is opgegroeid met volledige toegang tot digitale technologieën en het internet vanaf jonge leeftijd. De oudsten van deze generatie zijn inmiddels al aan het werk. Tegen het einde van dit jaar zal ongeveer 24% van de werkende bevolking uit deze jongeren bestaan. Het is een zeer diverse groep, met bijna 25% van hen afkomstig uit andere culturele achtergronden.

Gen-z op de werkvloer

De eerste groep van generatie-Z hebben inmiddels de werkvloer betreden en beginnen nu al een merkbare invloed uit te oefenen op de manier waarop bedrijven opereren en hun bedrijfscultuur vormgeven. Gen-Z’ers hebben hun eigen unieke kenmerken, opvattingen, normen en waarden. Dit zorgt ervoor dat ze een nieuwe dynamiek, maar ook uitdagingen met zich mee brengen voor bedrijven en organisaties. Op deze manieren beïnvloedt Gen-Z de huidige werkvloer:

Digitale Natives: Gen-Z wordt vaak beschouwd als de eerste generatie die is opgegroeid met internet en digitale technologieën. Ze zijn bekend met smartphones, sociale media en online communicatie sinds hun vroege jeugd. Ze zijn snel in staat om nieuwe apps, software en gadgets te begrijpen en te gebruiken. En daarmee brengen ze nieuwe vaardigheden en inzichten mee naar de werkplek, wat kan leiden tot efficiëntere werkprocessen en innovatieve benaderingen van problemen.

Flexibiliteit: Gen-Z heeft de neiging om flexibeler te zijn als het gaat om werk en carrière. Ze zijn vaak open voor freelancen, tijdelijke contracten en flexibele werkregelingen. Gen-Z heeft tijdens de COVID-19-pandemie ervaring opgedaan met remote werken en heeft de waarde van flexibiliteit op de werkplek gezien. Op de werkvloer zie je dan ook vaak dat dit de generatie is die meer mogelijkheden wil voor remote werken en flexibele werktijden.

Inclusiviteit en diversiteit: Gen-Z hecht veel waarde aan inclusiviteit en diversiteit. Ze streven naar gelijke kansen en respecteren verschillende achtergronden, geslachten en culturen. Ze verwachten dat werkgevers zich inzetten voor gelijke kansen en een inclusieve cultuur bevorderen. Dit kan bedrijven stimuleren om hun diversiteitsbeleid te versterken.

Social media en branding: Gen-Z is sterk aanwezig op social media en is zich bewust van het belang van het imago van een bedrijf. Ze kunnen bedrijven aansporen om actief deel te nemen aan sociale en milieuprojecten en om transparant te zijn over hun waarden en ethiek.

Kortere aandachtsspanne: Door de overvloed aan informatie en prikkels hebben Gen-Z’ers vaak een kortere aandachtsspanne dan voorgaande generaties. Ze zijn gewend aan snel scrollen en snel schakelen tussen verschillende taken.

Ondernemerschap: Gen-Z staat ook bekend om hun ondernemende geest. Velen van hen streven naar zelfstandigheid en willen hun eigen bedrijf starten of bijdragen aan start-ups. Dit kan bedrijven aansporen om flexibelere arbeidsregelingen aan te bieden om talent aan te trekken en te behouden.

Maatschappelijk bewustzijn: Deze generatie is vaak zeer betrokken bij sociale en milieukwesties. Ze zetten zich actief in voor zaken zoals klimaatverandering, gendergelijkheid en sociale rechtvaardigheid. Hiermee kunnen ze bedrijven en organisaties aanzetten om dit onderwerp belangrijker te maken.

Leer- en ontwikkelingskansen: Gen-Z hecht veel waarde aan voortdurende persoonlijke en professionele ontwikkeling. Bedrijven kunnen aantrekkelijker worden voor Gen-Z werknemers door training en educatieve kansen aan te bieden.

Werk-levensbalans: Gen-Z hecht veel waarde aan een gezonde balans tussen werk en privéleven. Ze kunnen organisaties aansporen om beleid te implementeren dat stress vermindert en de algehele tevredenheid op de werkplek verhoogt.

Zoals je in bovenstaande punten kan lezen, brengt Gen-Z vooral waardevolle inbreng mee naar de werkvloer. Gen-Z biedt namelijk unieke perspectieven en vaardigheden. Het is voor werkgevers even schakelen, omdat de werkstijl en verwachtingen van Gen-Z vaak verschillen van oudere generaties.

Gen-Z en op zoek naar een baan?

Ben je ook op zoek naar een nieuwe baan? Vacatures vind je snel en eenvoudig op de Swipe4work-app. De app is te downloaden in de App Store en de Google Play Store. Na het installeren maak je eenvoudig een profiel aan. Nadat je profiel compleet is, zorgt het unieke algoritme ervoor dat passende vacatures worden getoond. Het handige aan deze app? Je solliciteert met één swipe naar rechts, en het indienen van een cv of sollicitatiebrief is niet nodig! Zo eenvoudig vind je nergens een baan.

Anderen bekeken ook: